Европа ще връща имигрантите, които се доберат до нея

Последна промяна на 18 май 2015 в 19:58 3573 6

Снимка Архив

Европа не може да приеме всички имигранти, опитващи се да достигнат до бреговете на континента и ще се наложи разработката на нова политика по връщането им обратно, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

"По отговорен начин можем да обсъждаме приемането само на определена група имигранти… Тези, които призовават да отворим вратите широко, са цинични и знаят, че това не е възможно", е коментирал Туск, цитиран от Ройтерс.

Редица инциденти в Средиземно море, в които се удавиха стотици емигранти от Северна Африка, опитвайки се да стигнат до стария континент в препълнени и необезопасени лодки, привлече вниманието върху въпроса с имиграцията в Европа.

Европейската комисия планира да изготви законодателство, чрез което да гарантира, че тежестта по настаняването на имигрантите е разпределена между всички страни от ЕС до края на годината.

Планираното разпределение ще се осъществява чрез обвързващи квоти, базирани на критерии като икономически напредък, население, безработица и др.

Ако планът бъде приет, предварителните прогнози, публикувани от EU Observer, сочат, че Франция ще трябва да приеме 14.7% от всички, които стигат до европейска територия, Германия – 18.4%, Италия – 11.8% и Испания – 9%.

Това породи опозиция от френска страна, като министър-председателят Манюел Валс разкритикува плана, заявявайки, че "Франция вече е направила достатъчно", позволявайки заселването на около 5 хил. бежанци от Сирия и близо толкова от Ирак през последните 3 години в страната.

Припомняме, че още миналата седмица Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Унгария и Словакия също отхвърлиха възможността да настаняват бежанци на квотен принцип.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.05 2015 в 07:29

Аааа значи достигнахме до заключението, че дискриминацията е неизбежна. Драги ми "европейци"

19.05 2015 в 07:43

Е те ще ги товарят на кораби и ще ги изсипват обратно на африканския бряг, а ние които сме сухопътна граница на ЕС какво ще правим ?

У нас много се бъркат категориите. Има две категории:

1. Бежанец. Това са хора, които отиват на ГКПП с документи и търсят защита, имиграционните офицери ги проверяват и едва след това ги пускат или не в държавата.

2. Нелегален имигрант. Товари се на лодки, тича през границата , няма документи и въобще не може да докаже кой е.

Така, че трябва да разграничаваме нещата. И да строим по-бързо защитата по българо-турската и българо-гръцката граница. В НСО да оставят 100-200 души, които да пазят президент министър-предсетдател и председател на парламента а останалите 1000 щата и бюджет от 35 млн. да бъдат прехвърлени към Гранични войски. Говоря за щатните бройки а не за живите хора които разнасят торбите с месо и марули по домовете на големците. Парите са осигурени в бюджета и това може да стане бързо. Е това че някои "ша риват" е ясно ама такъв е живота.

18.05 2015 в 23:08

Все пак е по-добре да специализираме държавата си в гледане на бежански молби и отглеждане на бежанци, вместо да се изхранваме с дране на живи норки.

Пък веднъж придобили стату не мисля, че ще им луд бежанец да остане в България при положение че мжое да иде в Дания, Франция, Германия, Италия или друго добро местенце с първия автобус

18.05 2015 в 23:05

#01 да ри нас и ако излъжат португалците и гърците.

Тука цаката е да кажем -убаво ние зимаме 15 000 на година ама срещу 4 милиарда на година.

Даже е добре да си запазим право да си ги избираме и край с демографската криза.

18.05 2015 в 22:06

Европа трябва да произвежда повече противокорабни торпеда. Тъй и тъй за емигрантите храна няма, поне за рибите да има.

18.05 2015 в 20:31

и накрая всички в бедна България, щото нашите политици не отказват