Чест е да скубеш тревата с пинсета в Северна Корея

Последна промяна на 29 юли 2013 в 16:37 3323 12

Снимка: sxc.hu
Снимка: sxc.hu

На пръв поглед тази работа изглежда като задача, достойна за Херкулес - поддържане на тревни площи с размерите на футболно игрище, само с пинсетa.

А това не са какви да е тревни площи. Те съставляват градините на едно от най-свещените места в Северна Корея - Дворецa на Слънцето в Пхенян.

Дворецът помещава балсамирани тела на основателя на нацията Ким Ир Сен и на неговия син и Ким Чен Ир.

За страна с толкова сурова зима зелените площи са в впечатляващо състояние - покрити с гъста, здрава, ярко зелена трева, която подобрява и омекотява визуалното въздействие на монументалния мавзолей.

През деня може да се види малка бригада от мъже и жени, които са клекнали в различните части на тревното пространство и бясно скубят тревата с малки инструменти.

Жена, облечена в светлосиня униформа и фуражка, предпазваща я от слънцето, работи единствено с пинсета и малък стъклен контейнер за събиране на сухата трева. Нейната задача е да изправя здравите и изскубва изсъхнали тревички.

"Когато има проливни дъждове, някои части от трвевните площи се сплескват", каза тя пред АФП по време на обиколка на двореца - специално за чуждестранните медии по повод 60-годишнината от примирието, сложило край на Корейската война (1950-1953 г.).

"Когато дъждът е много силен, ние използваме четки, за да спрем събирането на прекалено много вода на едно място. След това, когато всичко изсъхне, трябва да се оправи всяко стръкче", каза тя.

В близост до нея седи друга жена в синя униформа и се суети, че тревата в нейната част е с 15 см дължина.

"Това е нов вид трева. Тя се изисква много работа", казва работничката.

За разлика от своя колега, който бил на поста само за няколко месеца, жената се грижела градините на двореца в продължение на шест години. Тя полага грижи за дърветата и другите растения, но нейна основна грижа са тревните площи.

"Дали е скучно? Не, съвсем не. Голяма чест е да се работи на толкова специално място. Много съм горда от това, което правя", каза тя и допълни, че еднообразието на работата не е проблем за нея.

Значителни усилия биват полагани при поддръжката на зелените площи и малките екипи от мъже и жени, работещи на тревни ивици, са често срещана гледка в града.

Ким Ксо-Юнг, друг член на екипа, поддържащ тревата в Двореца на Слънцето, борави с пинсети и малък инструмент за копаене.

"Има няколко голи петна, така че ние искаме да вземем някои стръкчета трева от по-добър район и да я преместим да вирее в по-лош", обясни Ким. "Никога не се чувствам уморен или отегчен. Това е изцяло въпрос на дух. Когато вършиш това, което харесваш, тези чувства липсват", добави той.

Дворцовите тревни площи биват поддържани през цялата година, включително и зимата, когато температурата може да достигне -17 градуса.

"Когато вали сняг, ние  бършем тревата. Това е трудна работа", казва Ким.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.07 2013 в 10:08

По-леко с нервичките, ще получиш удар.
Щом те кефи Северна Корея, отивай там да се храниш с пропаганда и ядрени оръжия. Не е зле и другите такива като тебе червени душици да отидат натам и да не се връщат повече. А ако направят колония на Марс, имате си летяща чиния - ще ви натоварим някак.

30.07 2013 в 04:39

Ти на мене, за анонимност, и за обида?
Момче, ела в къщи да ми разкажеш същото:)
Момчетата после ще измият пода, но все едно ме трогна!:)
Ти си някой си, и всъщност - никой. Кух ник. При мене идват и които ме харесват, и които искат да ме шибнат по човката. Никакви ядове, по всяко време.
Отърва ли ти?

30.07 2013 в 02:51

За лични обиди двоен надник ли плащат?

Радвай се на анонимността си, че иначе бих се повеселил с едно дело за обида. Ако не друго, поне надницата ти от постинги ще отиде за съдебни разноски.

30.07 2013 в 02:34

Значи утре те ще направят колония на Марс, а ти ще умреш в смрадливите си маратонки между брюксел и лондон, и няма да те вземат.
Типична демокрастична философия.
Ти до колко знаеш таблицата за умножение? До две? О, чак до три?
Впечатли ме!
Я разкажи какво знаеш за Корейската война, ебати палячото((

30.07 2013 в 02:28

Не разбира се, там цялата история е друга. Което обаче по никой начин не променя факта, че всякакви американци може да танцуват брейк на границата, обаче им е лабава алката да я пресекат.

30.07 2013 в 02:25

Имат ядрено оръжие, но умират от глад. Типичната комуняшка философия - на гол г... чифте пищови. Те ако цъфтяха и вържеха, нямаше по време на войната пленените им войници да не искат да се прибират обратно.

30.07 2013 в 02:10

Простотията няма граници. Значи по-голямата част от севернокорейското нъоръжение е по-китайски лиценз, имат най-многобройната, добре обучена и фанатизирана армия в района след китайската, разполагат вече и с междуконтинентални ракети-носители с ядрени бойни глави.

Дори Китай не ги закача, защото са много обидчиви. Японците са им в близкия обсег и са взети на прицел. С тия шега не бива, дори американците внимават и пипат меко там, да не стане случайно някоя грешка. Умната.

30.07 2013 в 01:29

Да разбирам ли, че ти знаеш как се прави атомна бомба, и как ракета, която може да я носи?
Значи ти си източноевропейски терорист?
Или си спри самочувствието, или тревата. Много начесто се кикотиш.
Момче! От много марихуана се оглупява бързо!

29.07 2013 в 23:27

абе какво ядрено оръжие бе хахаха. карат "ракетите" до границата с камиони и от там ги мятат с дървен катапулт хахаха. Имали. Те ако имаха нещо китай щеше пръв да ги избомби.
то и без друго скоро време китай ще им обърне гръб и северна кореа ще остане в историята като ГДР!

Така ли се надлъгвате на бузлуджа се питам аз? я кажи - путин хвана ли щука 30 кила или беше 40? хаха

http://www.bulgariautre.bg/2013/07/29/179293-50_000_na_buzludzha_mozhe_no_za_poslednite_10_godini Седянка ... днес в жегите бяхме повече от вас колкото вие бяхте извозени на бузлуджа.

29.07 2013 в 20:43

Северна Корея имат ядрено оръжие и вече хич не им пука кой какво пише или говори за тях. Държат в шах целият район, пък и някои по-далечни части на света. Който има нещо, да каже.

Западняците могат да се упряжняват в риторика, както по време на Студената война - само едни голи приказки. Никога не са се изправяли самостоятелно във военна конфронтация със световна сила, или с притежаваща атомни ракети, нямат кураж да понесат толкова жертви.

Цялата им идея е да бият военно слабите и да ограбват икономически де какво сварят. Ама и на това ще му дойде краят.