Египет иска да купи руските "Мистрал"-и

Последна промяна на 26 август 2015 в 21:06 3496 1

Снимка REUTERS/STEPHANE MAHE

Един от бойните кораби "Мистрал".

Египет и Франция водят преговори за продажбата на двата хеликоптероносача "Мистрал", след като сделката с Русия се провали заради нежеланието на Париж да продаде корабите заради случилото се в Крим и Донбас, съобщиха световните агенции.

Кайро от 2 години се бие с бунтовниците на Синайския полуостров и джихадисти. Освен това страната се страхува, че тежкото положение в съседна Либия може да премине и на нейна земя. Затова Египет се стреми да засили военната си мощ.

Според "Ройтерс" продажбата на корабите на Египет би отговаряла на политиката на Париж за подкрепа на сунитските арабски държави в политически и търговски план за сметка на техния шиитски съперник Иран.

„Наистина има обсъждания, които са на сравнително напреднал етап за вземане на двата „Мистрал”-а”, коментира източник от Франция.

Според него покупката ще се осъществи с парична помощ от страните от Персийския залив, които подкрепят президента Абдел Фатах ас Сиси срещу терористичното движение „Мюсюлмански братя”.

Египет и Саудитска Арабия, които участват в коалиция, биеща се с бунтовниците хуси в Йемен, се споразумяха в края на юли да работят заедно за създаване на общи арабски военни сили, включително да бъдат определени морските им граници по протежението на Червено море.

След разтрогването на договора с Русия Франция се налага да плати 1 милиард евро обезщетение на Москва.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.08 2015 в 21:16

10.02.2015, 16:44
Русия прави първата АЕЦ на Египет, Путин подари на президента Сиси "Калашников"
Кайро и Москва подписаха споразумение за строителството на първата в Египет атомна електроцентрала, предаде АФП.
Египет и Русия също са постигнали споразумение за създаване на свободна зона за търговия, съобщи президентът на Египет.


По трохите, по трохите и ще намериш пътеката.