Белгия иска ЕС да наложи оръжейно ембарго на Саудитска Арабия

ОFFNews Последна промяна на 29 март 2017 в 10:50 2323 6

Снимка Royal Saudi Air Defense Forces

Белгийският вицепремиер Александер де Кро предложи да бъде прекратена продажбата на оръжие за Саудитска Арабия и потвърди, че най-добре би било да бъде наложено оръжейно ембарго на ЕС срещу Рияд, съобщиха белгийски медии.

Де Кро отбеляза, че 60 на сто от оръжията, произвеждани в белгийската област Валония, биват изнасяни за Саудитска Арабия. Валонският оръжеен комплекс осигурява работа на 15 хиляди семейства и е основна част от местната икономика, предава БТА. 

В отговор валонският министър-председател (с ранг на областен управител) Пол Маниет заяви, че за да бъде прекратен оръжейният износ към Рияд, е необходимо Белгия да напусне международната коалиция срещу терористите от "Ислямска държава". Маниет, който е председател на валонските социалисти, отбеляза, че белгийската област Фландрия също снабдява саудитците с изделия с двойно предназначение.

Де Кро, който е представител на фламандските либерали, посочва, че е в положение само да прави предложение, тъй като решенията се взимат на регионално ниво. Той отчита, че в ЕС няма единодушие по въпроса за износа на оръжия за Рияд.

Европейската комисия заяви по-рано тази седмица, че за да бъде въведено европейско ембарго, е необходимо да се постигне единодушие в Съвета на ЕС. Миналата година Европейският парламент прие резолюция, с която призова за налагане на такова ембарго.

Въпросът за отношенията на Белгия със Саудитска Арабия се изостри покрай миналогодишните атентати в Брюксел. Тогава белгийските власти разпоредиха разследване на финансирането и дейността на централната джамия в столицата, дадена под наем на саудитското правителство с дългогодишен договор. Все още съществуват подозрения, че в джамията се е обособило гнездо на уахабизма - крайно консервативна форма на исляма, превърната в държавна политика от Саудитска Арабия.

По официални данни Саудитска Арабия е най-големият вносител на оръжие в света, а Белгия е най-големият европейски износител на военно леко стрелково въоръжение. Годишно белгийските оръжейници печелят около един милиард евро.

Призивът на Де Кро е свързан с това, че Рияд изнася повторно към Йемен внесените от Европа оръжия, за да снабдява поддръжниците на йеменския президент Абд Рабу Мансур Хади в продължаващата вече втора година гражданска война. Президентът Хади не е признат от шиитските бунтовници хуси, подкрепяни от Иран.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25215

6

Лопе де Вега

29.03 2017 в 12:50

Хисар, абе вземете и закрийте тоя Израел най-сетне, ега мирне света вече. Само преди това направете малко място на европейска територия за една-две арапски държави. Подчертавам - арапски. Че ние вече си имаме две, нали? А не се знае и с Македония какво ще стане по-нататък.

Поздрав!

25215

4

Лопе де Вега

29.03 2017 в 12:46

ЕС спира продажбите на оръжие за саудите и Тръмп си осигурява парите за мексиканската стена и още един самолетоносач. На всичко отгоре нали тия сауди са "умерени"? Празна Мара тъпан била. Така се изпуска кьоравото. Само се дърлят валонци и фламандци. Не си направят една читава федерация, а се чудят какви гадости да си погаждат.

Поздрав!

7671

3

Hissarion

29.03 2017 в 12:43

Да, ембаргото трябва да бъде международно и да е свързано и с други мерки срещу такъв тип държави като СА и Израел. Това би ги поозаптило и би се отразило и на бежанския поток към Европа. Проблемът е в мощната подкрепа, която получават отвъд океана за своите действия в региона.

73928

2

El Commandante

29.03 2017 в 11:08

"Той отчита, че в ЕС няма единодушие по въпроса за износа на оръжия за Рияд."

Обаче имате единодушие против "антихуманните бомбардировки" на ВКС на Алепо, нали бе боклуци нещастни?!?!!

38251

1

Denis Rizanov

29.03 2017 в 10:57

Катар и Кувейт също. Даже и ОАЕ трябва да бъдат включени. Тогава фащ и Русия ше си паднат на оная работа от кеф. Никва конкуренция...