Белгия се жалва от "социален дъмпинг" с българи и румънци

Последна промяна на 19 март 2013 в 14:35 1087 0

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Белгия ще внесе в Европейската комисия жалба срещу Германия заради т. нар. "социален дъмпинг" с наемането на българи и румънци, съобщи вестник "Соар", цитиран от БТА. 

Изданието отбелязва, че германски работодатели наемат граждани от Източна Европа, основно от България и от Румъния, на които плащат от 3 до 5 евро на час. Работниците се трудят включително нощем, без да получават социални и здравни осигуровки, както и право на пенсия. Това не може да се случи в Китай, но е възможно пред вратите на Белгия, насред Европа, казват в изданието.

Жалбата ще бъде внесена от белгийските министри на икономиката Йохан ванде Ланоте и на заетостта Моника де Конинк. Белгия протестира срещу условията на наемане на източноевропейци в германски кланици. Решението за отнасяне на въпроса до Еврокомисията е било взето след оплаквания от белгийски месопреработвателни дружества.

Вицепремиерът Ванде Ланоте поясни, че много белгийски месопреработвалети са се видели принудени да се преместят в Германия, за да могат да оцелеят на конкурентния пазар. Той добави, че сега белгийските компании разрязват животинските трупове на четири части и така ги изнасят към Германия, където нископлатените работници довършват останалата разфасовка.

Белгийските власти отчитат, че Германия изпълнява правилно европейските регламенти с предоставянето на възможност европейските граждани да работят там, където изберат. Протестът е срещу множеството случаи на измами, в които на германска територия работят хора, които мамят системата със статута на самонаети, след като регистрират "кухи" фирми, уточнява вестникът.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !