10-годишно българче e ранено при разстрела на италиански мафиот

Последна промяна на 22 юли 2018 в 16:26 6988 0

10-годишно българче e ранено при разстрела на италиански мафиот

10-годишният син на български имигранти е бил тежко ранен при въоръжено нападение срещу криминално проявен мъж в Реджо Калабрия, предаде агенция АНСА. След спешна операция животът на момчето е извън опасност, но състоянието му остава сериозно, уточнява bTV.

Двама мъже застреляли на място 39-годишния Фабио Джузепе Джофре в притежавания от него имот в Семинара, Калабрия. С него по това време обаче се намирало иэдетето на живеещи наблизо българи.

В този момент двама все още неустановени стрелци открили огън по тях с пушки тип „помпа”. 

Джофре починал на място, а детето било закарано в болница с огнестрелна рана в корема.

Следователите нямат съмнение, че става въпрос за убийство от мафиотски тип – стрелците стреляли, за да убият, след което се отдалечили пеша, минавайки през полето близо до къщата.

Според медици момчето има големи шансове да се възстанови напълно. То е под полицейска закрила заедно с родителите си, защото се смята, че може да помогне със свидетелски показания за установяването на убийците.

Разстреляният Джофре има дебело криминално досие. Преди няколко месеца в негов имот полицията намерила нелегално оръжие. Бил е залавян да краде добитък. Според „Република” той е един от „войниците” на раздирания от вътрешни борби клан Джофре, който от десетилетия има силни позиции в региона.

Преди десетина години пак на това място се разиграл и друг кървав театър, този път с участието и на жени, свързан със саморазправа вътре в средите на Ндрангета, съобщава Нова тв.

При последния случай обаче убийците не са се спрели дори в присъствието на дете.

Разследването се води от антимафиотите в Реджо Калабрия, които засега нямат отговор на въпроса дали става въпрос за нападение в средите на Ндрангета от Семинара, или пък за отмъщение срещу Джофре, който е свързан с едноименния клан. Въпреки това се смята открай време за „разпасано куче”, което действа, както иска. Бащата на убития също бил част от клана, но починал, малко преди да бъде осъден окончателно.

Според подслушани телефонни разговори на хора от клана в миналото Джузепе Джофре извършил през 2007 г. „неоторизирана” от клана кражба – нещо, което не се понравило на босовете й. Въпреки че били роднини, чичото на Джофре, известен с прякора Нино Бонго, бил записан да казва как племенникът му трябва да бъде застрелян, ако се появи в Семинара.

Само преди пет месеца в къща на Джузепе Джофре бил намерен оръжеен арсенал от седем пушки, за които се оказало, че са откраднати в Северна Италия. Те били скрити от Джофре под мрежата, използвана за събиране на реколтата от маслини. Джузепе бил арестуван през февруари, но вече бил пуснат на свобода, затова и отишъл спокойно в имота си в Семинара. Там трябвало да се погрижи за животните в помещенията отвън и именно в този момент се придружавал от българското дете.

Следователите не дават други подробности за родителите на детето.