САЩ бомбардирали болница в Афганистан: 9 са убити, 37 - ранени (обновена)

Потресени сме от убийството на нашия персонал и пациенти, заявиха от "Лекари без граници"

Последна промяна на 03 октомври 2015 в 08:35 1652 6

Снимка Reuters

Въздушен удар на САЩ може би е ударил болница, управлявана от "Лекари без граница", съобщи говорител на НАТО, цитиран от Reuters, след като международната хуманитарна организация обвини въздушната атака за разрушенията в лечебното заведение в провинция Кундуз в североизточен Афганистан.

При бомбардировката - рано сутринта в събота - са били убити 9 души от персонала на болницата, 37 са били ранени.

"Потресени сме от нападението, от убийството на хора от нашия персонал и на наши пациенти, както и от тежката загуба, причинена на здравната грижа в Кундуз", казва ръководителят на екипа Барт Джансен в съобщение, публикувано от организацията.

От "Лекари без граници" заявяват още, че са предоставили координатите на местоположението на болницата и на САЩ, и на афганистанските власти, както и че бомбардировката продължила 30 минути, след като подали сигнал, че са обстрелвани до американските и до афганистанските власти.

Сградата, в която е имало 105 пациенти и 80 сътрудници на "Лекари без граница" при удара, е сериозно повредена.

Д-р Масуд Насим ръководи медицинския екип в болницата в Кундуз. Той описва първите 72 часа в болницата след като Кундуз беше обхванат от боеве на 28 септември 2015 г.

"Рано в понеделник сутринта дойдох в болницата тук, в Кундуз, след като чух засилващата се стрелба и падането на снаряди. По обед болницата ни беше на предната линия, боевете бяха точно пред вратите ни. Куршуми влизаха в сградата, някои се забиха в покрива на интензивното ни отделение. Но въпреки че бяхме в центъра на битката, болницата и персоналът ни бяха пазени и можехме да вършим работата си.

От понеделник сутринта досега приехме 296 пациенти, включително 64 деца. 74 от нашите пациенти бяха в критично състояние. Повечето бяха простреляни. Хирурзите ни трябваше да се справят с много тежки коремни рани, наранявания по крайниците и главата.

Болницата беше пълна с пациенти. Обикновено капацитетът ни е 92 легла, но ги увеличихме бързо до 150. Имаше пациенти в кабинетите, в стаите за прегледи, бяха стабилизирани на матраци на пода.

Опитваме се да помогнем на възможно най-много хора и екипът ни работи без почивка, за да им осигури животоспасяваща грижа. Извършихме 90 операции през последните два дни."

banner 545x
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.10 2015 в 19:09

Верно не правят, това са само "съпътстващи загуби в борбата с талибаните", както са благоволили да се извинят.
Лекарите са успели да се обадят в Кабул и Вашингтон, и въпреки това са ги бомбардирали още час. Света верно не беше виждал такива буклуци от времето на Хитлер и Пол Пот.
Но иначе много обичат да дрънкат за великите си технологии, мрежови войни и І4.
Измет.

03.10 2015 в 16:35

Сакън , не пипайте американците.Те не правят такива неща. Просто на Путин вехтите и кьопави авиони са толкова неточни и летците толкова бездарни , че мятат бомби в Сирия а те падат в Афганистан.

03.10 2015 в 14:45

Аз пък въобще не се замислям. На американците това им е поредната нещастна грешка. Няма да е и последна.

10.1.2014
US Mistakenly Bombs Free Syrian Army, Obama Personally Approves Airstrikes

http://www.truthrevolt.org/news/us-mistakenly-bombs-free-syrian-army-obama-personally-approves-airstrikes


влаТке, дупе шлякано, да ти превеждам ли какво пише?

03.10 2015 в 13:36

Аз пък, като видя новина с "може би", "от достоверен източник", "очевидно" и т.н., напрао ми са присира, без значение колко е часът. Останалото от статията е драма, която може да е причинена от какво ли не.

03.10 2015 в 10:50

А, "може би е ударил", ама 30 човека са ритнали камбаната... двулични военни мърши. А руските самолети още преди да излетят, били извършили зверски нападения.

03.10 2015 в 10:02
Ми нормално, империята на злото по някаква причина винаги бомбардира добрите, или по-добрите.