ООН: Над 7 млн. сирийци са били принудени да напуснат домовете си

Последна промяна на 03 септември 2013 в 08:07 1786 8

Сирийски бежанци. Снимка: ЕПА / БГНЕС, архив
Сирийски бежанци. Снимка: ЕПА / БГНЕС, архив

Над 7 милиона сирийци са били принудени да напуснат домовете си от март 2011 г. до момента. Това заяви представителят за Сирия на Върховния комисариат на ООН за бежанците Тарик Курди.

Близо 2 млн. души са избягали извън родината си, а останалите са се преместили в други населени места в Сирия.

Около 700 000 души са се установили в Ливан.

ООН няма достатъчно финансиране, за да бъдат задоволени нуждите на сирийските бежанци. За момента са отделени само една трета от необходимите средства, посочи Курди.

Експерти на ООН са взели проби от мястото, където се предполага, че е използвано химическо оръжие. Пробите ще бъдат изследвани в лаборатория в Швеция, която извършва изследвания в областта на обраната, обясни ръководителят на екипа Оке Селстрьом.

Част от пробите пък ще бъдат изпратени за анализ във Франция. Очаква се анализът да бъде готов до две седмици.

Не е вярно, че пробите няма да са достоверни, защото от предполагаемата химическа атака е минало много време. Пробите бяха събрани в кратък срок, така че има възможност за анализ, коментира Селстрьом.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.09 2013 в 13:35

Ти май не си казал нищо глупаво. Що да не пишеш?

03.09 2013 в 13:29

Или както плати американския посланник в Бенгази? Пратен от мадам Клинтън, прочее. Заради което и загуби окончателно шанса да се пробва за президентша. Не че спомените на въпросния клинтон заинтересуваха никого ми - не заинтересуваха. Библиотеката на Буш беше още по-тежък провал.
Но когато в Бенгази убиха чрез изнасилване в ануса американския посланник на г-жаКлинтон, работата започна да изглежда още по-така.

03.09 2013 в 12:05

тъп съм. Реших, че сте се объркали. Аз се обърках. Ако може да ги изтриите коментарите ми :), не нужни са.

03.09 2013 в 12:04

7милиона в заглавието, в статията 700 000 ( седем стотин хиляди). Айде стегнете се малко.

03.09 2013 в 11:11

7 милиона са били принудени да напуснат домовете си!!! ти знаеш ли колко е 7 милиона?!
Ако американците бяха свалили Асад, до сега в Сирия можеше да има правителство, което да управлява страната. А защо няма?
Защото руснаците и китайците не им пука колко сириеца ще умрат в гражданска война. Единственото, което ги интересува е Асад да е на власт.
Времето на Асад изтече, рано или късно ще плати с живота си за нещастието на народа, така както плати Кадафи.

03.09 2013 в 10:20

Аз си противореча?
Клитор, ти сигурен ли си че си пълнолетен?
Щото ако си - ще поговорим, нема ядове.

03.09 2013 в 09:51

Много си противоричиш. Обама е недоволен че ООН не си върши работата и се бави. Не съм видял америка която е пред банкрут да е много щастлива, че трябва да го играе световен полицай. Но кой друг? Или просто ти е през оная какво се случва в сирия заради един репресивен режим?
То да е само зарина ..., ама 35% от Сирия са бежанци - 25% от които в собствената си държава.

Само плюеш ама какво това тия деца дето ги избиха терористи ли бяха? бунтовници? Басад сега що си слага артилерията в училищни дворове и болници? Местата които са от стратегическо значение за сирия знаеш ли че са обградени със жив щит от "провинили" се войничета които са показали отклонения от 100% сляпа вяра в Асад? Какво предлагаш - руската мафия начело с путин да си прибира държавните милиарди от Сирия, докато там се избиват и да седим и да гледаме сеир ли?

03.09 2013 в 08:40

А да попитаме ООН-то дали зарина е бил бинарен, или направо от мазето - в шишето? Щото да не се окаже че и аз мога да направя толкова и такъв зарин, в кухнята.
А ако е ме арестуват даже мене за такива способности, става още по-любопитен въпроса кой го е употребил. Щом това може да го има всеки. Не виждам доказателството за правителственна, военна употреба.
Преди двайсетина години в токийското метро, не къде да е, използваха същото. Тогава американците не налитаха да бомбардират. Преди две години пак в Япония гръмнаха едновременно четири неграмотни американски атомни реактора, но Обама не се самоуби.
За кво пищи сега?