Гърция склонна на отстъпки

Последна промяна на 21 юни 2015 в 13:03 4911 39

Гръцки министър обяви, че страната му ще отправи ново предложение до кредиторите на спешната среща, планирана за понеделник.

Алекос Фламбурарис обяви още пред гръцки журналисти, че той вярва, че Европейската централна банка няма да позволи гръцките банки да фалират.

Няколко милиарда евро бяха изтеглени от тях само през последната седмица.

Срещата ще се състои на фона на опитите да бъде осуетено плащането по дълга на Гърция, който е в размер на 1.6 милиарда евро.

Европейската комисия, Международният валутен фонд и Европейската централна банка не са склонни да отворят нови спасителни фондове, докато Гърция не се съгласи да осъществи реформи.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.06 2015 в 07:58

Пълен абсурд.

ФАЩ и Дребнобритания = КАПИТАЛИЗЪМ - ДОБРО!
Китай и Россия = КАПИТАЛИЗЪМ - ЛОШО?!

Това е логиката нв ШОРОШОМОЛЦИТЕ, или по-скоро гьобелсовата пропаганда на Четвъртия хилядолетен райх.

22.06 2015 в 07:08

Удивителните предсказания на Карл Маркс

От iPhone 5S до корпоративната глобализация – съвременният живот изобилства с доказателства за прозорливостта на Маркс

Шон Макелви

В последно време хората често си спомнят за Карл Маркс – от Раш Лимбо, който обвини римския Папа Франциск, че е „чист марксист“, до автора от Washington Times, който нарече кмета на Ню-Йорк Бил де Блазио „упорит марксист“. Но много, както и до сега, не съвсем разбират идеите на Маркс – най-острият критик на капитализма. Болшинството от нас някога са чували, че този радикален икономист предсказва неизбежната смяна на капитализма с комунизма, но ние често не разбираме защо Маркс е смятал, че това неизбежно ще се случи. В произведенията на Карл Маркс (много от които той написал още преди Гражданската война в САЩ) се съдържат описания на някои аспекти от съвременния капитализъм – от Великата рецесия, започнала през 2008 г., до iPhone 5S, намиращ се джоба ни.

По-надолу предоставяме няколко факти от живота ни през 2014 г., които Маркс предсказва, анализирайки капитализма преди повече от век.

1. Великата рецесия (хаотичната природа на капитализма)

Ключовият акпект в учението на Маркс е тъкмо хаотичната, склонна към кризи природа на капитализма. Маркс твърди, че неограниченият стремеж към печалба рано или късно ще застави компаниите да автоматизират работните места и да започнат все по-голямо и по-голямо производство на стоки, като едновременно с това занижават работната заплата, докато, в края на краищата, работниците не са в състояние да получат продукта от труда си. Без всякакво съмнение, в съвременната история, от Великата рецесия до икономическия балон на интернет-компаниите, можем да открием признаци на това, което Маркс нарича „фиктивен капитализъм“, т.е. такива финансови инструменти, като облигациите или кредитно-дефолтните суапове. Ние произвеждаме и произвеждаме, докато не остане никой, който да може да купи продукцията ни. Развитието на този цикъл наблюдаваме и до момента: простичко казано, именно това и стана причина за краха на пазара на недвижимостта през 2008 г. Нарастващото през десетилетията неравенство доведе до съкращаване на доходите, което застави много от бедните американци още по-дълбоко да се гмурнат в дългове. Когато същите тези ипотечни длъжници масово престанаха да изпълняват задълженията си по изплащане на кредитите, фасадата на двореца рухна, както и предсказа Маркс.

2. iPhone 5S (мними потребности)

Маркс предупреждава, че склонността на капитализма да внушава, че стоките, които хората трябва да си закупят са особено ценни, а това по същество са ненужни стоки и услуги, с времето ще доведе до следното: потребителят ще стане „изобретателен и пресметлив роб на нечовешки, изтънчени, неестествени и измислени желания“. Това е твърде яростна, но точна характеристика на съвременните американци, които, наслаждавайки се на невероятния разкош, постоянно изпитват потребност да придобиват нови и нови вещи. Да вземем за пример iPhone 5S, който си купихте. Нима той е наистина по-добър от iPhone 5, който си купихте миналата година, или от iPhone 4S, който си купихте по-миналата година? Помислете над това, каква е тази ваша потребност – истинска или мнима? В същото време, докато много китайци се разболяват от рак, заради електронните отпадъци, глобалните корпорации разгръщат мащабни реклани компании, призоваващи ни към унищожаване на напълно годните за употреба стоки без каквито и да са причини. Ако Маркс би видял всичко това, със сигурност би кимнал снизходително с глава и би се подсмихнал.

