Беноа Амон e кандидат-президентът на левицата във Франция

OFFNews Последна промяна на 30 януари 2017 в 12:41 1744 3

Крайнолевият бивш министър на образованието Беноа Амон печели първичните избори на Френската социалистическа партия за излъчване на кандидат за президентските избори, съобщават източници от партията, цитирани от Франс прес, предава БТА. 

Амон получава 58,65 процента от гласовете, според данни, обявени от организаторите при съобщени резултати от 60 процента от избирателните секции, уточнява Ройтерс.

В надпреварата за партийната номинация Амон се изправи срещу бившия премиер Манюел Валс. Победителят в първичните избори ще се съревновава с кандидата на десницата Франсоа Фийон, лидерката на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен и либерала Еманюел Макрон, както и с други участници в надпреварата за президентския пост в изборите през април и май.

Амон призова левицата за единство и каза, че ще предложи на независимия ляв кандидат за президент Жан-Люк Меланшон и на евентуалния кандидат на Зелените да се обединят. "Ще им предложа да изградим заедно трайно и устойчиво управляващо мнозинство срещу разрушителната крайна десница, оглавявана от Марин льо Пен и срещу консервативната десница, въплътена от Франсоа Фийон", каза Амон, цитиран от Франс прес. "Отказваме на фона на възхода на популизма лицето на Марин льо Пен да се превърне в лице на Франция", заяви още Амон.

Левият кандидат-президент подкрепя идеи като въвеждането на безусловен базов доход и 32-часова работна седмица, легализиране на марихуаната и разрешаване на чужденци да гласуват на месни избори.