Гърция: Ципрас оцеля при втория ключов вот, бунтът в "Сириза" се разраства

Последна промяна на 23 юли 2015 в 07:37 3925 7

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас спечели втория ключов вот в гръцкия парламент, който след продължителни дебати рано в четвъртък одобри втория пакет задължителни реформи за започване на преговорите за трети спасителен план за страната, по който се планира Гърция да получи 86 милиарда евро финансова помощ.

По време на дебатите отново имаше протести в Гърция срещу планираните реформи.

Премиерът Ципрас е изправен и пред разрастващия се вътрешен бунт в партията му "Сириза" - 36 от общо 149-та депутати на управляващата крайно лява формация гласуваха "против", а реформите бяха одобрени с гласовете на опозицията, пише Reuters.

Първият пакет реформи, одобрен от парламента миналата седмица, беше насочен към повишаване на данъците и затягане на бюджетната дисциплина и предизвика недоволството у "Сириза". Той също мина само благодарение на опозицията.

Реформите, които депутатите одобриха днес, включва нови правила за справяне при фалит на банки и ускоряване на съдебната реформа - две условия, поставени страните в еврозоната и Международния валутен фонд, за да започнат преговорите за получаването на 86-те милиарда евро помощ.

Те бяха одобрени с 230 гласа "за" в 300-членния парламент.

"Направихме тежки избори и аз лично направих труден, отговорен избор", каза Ципрас. "Избрахме трудния компромис, за да предотвратим най-екстремните планове на най-екстремните среди в Европа."

Той обяви, че е против мерките, поискани от МВФ и еврозоната, но иска приемане на третия спасителен план, за да избави страната си от банкрут.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.07 2015 в 23:33

какви телевизори бе ,хора, неможете ли да четете?съдебна реформа,нови првила за банкова несъстоятелност-нещо да ви звучи познато?и кой ви пречи отвън-никой, напротив, отвън ви натискат да го направите.българите никой не ги пита къде искат да са от 1876 г. щото чакат някой да ги попита!такива работи с питане не стават, затова големите народи сами решават и не чакат някой отвън.стойте си и си настройвайте телевизорите докато светът минава покрай вас

26.07 2015 в 05:52

Бате Влади, може и да си прав донякъде за "повредата в нашите телевизори", принципно доза самокритика никога не е излишна. Но нещата са далеч по-сложни от един телевизор и неговите повреди. Въпросът отдавна не е в това искаме ли да сме в НАТО, ЕС, СИВ, СССР и т.н..Искам да кажа,че отдавна (от около 30-те, 40-те години на 20 век) никой не пита България къде и каква иска да бъде...А че телевизорът ни е повреден - е само следствие. Нито ни го приемат за ремонт в чужбина, нито ни дават да си го саморемонтираме. То пък и ние като сме показали едно желание, та мани!!!

23.07 2015 в 14:27

Посрански, с такъв матрял като тебе да не искаш да сме богата и щастлива страна? Не в ЕС и НАТО да сме, ами и в раските градини, пак ще сме на това дередже. Повредата е в нашите телевизори. Добре поне, че в лицето на ЕС има кой да ни посръчква от време на време, че иначе ще сме кат Молдова! А ако искаш да плащаш по 100 лева на месец данъци, за да имаш свястна армия - излизай от НАТО и почвай да ги плащаш. Ама малко ме съмнява! Бая тролване ще трябва да удариш, за да ги изкараш.

23.07 2015 в 14:06

Интересно дали ако някоя страна пожелае да напусне ЕС и НАТО еврогейско-педероатлантическата шайка ще изпратят ТАНКОВЕ, както навремето СССР в страните от ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР?

Или и тея ще натрапват на своите "съюзници" и "партньори" "ДРУЖБА ОТ ВЕКОВЕ ЗА ВЕКОВЕ"? Щото първоначалния ентусиазъм от членството в ЕС и НАТО вече съвсем изчезна. България е пример как може да си БЕДЕН е НЕЩАСТЕН и при СОЦИАЛЗМА и при КАПИТАЛИЗМА.

То сега никой не може да каже - КАКВО точно СПЕЧЕЛИХМЕ, че зорлем ни набутаха в ЕС и НАТО? Пак си останахме НАЙ-БЕДНАТА и НЕЩАСТНА СТРАНА в Европа. Омерзен съм.

23.07 2015 в 10:50

простолюдието няма как да отсее пожеланията от обективностите и за тва си мисли, че сичко е конспирация.
Все по-адекватно ми изглежда за политици да бъдат номинирани директно актьори от киното и театъра... нещо, което най-развитата демокрация отдавна прилага де.

23.07 2015 в 09:48

Ципурата действа типично по византийски. Излъга паликарЕтата, че мед и масло ще потече по улиците и няма вече да опъват каиша (те кога са го и опъвали, де, ама нейсе!), дойде на власт, подскачА и се дървИ наляво и надясно колкото за парлама, даже и референдум направи, че да се види как слуша само гласа народен... И накрая се извъртя кат фурнаджийска лопата и прие за гласуване още по-яко опъване на каиша. С класическото измъкване в още по-класическия виц "Пью с отвращением"... :D Смях в залата, дами и господа!

23.07 2015 в 09:12

Еврогейският Съюз беше в паника, че някой може да оспорва решенията му.

Ципрас ще бъде наказан жестоко за това.
И това е само началото.