Кметът на Струга призова най-после да се преброят българите в Македония

Последна промяна на 05 декември 2014 в 19:13 6247 17

Зиадин Села

В Македония трябва да има преброяване и в него трябва да има графа "българи" и "гърци", заяви пред агенция „Фокус” кметът на Струга Зиадин Села.

Ако от опозицията искат преброяване, трябва да кажат дали са подготвени това преброяване да бъде истинско и чрез закон да бъдат въведени графи за всички съседи на Македония. Както има "албанци", така да има графа "българи", графа "гърци"... Да видим тогава колко хора ще се запишат в тези графи. Това е вече стандарт от ЕС – добросъседски отношения. Аз това го разбирам по този начин. Отвореност към всички съседи и никой да не бъде изключен, заяви Села.

По думите му на преброяването в Македония има графа "турци", а Турция е страна, която не е пряк съсед на Македония, а същевременно няма графа "българи".

Според Села преброяването е необходимо и поради друга причина – да се види какъв е броят на македонците в страната.

Нас ни интересува какъв е броят на македонците, какъв е броят на сърбите, какъв е броят на българите, какъв е броят на гърците... Не може една държава, каквато е Македония, няма никаква логика, да има малцинства от две или три съседни държави, а от друга страна - от две други държави да няма. Има граници и на Изток, и на Запад. Няма някаква стена на едната страна на границата, ако се има предвид фактът, че 500 години сме били в Османската империя. Значи има движение на хора и няма логика да няма никакви българи, заяви Села.

По професия кметът на Струга Зиадин Села е лекар, завършил е медицина в Тирана. Политическата му кариера е свързана с Демократическата партия на албанците (ДПА) - втората по влияние формация в албанския политически блок в Македония. Още от времето на покойния основател на формацията, Арбен Джафери, ДПА е една от малкото партии в Македония, която не крие приятелското си отношение към България.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.12 2014 в 17:17

a da vi go dademe ovoj Sela tamu vo bugarija i da si se obickate so nego poso ste vo mn dobri otnosheniq ?

07.12 2014 в 11:50

tarbuh, и при това развитие, ние не трябва да стоим безучастни и да не ни пука за македонците. Та те са наша кръв, един език говорим.

07.12 2014 в 10:23

Йово, кажи го на македонец, няма да е добра реакцията му. Те трябва сами да узреят какви са, какво да правят, най-вече да разберат кои са им приятелите.

06.12 2014 в 18:12

Kulin ban - в дългосрочен план ще граничим с Албания, защото макетата са прекалено слепи и вече изпуснаха момента да обуздаят ситуацията. Дори отсам Скопие вече има много джамии и надписите на много места са само на албански.

06.12 2014 в 13:01

Е то тогава ще останат ли въобще македонци

06.12 2014 в 12:56

Македония е една и само Българска. Всяко друго изказване е национално предателство!

06.12 2014 в 09:55

Подигравките от българи към македонци са глупост и вредят на дългосрочните интереси на България.

06.12 2014 в 09:41

Ама то Македония държава ли било? Не знаех, простете... :) :)

06.12 2014 в 08:39

България трябва да спазва принципа на непроменяне на границите ако иска да живее в мир.
Албанците в Македония няма как да направят второ Косово освен ако срещу тях не започне едностранно етническо прочистване, провокирано от Русия и Сърбия.
Във времена, в които технологиите напредват, границите падат, разстоянията нямат значение, а човекът мисли за пътуване до друга планета, да се отдаваш на националистически балкански свади би било НАЙ-ГОЛЯМАТА ТЪПОТИЯ!

06.12 2014 в 08:26

Chocho е прав струва ми се. Мераците за разделяне на Македония има от всичките и 4 съседа. Всяка от страните иска по-голямо парче от баницата и албанците отдавна смятат, че България ще е по-отстъпчива.
И естествено ние я искаме цялата, защото при евентуално разделяне трябва да дадем Охрид....