Европа удари Пхненян с нови санкции

Последна промяна на 27 февруари 2017 в 12:33 2353 3

Съветът на ЕС одобри днес допълнителни санкции срещу Северна Корея съобразно резолюция на Съвета за сигурност на ООН от ноември миналата година, предава БТА. 

Новите мерки включват ограничения върху сделките с въглища, желязо и желязна руда от Северна Корея, както и забрана за внос на мед, никел, сребро, цинк. Забранява се износ на нови вертолети и плавателни съдове за Пхенян. Ще бъдат разширени съществуващите ограничения в транспортния и финансовия сектор, сред които забрана севернокорейските дипломатически мисии и дипломати да притежават повече от една банкова сметка в ЕС. Въвеждат се ограничения на използването на недвижими имоти в ЕС от севернокорейски представители.

Предвижда се държавите от ЕС да предприемат допълнителни мерки за недопускане на специализирано преподаване или обучение на севернокорейци по дисциплини, които биха допринесли за ядрената програма или програмата за балистични ракети на Пхенян. Ще бъде прекратено научното и техническото сътрудничество, с изключение на медицинския обмен. Тези ограничителни мерки са разработени така, че да се избягват неблагоприятни хуманитарни последици за цивилното население в страната.

Ограничителните мерки на ЕС са в отговор на извършени от Северна Корея ядрени опити и балистични ракетни изпитания. Санкциите са насочени срещу ядрената програма и програмите за ядрено оръжие на Пхенян, срещу разработването на други оръжия за масово унищожение и балистични ракети. Мерките включват забрана за внос и износ на оръжия, стоки, услуги и технологии, които могат да допринесат за тези програми, се отбелязва в съобщението. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2666

2

Hissarion

27.02 2017 в 14:40

Санкциите само допринасят за тежкото положение на населението на КНДР. Дори да падне режима, нищо хубаво не чака съседните страни, които ще бъдат заляти с бедни изгладнели бежанци.