Разузнавачи следят под лупа какво пишем във Фейсбук

Последна промяна на 29 май 2012 в 18:45 2690 9

ФБР ще следи за потенциални престъпници в интернет. Снимка: Windows XP
ФБР ще следи за потенциални престъпници в интернет. Снимка: Windows XP
ФБР  сформира специално подразделение за контрол на интернет-комуникациите. Агентите ще могат да подслушват мобилни телефони и да следят местонахождението на потенциални престъпници с помощта на GPS.  Името на новото подразделение на ФБР ще е Domestic Communication Assistance Center (DCAC) и ще има задачата да разработи и използва програма за конктрол на интернет-комуникациите. В началото на месеца от федералната служба предложила на няколко социални мрежи, на провайдъри и разработчици на имейли да вградят в софтуерите си програми, с които да бъде следена обмяната на информация. Според запознати новото подразделение на ФБР било продължение на този проект, който носел кодовото име „Тъмната страна на силата“. С помощта на специална програма DCAC ще следи за потенциална заплаха в социалните мрежи, блоговете, чатовете, електронната поща. Анализаторът автоматично ще отделя съобщения, в които се появяват определени думи и изрази от типа на „мръсна бомба“, „ченге“, „биологична заразяване“. Програмата ще сигнализира и за думи като „токсичен“, „антракс“, „организирана престъпност“, „салмонела“, “пандемия“, „радиоактивен“, които щели да разкриват потенциални престъпници. В списъка са включени и някои по-често употребявани като „облак“, „грип“, „вълна“, „болен“, „Северна Корея“ и др. Министерството на вътрешната сигурност на Америка оповести „опасните“ думи по искане на правозащитни организации, които се позовали на Закона за свобода на информацията. Съвременната техника позволява следенето на местонахождението на всеки в реално време – с помощта на GPS и дори снимки, направени с камера на GSM или лаптоп. Вече е възможно и превръщането на всеки мобилен или стационарен телефон в своеобразен микрофон, с който могат да бъдат записвани разговорите, проведени в близост до него. Възможността за следене на разговорите в интернет и подслушване на телефоните предизвиква реакции от страна на защитниците на човешките права. Според тях интернет дава на хората усещането, че могат свободно да изразят позицията си, без да се тревожат за последствията. По думите им това ще наруши свободата на словото и ще превърне живота ни в романа на Джордж Оруел „1984“.  

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.04 2013 в 19:31

DIN

23.04 2013 в 19:30

Ако някой си мисли, че казаното горе тепърва ще се случва…горчиво се лъже, то отдавна е факт. И както във всички други области на живота ни – Свободата е въпрос на лична интерпретация и най-вече – на ЛИЧЕН избор. Все едно дали те наблюдават, или не – Свободата Е в теб, а не в това Около теб. Само Ти можеш да си я позволиш, или ограничиш. Лично мнение, не го натрапвам никому. УсМешен ден на всички фейс-фенове!;-

23.04 2013 в 19:28

DIN UNVERSTI

03.06 2012 в 20:42

Да кажа все пак и две добри думи за "разузнавачите". В момента шеф на ДАНС - Ботевград е Владислав Попов. Неговият баща, Георги Попов пък е кмет на село Боженица, Ботевградско. Та в Боженица се заселили някакви цигански роми от мангалски произход. Заселили се и пуснали турска чалга. Георги подпийнал, взел чифтето, отишъл и стрелял два пъти във въздуха:
- Ей, мангали гадни! Това е Боженица! Тук турска чалга няма да се чува, ясно ли ви е?
След броени дни мангалите се изселили. Та нещата са доста сложни. Нас всички ни изтребват и някои от нашите днешни врагове утре могат да се превърнат в съюзници. Защото те не са само палачи, а също и жертви. Близките им, роднините им, приятелите им, те също са жертви. И накрая не се знае знае ли се...

03.06 2012 в 20:35

Забравих да кажа, че през 1978 година ме съдиха за противодържавна пропаганда, по чл. 108 от НК През 1998 пак се опитаха да ме съдят за същото, ама нещо не им мина номерът. А сега, когато съм надникнал над гроба си, пък изобщо не ми дреме. Но аз, Ангел Грънчаров - Елтимир от Ботевград ще си остана непримирим към Злото докрай. Към Злото и към днешния главен негов проводник Боклук Бойко.

03.06 2012 в 20:21

Изобщо не ми дреме, да ме следят, копелетата. Те трябва да се страхуват от мен, а не аз от тях. Те са престъпниците, не аз. Навремето, през 1988 година, ако не се лъжа, Павлин Димитров, по едно време беше зам министър на МВР от ГРОБ дойде да търси взривни вещества у нас, на село.Тогава беше началник на ДС - Ботевград. Показах му над 300 килограма и той не можа и да гъкне. Защото по закон това не бяха взривни вещества. Накрая Пингвина каза:
- Забравих кои са ти учителите.
Е, може да си ги припомнят, нищо не се знае. Да дойдат да ме арестуват, копелетата шибани! Мен не ме е страх да умра. Нещо повече. Аз се уморих от живота, ако това моето изобщо може да се нарече живот. Ама ще взема и тях със себе си. Та да заповядат. Ще се отправим заедно на дълго пътешествие... Те направиха живота ни непоносим, да му мислят. Поне аз вече изобщо не държа на тоя шибан живот. Стига да мога да взема повече от тях на Оня свят.

31.05 2012 в 09:57

Още със създаването на Фейсбук българската полиция-милиция следи контактите на българските граждани. Знае се кой с кого контактува, какво си пише, какви снимки обменя и т.н. Това е истина и не може да я отрече никой от МВР. Българи, знайте, че сте следени!

31.05 2012 в 08:19

Ако някой си мисли, че казаното горе тепърва ще се случва...горчиво се лъже, то отдавна е факт. И както във всички други области на живота ни - Свободата е въпрос на лична интерпретация и най-вече - на ЛИЧЕН избор. Все едно дали те наблюдават, или не - Свободата Е в теб, а не в това Около теб. Само Ти можеш да си я позволиш, или ограничиш. Лично мнение, не го натрапвам никому. УсМешен ден на всички фейс-фенове!;-)

30.05 2012 в 11:04

Мдаааа, сещам се за един американски филм - eagle eye от 2008. Много показателен филм за това на къде са тръгнали нещата.