3. МВФ (глобалният капитализъм)

Размислите на Маркс за свръхпроизводството го довеждат до предсказване на явлението, което сега наричаме глобализация – разпространение на капитализма по целия свят в търсене на нови пазари. „Постоянната потребност към разширяване на пазара, за да се продаде продукцията, принуждава буржоазията да плъзне по цялото земно кълбо, – пише Маркс. – Навсякъде тя е длъжна да се внедри, навсякъде се разполага, навсякъде прави връзки помежду си“. Макар днес тези идея да се струва очевидна истина, Маркс я изрича още през 1848 г., преди повече от 100 години преди началото на глобализацията. Маркс не само точно предсказва това, което ще се случи през 20 век, но той също обяснява и причините за явлението: непрестанното търсене на нови пазари и евтина работна сила, а също и постоянната потребност за придобиване на природни ресурси – това са чудовищата, които ние трябва непрекъснато да храним.

4. Walmart (монополите)

Класическата иконимическа теория твърди, че конкуренцията е естествена и е способна за самостоятелно съществуване. Но Маркс твърди, че цялата власт в края на краищата ще бъде съсредоточена в ръцете на няколко корпорации-монополи, които ще бъдат готови да се борят един с друг. Вероятно, в края на 19 век това е звучало твърде странно: както пише историкът Ричард Хофщадтер, „американците смятаха, че ще е налице саморазрушаване, ако имуществото е разпределено между всички, и ако икономическата и политическата власт са децентрализирани“. Но вече през 20 век тенденцията, посочена от Маркс, започна стремително да нараства и да се утвърждава. Семейните магазинчета започнаха да се изтласкват от хипермаркетите-монополисти, такива като Walmart, на мястото на местните малки банки дойдоха световните банки, такива като J.P. Morgan Chase, а малките фермерски стопанства изчезнаха под натиска на селскостопанските корпорации, такива като Archer Daniels Midland. Техническият свят също се превръща все повече и повече в напълно централизиран свят: крупните компании поглъщат дребните така бързо, че може свят да ти се завие. Политиците твърдят, че са останали само трохи от малкия бизнес, някои от тях продължават да приемат твърди антимонополни закони. Но всички разбираме, че големият бизнес ще остане редом до нас, при това по всяка вероятност завинаги.

5. Ниските заплати, високите доходи (резервната армия на промишления труд)

Маркс твърди, че изработената заплата постоянно ще намалява силата на „резервната армия на труда“, чието съществуване се обяснява с класическите икономически закони: капиталистът винаги ще иска да плаща за труда колкото се може по-малко, да произвежда колкото се може по-лесно, а за това му помагат значителноото количество никъде незаети работници. Тогава, според анализа на Маркс, можем да говорим, че след рецесията високото ниво на безработицата НЯМА да позволи нарастване на заплатите, независимо от резкия ръст на печалбата: хората ще бъдат така изплашени от безработицата, че просто няма да искат да напуснат работата си, независимо от ужасните условия на труд. Дори авторитетния Wall Street Journal предупреждава: „В последно време в американската икономика се промъкват някои марксистки идеи. Корпоративната печалба стремително расте, ръстът на производителността позволява на компаниите да укрепват, но това не помага по никакъв начин за намаляване на гигантската армия от безработни“. Това се обяснява с факта, че работниците се страхуват да изгубят работните си места и затова не могат да диктуват условията си пред работодателите-капиталисти. Без съмнение, най-подходякото време за справедливия ръст ще настъпи само тогава, когато имаме „пълна заетост“, когато нивото на безработицата падне толкова, че работниците ще могат да заплашват работодателите с напускане на работното място и новата своя работа.

Заключение

Когато Карл Маркс в „Манифеста на Комунистическата партия“ апелира към прогресивно подоходно облагане, в света няма нито една държава, която би използвала това. Сега в света практически не останаха държави, в които не се прилага програсивно подоходно облагане, – то се превърна в един от инструментите, с помощта на който в САЩ се борят срещу неравенството на доходите. Така Маркс и неговата критика на моралните принципи на капитализма, а също и ярките прозрения за последствията от капитализма в исторически контекст са достатъчно актуални и днес, за да се върнем отново към него, или за да решим най-накрая да го прочетем.

Както пише Робърт Хайлброунер: „Ние се обръщаме към Маркс не защото той е непогрешим, а защото той е неизбежен“. Днес в света има главозамайващо богатство и безнадеждна нищета. В ръцете на 85-те най-богати хора на земята има повече пари, отколкото в ръцете на огромната 3 -милиардна армия от бедняци.

Т.е. знаменитият лозунг „Пролетарий от всички страни, съединявайте се! Вие няма какво да изгубите, освен оковите си“ и до днес не е загубил актуалността си.

22.06 2015 в 00:28

Проф Пръдлев а освен че си бил високо спорно майсторство с какво допринесе за комунизма мижитурке голяма, кой ти плати сметката ?

22.06 2015 в 00:25

Всичко имаше и беше хубаво. Но тъпите руснаци преебаха всичко, като решиха да станат капиталисти. И нали са ни братя, и ние след тях.

Те са виновни, техното мами :)))))

21.06 2015 в 22:19

Прав е браточката SPIRIT. Ще допълня към неговите думи, че СОЦИАЛИЗМА даде на народа не само възможност да почива, но и да спортува напълно БЕЗПЛАТНО.

Всеки квартал имаше общодостъпни СПОРТНИ ПЛОЩАДКИ и СПОРТНИ СЪОРЪЖЕНИЯ, а към всяко училище - СПОРТНИ САЛОНИ, в които през извънучилищното време тренираха спортни групи. Всеки ВУЗ имаше собствена СПОРТНА БАЗА за безплатно ползване от студентите и преподавателите. Държавата подържаше скъпо струващи СПОРТНИ СЪОРЪЖЕНИЯ, ползвани на свободен достъп от младежта, или от граждани за символични суми, и то само за онези, които нямаха БЕЗПЛАТНИ карти от профсъюзите.

Младежта и гражданите имаха напълно СВОБОДЕН ДОСТЪП до всички видове спорт в спортните дружества, и на БЕЗПЛАТНО ПОЛЗВАНЕ НА СПОРТНАТА БАЗА в часовете извън тренировките на спортистите. Към големите спортни комплекси имаше БЕЗПЛАТНИ ЛЕКАРСКИ КАБИНЕТИ. В училищата, ВУЗ-овете и предприятията учащите и трудещите се ползваха БЕЗПЛАТНА СПОРТНА ЕКИПИРОВКА. За учениците и студентите имаше летни и зимни БЕЗПЛАТНИ СПОРТНИ ЛАГЕРИ, с чудесна спортна база.

За активно спортуващите се отпускаха ВИСОКИ СПОРТНИ СТИПЕНДИИ. Моя скромност като студент например получаваше 480 лева СПОРТНА СТИПЕНДИЯ. За сравнение - заплатата на един колега професор тогава беше около 500-600 лева; а храната в студентския стол (първо, второ и десерт) - 50 стотинки. Значи стария "Професор Балкански" като млад е постаил рекорд: ЦЕЛИ 98 дни (БЕЗ ПРЕКЪСВАНЕ) на ММЦ-Приморско по СПОРТНА ЛИНИЯ (а държавни разноски). Нема да ви открехвам повече, щото не заслужавате.

Абе това сега звучи като НАУЧНА ФАНТАСТИКА, обаче СИ е чиста ИСТИНА. СОЦИАЛИЗМА БЕШЕ ПО-ДОБЪР и по-хуманен СОЦИАЛЕН СТРОЙ от ДЕМОНОКРАСТИЯТА.

ЧЕСТИТ ВИ КАПИТАЛИЗЪМ!

