Жельо Бойчев: Чрез БАЦИС контрабандата е централизирана и организирана

Последна промяна на 23 януари 2018 в 09:35 3180 0

По време на дебата за вота на недоверие се надявам на един откровен разговор, защото го дължим и на българските граждани и на европейските ни партньори. Няма съмнение, че корупцията е голям проблем, който води до бедност и престъпност. Заради корупционните практики държавата ни се лишава от своята добра перспектива. 

Това каза по Нова ТВ зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Жельо Бойчев.

Вижте нивото на чуждите инвестиции, вместо да имаме добрата икономическа конюнктура и да имаме догонващ икономически ръст, ние сме на най-ниската точка на ниво по чужди инвестиции. Това е най-добрата оценка за страната ни, дали има върховенство на закона, дали работят регулаторните ни органи и доколко хората, които идват да инвестират у нас, се чувстват защитени, допълни той. 

Бойчев добави, че тук идват европейски лидери, потупват по рамото управляващите и обясняват, че ще влезем в Шенген, но по процедурата. „Ние сме изпълнили техническите изисквания, но имаме проблем за присъединяването ни към шенгенското пространство - и това е корупцията”, отсече Бойчев.

По скандала със системата БАЦИС, депутатът каза, че това е съзнателно регулирана система, която да контролира контрабандата. Бойчев добави, че данните не са на опозицията, а на ДАНС и прокуратурата. Той прочете в ефир част от доклада на ДАНС, според който: „Налице са значителни технически уязвимости, които поставят под съмнение достоверността и точността на получените от Агенция „Митници” данни.” В документа се казва още, че част от информацията е изтрита, както и са налице технически възможности за манипулиране, както и че съществуват условия за заплаха на финансовата и икономическата сигурност в страната.

„Това е констатирано преди две години”, уточни Бойчев и добави, че според доклад на финансовия министър, проблемът, който и днес съществува- да се влиза с една парола в системата от цялата страна, ще бъде отстранен идващото лято. За спекулациите на управляващите, че въпреки нередностите в системата се е повишила събираемостта на акцизи и данъци, Бойчев каза, че и трите правителства на Борисов не могат да се сравнят със събираемостта по времето на правителството на Сергей Станишев. „Тогава от акцизи се събираха 6,2 % от БВП. Въпреки, че акцизите са се повишили, настоящата събираемост показва по-нисък дял, спрямо БВП”, посочи Жельо Бойчев. Позовавайки се на доклада на ДАНС за системата БАЦИС, депутатът смята, че: "контрабандата е централизирана и организирана, покровителствана от високо политическо ниво". По отношение на антикорупционния закон на ГЕРБ, народният представител от левицата категорично го определи като отбиване на номер пред европейските партньори.

banner 545x
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !