Проливни дъждове в Гърция, бурни ветрове спряха фериботите

Бури оставиха без ток 60 000 във Франция, откриха в снега тяло на 16-годишен в Исландия

Последна промяна на 14 декември 2019 в 17:59 1887 0

Проливни дъждове наводниха пътища в Гърция. До девета степен по скалата на Бофорт достигна силата на вятъра в Егейско море. Властите прекъснаха фериботните връзки от пристанищата Пирея и Рафина към Цикладските острови - Наксос, Парос и Санторини.

Островите Закинтос и Кефалоня също останаха без морски транспорт, съобщи БНР. Отправени са предупреждения към пътниците на фериботите да се свържат с пристанищните власти, защото има вероятност да се прекъсне движението на плавателни съдове и към други острови в Егейско море.

Силните дъждове наводниха част от пътната мрежа на Халкидики и в област Иматия. Движението се извършва по безопасни отсечки, съобщават от полицията. Синоптиците прогнозират силни валежи и утре. 

Електричествотото в над 60 000 домакинства във Франция е прекъснато. В страната бушуват бури, за които синоптиците предупредиха с червен код за много опасно време.

Meteo France предупреди, че ветровете носят и повишен риск от лавини в Алпите. За Корсика е обявен жълт код за опасно време, след като ветровете достигнаха над 150 км/ч. Френският електроразпределител Enedis заяви, че 50 000 домакинства в югозападна Франция и 10 000 в северната част, предимно в Нормандия, остават без ток. 

Необичайно силна снежна буря в Исландия причини смъртта на един човек, предаде ДПА. Полицията съобщи, че тяло е било открито в отдалечен район в северната част на страната. Смята се, че то е на 16-годишно момче, което е в неизвестност от сряда. Исландия бе връхлетяна през последните дни от бури - според някои най-силните от 40 години. Най-засегната бе северната част на страната, където над 20 000 души останаха без ток. Много основни пътища бяха блокирани.