21.06 2015 в 22:11

@ Spirit и накрая социализъма фалира и остави на нас да плащаме 14 милиарда долара !!!

21.06 2015 в 21:13

Spirit, има известна истина в това което си изброил в постинга си. Но си забравил да споменеш че лъвския пай от облагите на "социализма" се разпределяше между партийната върхушка. Забравил си да споменеш как се налагаше насилствено този режим. Забравил си да споменеш за затворите и убийствата на "инакомислещи", за затворените граници където стреляха на месо ако решиш да ги прекрачиш. И много още други подобни "сладости". Разтягай тия локуми на младите хора - те не знаят за какво става дума и може да ти се вържат.
Българинът е кротко тревопасно животно, затова тарикати като тебе пробутват лакърдии за сладостите на "социализма и комунизма" който бащите ви насилствено насаждаха. Затова лекета като наследника на бившите соц-велможи Станишеви превърнаха тази държава в мутро-турско-цигански нужник и след това заминаха да се изживяват като "европейски лидери".
Навремето осъждах методите на генерал Пиночет но явно няма друг начин да се прочистват плевелите на обществото.

21.06 2015 в 20:35


Какво даде социализмът на хората?
19.06.2015 · by Светът днес · in България, История. ·

Социализъм ltПраво на 8-часов работен ден. За първи път в историята на България.
Право не ежегоден платен отпуск. За първи път в историята на България.
Невъзможност да се уволни работникът без съгласието на профсъюзната и партийна организации. За първи път в историята на България.
Право на работа. Държавата намери работа за всички, без изключение и спрямо професионалната им квалификация. Всички български трудоспособни граждани получаваха държавно разпределение за работа, а значителна част от тях получиха на тази база жилища. За първи път в историята на България.
Право на безплатно начално, средно, професионално и висше образование. За първи път в историята на България.
Право на безплатни ясли, детски градини и предучилищно възпитание за децата. Пионерските лагери бяха на символични цени. За първи път в историята на България.
Право на безплатно здравеопазване. За първи път в историята на България.
Право на безплатен отдих, защото летуването се поемаше от режийните на трудещите се, както и безплатно санаториално-курортно лечение. За първи път в историята на България.
Право на 3-годишен платен годишен отпуск за отглеждане на деца със запазване на работното място. За първи път в историята на България.
Право на безплатен патронаж над новородени в рамките на една година.За първи път в историята на България.
Право на 3-годишно запазване на работното място за други цели, различни от майчинството. За първи път в историята на България.
Право на безплатна детска млечна кухня за новородени, до 3-годишна възраст. За първи път в историята на България.
Право на безплатно медицинско и санаториално-курортно лечение за всички детски заболявания. За първи път в историята на България.
Право на столова храна за всички студенти и значителна част от трудещите се на символични цени. За първи път в историята на България.
Право на спокоен от кражби, убийства, наркомания, проституция и т.н. живот. За първи път в историята на България.
Правото напълно да се довериш на социалистическата власт, че ще защити живота ти качествено от външни и вътрешни врагове, ще те образова качествено, ще те накара да обичаш и защитаваш Родината си качествено, ще ти осигури спокоен и мирен живот, ще ти гарантира труд, почивка и лечение, ще обезпечи живота, здравето и бъдещето и на децата, и на родителите ти… За първи път в историята на България.
Имаш възможност да допълниш списъка, ако сметнеш нещо за пропуснато

21.06 2015 в 20:02

Професоре, то тая плоча за умиращия Запад сте я завъртяли още от преди да се завърти колелото на историята, бе, брат! Ма се изтъркаха и плочата, и колелото на историята, а Западът все не е окапал. Напротив - окапаха професорите като тебе. Лошо, Седларов, лошо! :D

21.06 2015 в 19:52

Аре тогава по тая повод ЕДИН МУЗИКАЛЕН ПО-ЗДРАВ за шорошоидите:

https://www.youtube.com/watch?v=OyJC279w4GM

Колелото на историята се върти. Народите се събуждат. Прогресивното човечество ще победи!

https://www.youtube.com/watch?v=OyJC279w4GM

С ВАС СМЕ, ДРУГАРИ!