Лукойл опроверга методиката на Костов - изчисленията му излизали с вода, но не с нефт

OFFNews Последна промяна на 08 юни 2015 в 18:13 14840 28

Лукойл е приложила илюстрация от учебник към отговора си, за да онагледи сметките си.

Лукойл отговори на обвиненията на Иван Костов, че изкуствено завишава цените на внасяния от Русия суров петрол.

Според нефтената компания методиката на Костов е вярна, ако става дума за вода, но не и ако става дума за нефт. Така при превръщането на барели в литри Костов е направил грешка и от нея следват погрешни изводи, твърди Лукойл.

Докладът на ръководената от Иван Костов "Лаборатория за управление на рискове" беше публикуван в края на май. В него се твърди, че благодарение на раздуването на цената на суровините, Лукойл пести корпоративен данък, надува цените на горивата у нас и изнася капитали в Русия.

Първата реакция на Лукойл беше, че ще съди бившия премиер.

На това Костов отговори, че ще е благодарен, ако му посочат грешка в методиката и призова компанията да публикува първичните документи за покупката на суров петрол.

Междувременно Агенция "Митници" обяви, че възнамерява да започне проверка в Лукойл. Иван Костов призова тази проверка да се направи от международен независим одитор и описа през какви стъпки би трябвало да мине проверката, за да стигне до истината.

Публикуваме дословно отговорът на Лукойл:

Във връзка с масово разпространените в медиите „основателни съмнения” за ощетяване на бюджета на Република България от страна на ЛУКОЙЛ чрез цената на суровия петрол, Компанията анализира публикуваните Методика за изследване, използвани данни и получени резултати и установи следното:

В Методиката на УПИЗ „Лаборатория управление на рискове“, като изходна база са използвани данни, предоставени официално от Агенция „Митници”, за количеството внесен в страната суров петрол, изчислено в тонове, и размера на събрания ДДС за период от 9 години (отделен е въпросът, защо данни за цялата страна са отнесени от лабораторията само към „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас”, след като според Агенция „Митници” в страната работят още 3 рафинерии). Към това е добавена информация за средногодишна цена на суровия петрол в долари/барел за сортовете Brent и Urals, по данни на Световната банка. За да се постигне „съпоставимост с облагаемата основа” в български лева/тон, в методиката е използвана формулата

b = a*6,289*b1

където «a» е борсовата цена в $/барел за съответния сорт нефт, b1 е средният годишен курс на долара, а 6,289 е очевидно коефициент за количество барели в 1 тон.

Единицата мярка barrel е наименование на различни единици за измерване на обем. За нефт и нефтопродукти се използва единицата американски нефтен барел (bbl), който е равен на 158,987 литра или приблизително 159 литра. От своя страна, литърът също е единица мярка за обем – това е обемът, заеман от 1 килограм чиста вода без соли и примеси, който е ≈ 1 кубически дециметър (dm3).

От материала, изучаван в 6-ти клас на българските общообразователни училища по предмета „Човекът и природата” (учебник на издателство „Просвета” стр. 32-37), знаем, че отношението на масата на дадено вещество към единица обем на веществото се нарича плътност, и ако желаем да преобразуваме тонове от дадено вещество в обемни единици, правим това по изучаваната в 6-ти клас формула, че обемът е равен на масата, разделена на плътността.

Тъй като, както се изучава в гимназиалния курс, нефтът представлява смес от газообразни, течни и твърди въглеводороди, неговата плътност варира според сорта и качеството му. Съответно, 1 литър нефт сорт Brent, 1 литър нефт сорт Urals и 1 литър чиста вода без соли и примеси имат различна маса и относително тегло. Докато 1 тон чиста вода действително съдържа 6,289 барела (1000 / 159), то за 1 тон суров нефт сорт Brent е прието, че съдържа около 7,57 барела, а 1 тон суров нефт сорт Urals – около 7,33 барела (справка – Наръчник по журналистика на Агенция Ройтерс, статия Oil Barrels). За да сме по-точни, според плътността си, сорта Urals варира между 7,20 и 7,35 барела, като най-често прилаганата стойност е 7,26.

В допълнение, всяка отделна доставка на суров петрол се заплаща на конкретна цена по конкретен валутен курс за съответния ден, а не според средногодишните им стойности. В някои от изследваните години тези стойности са отбелязвали отклонения над 100% и дори над 200% в рамките на годината. Но за целите на анализа приемаме, че изкривяването е в рамките на статистическата грешка (въпреки че никъде в доклада не се допуска възможност за съществуване на такава).

Ако разгледаме таблицата с резултатите, на базата на които се твърди, че „ЛУКОЙЛ е завишавал своите производствени разходи...с натрупване за анализирания период 6,871 милиарда лева” , ще видим, че подобно твърдение би имало основание, ако ставаше дума не за нефт, а за вода. Когато обаче заменим действителното съдържание барели в тон в използваните формули, таблицата, предизвикала „основателните съмнения”, показва, че разходите за закупуване на нефт през разглежданите 9 години, са не с 6,8 милиарда лева повече, а с над 1 милиард лева по-малко от евентуалните разходи за нефт по средногодишни борсови цени (виж приложените Таблици 1 и 2)

Таблица 1

Таблица 2

Ако допуснем, че анализът на дейността на ЛУКОЙЛ е бил извършен от изследователи без завършено средно или поне основно образование, бихме могли да приемем, че приравняването на нефта с водата е плод на неволна грешка и никой от екипа не е могъл да забележи това.

