МО пази в строга тайна броя на чиновниците пенсионери

Последна промяна на 17 ноември 2012 в 15:24 6086 2

Министерство на отбраната.
Министерство на отбраната.

Броят на чиновниците в Министерството на отбраната, които са пенсионирани военни, но назначени на работа в администрацията, се оказа строго пазена от институциите тайна.

Това става ясно от отговор на военното ведомство до OFFNews след поискана справка по Закона за достъп до обществена информация. Към писмото е прикрепено решението на МО, подписано от зам. военния министър Августина Цветкова, с което се предоставя „пълен достъп до заявената информация“, а именно - какъв е броят на военните пенсионери с право на пенсия по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ), които са назначени по служебни или трудови правоотношения на цивилни длъжности в МО и в структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната. Самият отговор гласи:

Съгласно разпоредбите в Закона за държавния служител и в Кодекса на труда, справка за точния брой служители в Министерството на отбраната, както и за структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, придобили и упражнили правото си на пенсия по реда на ЗОВСРБ, може да бъде направена само от Националния осигурителен институт (НОИ).

От това става ясно, че в министерството не знаят какъв е броят на назначените чиновници, които вече са придобили право на пенсия или че просто не желаят да предоставят исканата информация, като се оправдават с други институции.

От НОИ обясниха за OFFNews, че могат да изготвят подобна справка. В нея обаче биха се съдържали данните както за служителите в МО, така и в МВР, между които институтът не прави разграничение. Данните за тази категория служители са в обща база данни. От института ни насочиха към Националната агенция по приходите (НАП), където би трябвало договорите за трудови правоотношения да се водят на отчет.

„Имаме я информацията, проблемът е, че не можем да ви я дадем. Не, защото не искаме, а защото има законови ограничения, които са свързани с това, че такава информация при нас се води класифицирана“, обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров. По думите му в НАП наистина се съхранява информацията за всеки един нает, както и за заплатата му и за осигурителните му вноски. Въпросът е в това, че според закона подобна информация не може да бъде споделена.

По данни на военните синдикати през 2011 година от общо 980 щатни бройки в МО – цивилни и военни, над 400 длъжности, предвидени за цивилните, са заети от военни пенсионери. За сравнение - в края на януари 2012 година вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи, че е освободил всички 214 работещи в МВР пенсионери. Тогава единствено беше направено изключение за няколко души от летателния състав на Гранична полиция, които са бивши кадри на Военновъздушните сили.

Когато на цивилни длъжности се назначават военни, гражданският контрол се превръща в пълен фарс и се ликвидира цивилната експертиза. За това има такова влошено състояние на експертизата в Министерството на отбраната, коментираха пред OFFNews военни експерти.

Груби изчисления показват, че тези чиновници имат месечни доходи, надвишаващи 2000 лв. Пенсията, която взимат е една от най-високите – около 700 лв. Възнаграждението на чиновник във военната администрация е около 1200 лв., а началническите стигат 2000 лв. Това прави военната администрация една от най-скъпите. 

Пред OFFNews председателят на военния синдикат при КТ „Подкрепа“ Тодор Воденов обясни, че администрацията под пагон, може да се лиши от пенсионираните майори, подполковници, полковници и генерали.

“Системата се нуждае от реформи, но това не означава ниски доходи. Има огромна военна бюрокрация и администрация, която не функционира, но получава доходи. В щаба на войската, във висшите учебни училища, това са хора, които нямат нищо общо с военната служба, но така или иначе носят униформа, получават привилегии, но пък не влагат нищо повече в работата си от един чиновник. А хората, които са в армията, заслужават по-високи заплати, но не ги получават”, коментира той.

В края на октомври, военният министър Аню Ангелов, който също е военен пенсионер, съобщи, че близо 90 офицери и сержанти са поискали да напуснат въоръжените сили по собствено желание, след като са достигнали необходимите години за пенсия. Ангелов определи тази тенденция като положителна, защото по този начин се давало път на младите и амбициозните да влязат в редиците на армията. В същото време по данни на синдикалните организации в поделенията буквално "валят" рапорти за напускане на млади военни. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.11 2012 в 19:11

Проблемът с военните пенсионери в МО и БА работещи на цивилни позиции наистина е дразнещ. Свидетели сме на сбъркана държавна политика стигаща до абсурди. Млади образовани хора с езици, с идеи и ентусиазъм за професионална реализация стоят без работа и с различни кадрови хватки им се ограничават възможностите да заемат длъжности в системата. В същото време огромната част от позициите в така наречена цивилна квота, отново чрез кадрови машинации се заемат директно от „особено ценни” и напълно демотивирани да работят, току що пенсионирали се полковници и генерали. С какво са особенно ценни ? Със своята виртуозност в прехвърлянето на отговорности и задачи към своите военни колеги. Какъв е резултатът от тяхната „особено ценна” работа? Високи претенции, ниска ефективност, напрежение в колектива и всичко това на много висока цена. Цената се плаща както от бюджета на МО, така и от бюджета на НОИ. С една дума безхаберие.
Ето и моето предложение: назначаването на пенсионери в държавната администрация да бъде изключение, обвързано с условието за спиране на пенсията докато са наети там.
Може да звучи крайно, но е справедливо както по отношение на незаетите в държавната администрация пенсионери, така и към всички млади хора търсещи професионална реализация. Освен това значително ще намали разходите на държавата и ще повиши ефективността й. А и не на последно място, ще даде възможност на въпросните „особено ценни” пенсионери мащабно да се разгърнат на свободния трудов пазар, ако имат желание все още да дават от себе си за общото благо. :)

18.11 2012 в 23:35

Не знам да има по-нормално и по желателно продължение на пенсионирания рано рано военен от място в държавната администрация и още по-конкретно във военната. Какъв ще е онзи администратор, който не е наясно какво администрира? Аз съм бил военен командир на низови длъжности и съм ненавиждал бездействието и немощтта на управляващите ни щабове - всичко униформено, което е излишно от щабовете, трябва да бъде изрязано, ненужните униформени трябва да бъдат трансформирани до цивилни. Но, забележете, принципно военните се издигат в длъжност, длъжностите издигат заплащането, но понеже много военни трябва да се издигат постепенно, то и много безсмислени длъжности се създават. В армията трябва да има много малко военни командни и началнически длъжности, те задължително да са добре платени, всичко останало да е нормално платена администрация в която билите военни да имат предимство пред небилите. Просто ранното пенсиониране на военните налага да им се търси работно място и най-естественото място и най-заслуженото място и най-желателното място е цивилна длъжност при военните. Няма значение дали са пенсионери.
Дълъг и нечетивен става коментарът ми, но ще споделя, че работих и като военен репортер и редактор със звание майор и подпоковник, получавах "луда" заплата сравнение със същата длъжност на която работеха цивилни военни репортери, ала искам да ви кажа, че те просто бяха "военни" репортери, защото нямаха понятие от военщина. Те ми завиждаха и злословеха по адрес на заплатата ми, аз се смеех на глуповатите им писания, които за тях бяха професионални "находки", а за мен и военния читател чисто слабоумие.