Датски зоопарк умъртви жирафче и нахрани лъвовете пред очите на посетителите

Последна промяна на 10 февруари 2014 в 15:10 27890 33

Жирафът в датската зоологическа градина
Жирафът в датската зоологическа градина

Съдбата на млад жираф, умъртвен с евтаназия в датски зоопарк, потресе хиляди защитници на животните по целия свят.

Жирафчето бе убито с цел да се избегнат кръвосмешения сред представителите на вида в зоологическата градина в Копенхаген. Такава процедура не е безпрецедентна и се определя като хуманна от Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите. Оттам посочват, че целта е "генетично и демографско управление на популациите, които се намират под грижите на хората".

Новината за "смъртната присъда" на жирафчето обиколи света и много хора се подписаха в петиция за запазване на живота му. Това обаче не промени решението на управата на зоопарка.

Мъжкият екземпляр на име Мариус бе убит в неделя, за да не се допусне кръвосмешение. След евтаназията бозайникът бе разчленен пред очите на посетителите на зоопарка, включително деца, а с месото му бяха нахранени лъвовете, съобщава Си Ен Ен.

"Жирафите в нашата зоологическа градина са част от международна програма за развъждане на вида, чиято цел е да осигури здрава популация", коментира научния директор на зоопарка Бенгт Холст, цитиран от Си Ен Ен. "Това може да стане само чрез съчетаване на генетичния състав на различните животни в наличното пространство. Когато жирафите се размножават така добре, както го правят сега, неминуемо е от време на време да има "излишъци".

Запитан дали Мариус не е могъл да бъде кастриран или преместен в друг зоопарк, Холст отговаря: "Ако просто се приложи стерилизация, той ще заема от пространството на по-ценни в генетично отношение индивиди."

Холст разказва още, че децата, станали свидетели на евтаназията, не се разплакали, а напротив - били "много ентусиазирани" и задавали смислени въпроси.

Жирафчето било убито със специален пистолет, използван от животновъдите за зашеметяване на животни преди колене. Част от трупа е запазен за изследователски цели, а с останалите били нахранени месоядните обитатели като лъвове, тугри, леопарди.

"Не можем да си позволим да изхвърлим 200 кг месо", коментира директорът на копенхагенския зоопарк.

Убитото жирафче е на две години. Над 27 000 души са подписали петицията за запазване на живота му. 

Заради бурния дебат зоопаркът помести на уебстраницата си секция с въпроси и отговори, обясняващи защо евтаназията е отговорно решение в този случай.

ВНИМАНИЕ! Видеото по-долу съдържа кадри, които не са подходящи за деца и за чувствителна аудотория!

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.02 2014 в 16:10

А! И още нещо-пак до Петров.Ето ти сам си отговаряш на въпроса-от дете гледаш как се колят прасета и агнета и съответно клането не ти прави впечатление.Сиреч хладнокръвно можеш да теглиш ножа на прасето(да не говорим за кокошки).Аз пък НЕ МОГА да убивам хладнокръвно!И всичко това е защото ТИ ОТ ДЕТЕ ГЛЕДАШ , а пък аз никога не съм виждал-сеш се?Ами ако утре срещу тебе е човек?

11.02 2014 в 15:31

Петров , ти май не схващаш идеята! Естествено , че се колят прасета.То и растения се скубат-ама това е защото нещо трябва да се яде,а не за да правим сеир на 3В група от детската градина.В случая жирафа е УБИТ не защото за лъвовете не достига храна.Заклаха го защото ЕВЕНТУАЛНО може да се кръстоса с родственици,ЕВЕНТУАЛНО може да възникнат генетични изменения и всичко това става пред очите на подрастващи с обяснението , че така трябва,че така е правилно! Какво пречеше просто да го подарят на някоя друга зоологическа градина която си няма жираф. Много добре някой преди мен спомена Брейвик и ЕВГЕНИКА(ако не знаеш какво е потърси-има достатъчно информация).Така не се възпитават пълноценни хора.ТАКА СЕ ВЪЗПИТАВАТ НАЦИСТИ!!!

11.02 2014 в 15:17

OffNews, моля да си коригирате статията.

Евтаназия (от старогръцки ευθανασία -ευ: eu, „добър“, „красив“, и θάνατος, thanatos, „смърт“) е актът, с който някой отнема живота на друг по негова изрична молба или поради необходимост от друг характер (от милост към човек, осакатен до невъзможност да живее адекватно; от липса на надежда за промяна при болни, поддържани живи, но в безсъзнание и във вегетиращо състояние и под.). Евтаназията е смърт, причинена за доброто на човека, комуто е причинена.

Моля да използвате истинските думи, в случая - убийство.

11.02 2014 в 13:48

Това е поредната манипулация върху публиката! Искали са да се оттърват от животното и са направили спектакъл от смъртта му!Представяйки действието си за необходимо и добро!А то е поредната лъжа и чисто убийство! Жалко е, че толкова много хора са били свидетели и са го приели за нормално. Още по жалко за децата, ако сега ги учат, че това е нещо добро...какво ще стане от тях, като пораснат!

11.02 2014 в 13:00

Просто заменете думата жираф с думата чифут, бедняк, луд или циганин, или комунист, и ще разберете как е било преди 70 години.

11.02 2014 в 12:41

"Ако просто се приложи стерилизация, той ще заема от пространството на по-ценни в генетично отношение индивиди."

В природата постоянно изчезват видове, заради неспособност да се адаптират или просто защото хората ги унищожава с непремерените си действия.Да не би директорчето да има претенции, че точно в този момент може да знае, че унищожавайки точно този индивид от този вид е дал предимство на индивид от друг вид, който ще оцелее в бъдеще със сигурност 100 %. Зоопарковете не са естествените местообитания на видовете и никой не може да си играе на еволюция на такива места, само защото си мисли, че може да знае как действа тя.

11.02 2014 в 12:26

Penke,kato go pravish, vikash li decata v mahalata da im pokazvash?

11.02 2014 в 08:57

Не, че защитавам розовите изроди, ама и прасета колят за да хранят лъвовете. И да не са прасета, все нещо колят!
От друга страна, к`во значи "пред очите на децата" и "те не заплакали" ми аз от как се помня гледам кат се коли прасето или агнето (пък за кокошки да не говорим) и не си спомням някога да съм ревал!

11.02 2014 в 08:56

А не могат ли да го преместят, м*мка му някъде другъде?! Играят си на Господ гадните евгеници, но ще дойде Видов ден и за тях. Отговорно било решението им.... Няма нищо отговорно в това да отнемеш невинен живот! Да не говорим за психопатската идея, че притежават живота на всички същества в зоопарка. Това са болни хора! От тях трябва да се отърве човечеството, не от животните.