Тъй като обаче подобно предположение е напълно нелогично, остава обяснението, че допуснатата „грешка” е съвсем целенасочена, за да бъдат получени резултати, дискредитиращи най-големия работодател и инвеститор в страната – Групата компании ЛУКОЙЛ.

Затова, настояваме авторите на разпространения в медиите доклад да поднесат публично извиненията си за, както беше показано, напълно неоснователните си „съмнения”, целящи да заблудят общественото мнение. Ако това не се случи до края на месец юни т.г., международният юридически екип на Нефтена компания ЛУКОЙЛ е в готовност да предприеме съответните възможни действия за защита на доброто име на компанията от публични клевети.

След всичко изложено, основният въпрос, който остава без отговор, е защо информационната атака срещу ЛУКОЙЛ, предприета с негласното сътрудничество на Агенция „Митници” (за която сме убедени, че нейните специалисти разполагат както с верните данни за плътността на нефта, така и с всички точни данни за количества и внесени данъци), се случва точно в момент, в който обществото си задава ред въпроси около КТБ, а Българската петролна и газова асоциация прави огромни усилия да сложи ред на пазара на горива.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.06 2015 в 11:58

А, разбрах, руснаците продавали в тонове. Кво праим сега Костов, ще преправяме ли сметките? Така ли сме смятали и по време на социалистическата икономика, която преподаваше ти?

11.06 2015 в 11:50

Какво значение има дали е нефт или вода? И двете мярки за за обем! Тук не се превръща обем в килограми!

10.06 2015 в 07:09

Какво стана, Лабораторията издаде ли контра-опровержение? Направиха ли Лукойл на пух прах?

10.06 2015 в 04:44

Министерството на образованието да им провери сметките щот Цацата и той е гола вода

09.06 2015 в 16:43

Боко вместо да черни Костов, да каже кой даде пристанище Росенец - станало руски анклав и причина да не сме в Шенген.Няма никакъв контрол на влизащите количества нефт,дали въобще е нефт или отпадъци, които съсъпват инсталациите, но се водят за нефт и то от скъпия.Отделно правителството на Орешарски промени и Ззакона за акцизите и данъчните складове в полза на Лукойл на едно от първите си заседания и отмени задължителното слагане на уреди - т.е. улеснява кражбите.И не вярвам Костов, който е с математическо образование да не знае прости съотношения.Факт обаче е , че Лукойл не плаща данъци и само заради това някой трябва да се разрови в бумагите на единствената губеща рафинерия в света , но не затваряща

09.06 2015 в 14:04

Някой да е очаквал нещо друго?!? Пределно ясно е, че блядовете ще докарат от Девет кладенци "ВОДА", за да прикрият далаверите си! Жалко, че тук не е Румъния и Моника Маковей не ни е правосъден министър!

09.06 2015 в 08:59

точно така Венци, играят с цената, митниците първо им вписват завишени цени на внос по цени на Брент, от там идват игрите а те внасят по ниско качественият Уал. Затова отчитат загуби а прибират разликите в ддс-то и разходите по преннос. то е написано в анализа, :
http://riskmanagementlab.com/bg/fileadmin/user_upload/documents/news/DEK_MD__technite_goriva_s_predlozhenija_za_deis tvie__juni_2015.pdf

09.06 2015 в 08:55

Няма разумен човек, който да си мисли, че Костов не знае какво публикува. Няма разумен човек, който да си мисли, че Лукойл произвежда години наред "загуба", при изключително високи продажни цени на продуктите. Сигурен съм, че подходящия отговор на Костов няма да закъснее, но по-важно е ревизияра на тази "свинска" фирма да започне веднага, а не да си доказват кой обем е по голям - литър вода, литър вино или литър петрол.

09.06 2015 в 02:08

До колкото разбирам аз - Докато 1 тон чиста вода действително съдържа 6,289 барела (1000 / 159), то за 1 тон суров нефт сорт Brent е прието, че съдържа около 7,57 барела, а 1 тон суров нефт сорт Urals – около 7,33 барела. За да сме по-точни, според плътността си, сорта Urals варира между 7,20 и 7,35 барела, като най-често прилаганата стойност е 7,26. - мисля че не се завишават цените, а се прикрива от преработения петрол, като са сигурни, че яма кой да ги провери, защото далаверата е обща!

09.06 2015 в 01:11

Охранява се от руска фирма по сигурността.
Ипон охранява инсталациите на Лукавите!!!

Е последно, руска фирма ли ги охранява или ИПОН? Айде намислете се и тогава истерясвайте.

А после си представете, че Костов не се беше осрал с корупция до ушите, ами беше направил сравнително почтена приватизация и беше вкарал двайсетина-трийсе крадльовци като вальо з. в кауша.

Найс, а? Да, ама не.