Антоний Тодоров: Има риск протестът да стане банален

Последна промяна на 28 ноември 2013 в 19:45 4572 27

Проф. Антоний Тодоров. Снимка: БГНЕС
Проф. Антоний Тодоров. Снимка: БГНЕС

 

Протестът, който продължи твърде дълго, е изправен пред един очевиден риск и този риск е хубаво да се обмисли и от обществото, и от самите протестиращи. Рискът е протестът да стане толкова банален, че вече никой да не му обръща внимание. Това заяви пред агенция "Фокус" политологът проф. Антоний Тодоров.

Спомняме си, че през лятото имаше твърде много оригинални находки в протеста, защото той беше много спонтанен. Хората излизаха със саморъчно написани лозунги, всеки някакси се състезаваше с другите да измисли нещо по-интересно. Разбира се, не става въпрос просто за карнавал – това е протест, но мисля, че си заслужава да се мисли за промяна, ако щете на тактиката, и най-вече за осмисляне на онова, което протестът очаква да постигне. Защото това е всъщност нещото, което по-скоро доведе до намаляването на интензивността на протестите, коментира Тодоров.

Той отбелязва и че "самите протестиращи не се организираха или не излъчиха някаква нова политическа партия или формация, движение, което евентуално да събере очакванията".

Трудно е да сравним протестите в България с тези в Украйна в момента. Според мен дистанцията е значителна. Може би много по-близо сме с гърците и техните протести. Най-малкото, защото сме в една и съща сходна ситуация донякъде - все пак в Европейския съюз. Не поставяме под въпрос това, никой не поставя под въпрос това – членството ни в Европейския съюз. За Украйна това е наистина въпрос на стратегически много дългосрочен избор и затова там мобилизацията е от друг характер, отбеляза проф. Антоний Тодоров.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.11 2013 в 19:33

Много злоба бе Куре кторе... Предполагам се е отразила и на здравето ти. Е продължавай в същия дух и сам ще се унищожиш.

29.11 2013 в 17:18

Член за червените тролове и мишоци, които живеят в колиби и карат каруци

29.11 2013 в 08:19

Но интересно е, как днес се чувства онази част от протестиращите, която излизаше на улиците по убеждение. Как е след студения душ? Къде сте сега? Кой ви използва? Кой ви употреби? Кой? Кой? Кой?

29.11 2013 в 07:45

Към Полубългарина: Авторът е прав поне в едно - ако няма резултати, ако не се мисли за това, каква е ползата и каква е вредата от подобни маратонски протести, при това в условия на пълно неразбиране между политическите субекти, които са против сегашното статукво, тези протести вместо да изпишат вежди, в крайна сметка могат да извадят очи, вместо да изпишат вежди. Което означава, че успоредно с протестите трябва да се направи всичко възможно за обединяването на всички политически субекти, които са противници на сегашната тройна коалиция, мака и само докато тя бъде съборена от власт и докато се вземат неотложни мерки за ликвидиране на опасността от нейното ново връщане.

29.11 2013 в 07:43

Професор Драгомир Драганов кьоркютук пиян в Алма Матер! Видео
Пияни преподаватели бяха заснети от студенти в сградата на Софийския университет...http://daniivanov.blogspot.com/2013/11/blog-post_9010.html

29.11 2013 в 07:34

Към Димитър Велинов: В баснята слон и мъниче има такъв текст, отнасящ се към мъничето, което яростно лае по слона и като че ли се кани да го захапе:

Добре, полай си драги мой,
юнак бъди, но по-далеко стой!

29.11 2013 в 07:28

Мерлин ли си, Монро ли си не знам,

но че си страшно тъп(а) го знам категорично. Говориш с гъзъ си тъпанар(ко). Пиша добавка в скоби , защото на ти е ясен полът. А най-вероятно е да си хермафродит. Тогава чети едновремено и това в скобите.

29.11 2013 в 07:22

Воле, воле,
много си тъп волчо безтопков. Дий воле, дий. Като няма прокопсия за протестантите , плюй в тази оросия и пак поглеш. Дий воле, дий.
Това е за теб драги ми воле.

29.11 2013 в 02:04

Има един лаф: don't feed the trolls.

29.11 2013 в 01:27

Разбирам, че "професия" трол е е за мързеливи бездарници, намерили лесен начин на прехрана. Но поне там бъдете професионалисти. И там се дъните. :)
Открийте разликите: :)
http://offnews.bg/index.php/272426/ranobudnite-studenti-shestvaha-pod-tsarevets
Майстор Балкански казва:
28 ноември 2013 в 21:31

Сърбят ме ръцете отдавна. Лъснал съм си Док Мартенса и чакам с нетърпение мигът, в който някой брутален протестър ще излезе да ми обясни защо не харесва ” гадната ми пропаганда”. Мале каква “гадна пропаганда” ще настане тогава – идея си нямаш, брато. Ще има гадно подритване, подпичкване, скубанье на косми от веждите и подмишниците, хард-рок, дет метъл и многократна (бавна) анална пенетрация с подръчни средства, и сичко това с “гадна пропагандна” цел. Полудевам, еййй, полудевам…