Исландският премиер спира интервю след въпрос за офшорка от #Panama Papers (видео)

Последна промяна на 04 април 2016 в 14:57 3091 5

Министър-председателят на Исландия Сигмундур Давид Гунлаугсон си е тръгнал от интервю за шведската телевизионна компания SVT, заснето през месец март, след въпрос на журналиста за връзката на Гунлаугсон и съпругата му Анна с офшорната компания Wintris.

Гунлаугсон обвинява журналиста, че задава "напълно неуместни" въпроси.

Премиерът на Исландия беше един от 140-те политици, публични личности, спортисти, чиито офшорни притежания бяха разкрити чрез изтичане на огромно количество документи от базата данни на адвокатската кантора "Mossack Fonseca".

Попитан за Wintris, Гунлаугсон заеква, докато отговаря, преди да се изправи и да си тръгне от интервюто.

Казва на журналиста, че го пита глупости и че го е измамил да даде интервюто.

Документите, изтекли чрез "Досиетата от Панама", разкриват, че чрез офшорната компания Wintris на премиера и неговата съпруга Анна Сигурлауг Палсдотир са били инвестирани милиони. Гунлаугсон не е декларирал дела си в нея, когато е влязъл в парламента през 2009 г., а осем месеца по-късно е продал неговите 50% на съпругата си за 1 долар.

Гунлаугсон е премиер на страната от 2013 г.

Ето и запис от интервюто:

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.04 2016 в 15:28

Какво се впрягате това с офшорките си е напълно законно и неонходимо при големи капитали. Въпросът е пройсхода на капиталите и за какво са отишли. Този си е купил облигации на фалиралите си банки, ами по добре да са при него отколкото при лешоядните интернационални фондове да правят спекула с тях и да изнудват цяла държава. Обаче тези неща не се обясняват на гласоподавателите, затова си тръгна.
Ха да видим от Бг обаче колко милиарда са източени и къде са отишли и за какво парите?

04.04 2016 в 19:08

Уха журналистите са се ровили цяла година в тия неща, тоя си мисли че ще се измъкне. Обаче за семейството на Дейвид Камерън съм наистина изненадан, но го очаквах.

04.04 2016 в 17:07

В ледващите дни ще забележите разликата между България и Исландия. Тоя до края на седмицата ще са го махнали...

04.04 2016 в 16:39

Почвам да се питам как е възможно нашите политици да мамят толкова добре. Ако на негово място беше български политик, нямаше дори да се изпоти, докато ни лъже пред обектива...

04.04 2016 в 16:08

Tоя хич не може да лъже! "Лъжa" му е изписана на лицето!