Руски медии твърдят, че в Славянск е задържан български военен

Министерство на външните работи отрече тази информация

Последна промяна на 26 април 2014 в 10:48 6065 15

13 военни наблюдатели са задържани от проруските сепаратисти в град Славянск, източна Украйна. Според някои руски медии сред тях има и български военен.

През цялата нощ руските и украинските медии съобщаваха противоречива информация както за броя на задържаните, така и за националността им. Версиите за присъствието на военните наблюдатели също са различни - според едни те са представители на ОССЕ, други твърдят, че са наблюдатели на процеса на разоръжаване след 17 април, а трети- наблюдатели по Виенските договорености от 2011 г.

Сепаратиският лидер от Славянск Вячеслав Пономарьов съобщава за 12 задържани, сред които 4 украински офицери и 8 представители на ОССЕ - военнослужещи от НАТО.

По негови думи задържаните са граждани на Германия, Чехия, Полша и Дания.

Пред германския всекидневник "Билд" Пономарьов заявил, че задържаните наблюдатели не са заложници, а военнопленници.

E-NEWS, Life News.Ru , "Русский Клуб Новостей" и други руски медии обаче съобщават за задържани "кадрови разузнавателни офицери на Германия, Чехия, Полша, България и Дания."

Радиостанция "Эхо Москвы" информира за 12 задържани офицери, като в списъка на страните България отсъства.

Яна Ружичкова, която е представител на Генералния щаб на Чешката армия, е заявила пред кореспондент на ИТАР-ТАСС, че един от задържаните е чешки офицер, който не е представител и наблюдател на ОССЕ. Министерството на отбраната на Германия е потвърдило за изчезването на германски военни наблюдатели.

Междувременно руските медии съобщават, че сред документите на задържаните е имало карти на Славянск с обозначени постове на съпротивата.

Малко по-късно българското Министерство на външните работи категорично заяви, че сред задържаните от проруски сепаратисти чужденци няма българи, предаде БНР.

От ведомството уточниха, че задържаните са военни инспектори, а не наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Във връзка с публикации в руските медии Ви уведомяваме, че няма български военнослужещи и представители на Министерството на отбраната сред задържаните в Украйна военни експерти, уточняват и от българското Министерство на отбраната.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.04 2014 в 11:49

ЖАЛКО ЗА НАРОДА НА УКРАЙНА :НИКОГА СЛАВЯНИТЕ НЕ СА ТРЪГВАЛИ ДА ВОЮВАТ С ДРУГИ. ПРОТИВ ТЯХ /РАЗБИРАЙ И НАС/ СА ТРЪГВАЛИ - НАПОЛЕОН И ХИТЛЕР, А СЕГА И АМЕРИКА. КАКВО ИСКАТ ОТ НАС/ КАТО ОБЩНОСТ И РОДНИНСТВО /ЗНАЕТЕ КАКВО.....

26.04 2014 в 23:05

Не зная но тука в Ростов на дон и към мариупол на барут мирише.Вчера цял ден дълги колони с танкове и БТРи заминаваха за Украйна.
Голям майтап беше когато на Мамаев курган едно старо руско жигули се опита да изпревари колоната и един БТР го затисна в канафката ,горката жигулка нищо не става от нея)))

26.04 2014 в 18:57

... дедо, мислим си, че зорлем са се набутали да ги арестуват..."опълченците"... а и сигур са глътнали по некой и друг джипиес, така че вс. е по план ;)

... шпЕонски игрички

... хехехехехе

26.04 2014 в 17:45

... наминаващ :)

... това е "разликата"... за украйнците човешкият живот (всеки един) има значение! Защото са загубили милиони сънародници от 1917 та до днес и утре! ако не бъде СПРЯН БОТЕКС АДОЛФОВИЧ!

26.04 2014 в 17:34

затворници от русия и крим, спецове от чечня и ръководство от "пенсионирани" гру-шници...

... сори.. :)

26.04 2014 в 17:32

... абе Калинчо - малинчо... да не четеме - да ти поверваме...

... хахахахахахахаха

... какви опълченци ти се привиждат... май са си чиста проба амнистирани затворници ои русия и крим, спецове от чечня и ръкосодство от "пенсионирани: гру-шници... леко на завоите... тези, които задържат(отнемат свободата! на когото и да било), особено с политически цели се наричат ТЕРОРИСТИ ! ама понеже били ПРОруски настроени съответно са АНТИтерористи ;)...
Военнопленници се взимат от ВОЕННИТЕ! по време на ВОЙНА!... това ли е казал путин... или ... какво е казал всъщност... или май каза, че не е бил прекратявал дипломатически връзки с Обама... или ... кога за последно е казвал каквато и да било ИСТИНА!

... хахахахахахахаха

... зелените човечета май се явяват ... неузрели човечета... ммм

... хахахахахахахаха

26.04 2014 в 17:29

Време е украинските власти да изполват путиновата рецепта срещу сепаратизма, изполвана в Чечения и Дегестан - бомбардировачи, танкове и артилерия.

26.04 2014 в 16:09

Значи, историята беше така. Тези хора бяха с документи на ОССЕ и отначало се съобщи за задържане на наблюдатели от ОССЕ. После в официалния си twitter ОССЕ отрече това да са техни хора. В един момент лъсна, че са натовски военни.
Властта в Киев се скъса да издирва безуспешно руски спецназ, в същото време около Славянск нещо правят военни, само че на западни държави, и при това представящи се за наблюдатели на ОССЕ, нанасящи на картите си пропусквателните пунктове на опълчението. А тези хора, срещу които се стреля имат едно искане - РЕФЕРЕНДУМ. Ако има демократична власт, да им разреши такъв и точка. Каквото референдум покаже.