Поканиха Черна гора в НАТО, Москва заплаши с ответна реакция

Последна промяна на 02 декември 2015 в 16:00 2558 9

Снимка Архив

Външните министри на страните от НАТО се споразумяха да поканят Черна гора да се присъедини към Алианса, съобщи официалният сайт на съюза.

"Днес е добър ден за Черна гора, западните Балкани и НАТО. Поканата е важна стъпка в евроатлантическата интеграция на западните Балкани и че показва ясно намерението на НАТО да завърши визията си за цяла Европа, живееща свободно и в мир", заяви главният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Решението беше взето на срещата на външните министри на държавите членки от Алианса, която се проведе в Брюксел във вторник и сряда. След като поканата беше одобрена, премиерът и министърът на външните работи на Черна гора бяха приветствани да се присъединят към срещата.

Това ще е първото разширяване на НАТО, след като Албания и Хърватия бяха поканени да се присъединят през април 2008 г. Договорът за тяхното членство беше подписан година по-късно във Вашингтон. Тогава Македония също получи право да се присъедини към Алианса, но това ще се случи едва след като бъде решен спора за името ѝ с Гърция.

Босна и Херцеговина, Грузия и Македония също показват напредък по пътя към членството в НАТО, посочи Столтенберг.

Черна гора прие поканата като добра новина. „Поканата е добра новина за Западните Балкани в контекста на запазването на тяхната безопасност и стабилност. Това е добър сигнал за нашия регион, който ще има още един приятел в евроатлантическото семейство“, подчерта външният министър на страната Игор Лукшич.

В същото време Москва реагира остро на новината за поканата на Черна гора в НАТО.

Разширяването на НАТО на Изток не може да остане без ответна реакция на Русия, подчерта говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков.

Председателят на комисията по отбрана в Съвета на Федерацията Виктор Озьоров обяви, че Русия може да се откаже от реализацията на съвместни проекти с Черна гора. Освен това една част от съвместните им проекти ще станат невъзможни при влизане на страната в НАТО.

Без руските инвестиции, страната ще има сериозни икономически загуби, подчерта той.

Москва ще предприеме и мерки за усилване на боеспособността и увеличаване на охраната на Русия.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.12 2015 в 20:43

Ответна реакция на Русия - ще покани Люксембург в евразийския съюз.

02.12 2015 в 18:23

Без животворната помощ на Хуйло, Черна гора ще загине.....му, ха ха ха ...

02.12 2015 в 17:42

"Москва ще предприеме и мерки за усилване на боеспособността и увеличаване на охраната на Русия."

Тия си насочват напъните в съвсем грешна посока. Би трябвало да предприемат мерки за усилване на икономиката и валутата си. Иначе скоро ще трябва да си ядат калашниците... :D

02.12 2015 в 17:40

696,

Както не се случи и с България и Румъния... :D

02.12 2015 в 17:39

Защо всички се натискат да влизат в НАТО и ЕС , а никой в евразийския съюз?

02.12 2015 в 17:17

Черногорците са късметлии,дето нямат обща граница с Рассия, че иначе щяха да ги напъплят зелени човечета както в Украйна..

Вече наближава времето когато и Сърбия че почне да чука на вратата на НАТО.

Ще е голям шамар за Путин!!

02.12 2015 в 16:49

Просто няма да се случи.

02.12 2015 в 16:25

"Разширяването на НАТО на Изток не може да остане без ответна реакция на Русия, подчерта говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков."
... Абе, Черна гора ми се види на Юг, ама щом Путин е рекъл Изток - така ще да е. Пък и наистина страшна сила е Черна гора - Русия трепери.

02.12 2015 в 16:25

Каква ответна реакция-ше поканят "ислмска държава" в руската федерация ли?