САЩ влизат във война против ислямистите от „Боко Харам”

Последна промяна на 15 октомври 2015 в 07:20 1653 3

Боко Харам

Снимка Архив

Терористи от «Боко Харам».

Части на американската армия са разположени в Камерун, за да помагат в боевете против ислямистите от Боко Харам, обяви президентът Барак Обама, цитиран нощес от Би Би Си.

Засега 300 военнослужещи ще водят предимно разузнавателни операции в централноафриканската страна, както от въздуха, така и на терена. Те, по думите на Обама, ще останат там толкова дълго, колкото е необходимо. Първите 90 души са били изпратени в понеделник.

В Камерун, както и в Чад, проникват терористи от ислямистката групировка, възникнала в Нигерия и вюваща от 2009 г. Тя се присъедини към „Ислямска държава” и се назовава „Западноафриканска провинция”.

Нападенията й се отличават с варварство и крайна жестокост – като на ИДИЛ, а самият израз «Боко Харам» на един от африканските езици означава «Западното образование е забранено».

Против ислямистите се сраават военни части на Нигерия, Нигер, Камерун и Чад.

Американски самолети бяха участвали миналата година в неуспешното издирване на отвлечените от едно нигерийско училище над 200 момичета. Но сега за първи път сили на САЩ се включват в преки въоръжени операции против «Боко Харам».

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.10 2015 в 10:34

Сега изведнъж в Африка ще се появи нова по - силна ораганизация, която САЩ ще снабдява с оръжие предвид, че била опозиционна разбирате ли.
Най - големият враг на световния мир са американците запомнете го!

15.10 2015 в 08:12

Световния жандарм ФАЩ отново ще раздава "справедливост" без да са ги викали... Май скоро ще се оттеглят от Сирия, да не ги удари по случайност някое падащо руско старо желязо...

15.10 2015 в 07:34

Ако гражданите със сопите от снимката са Боко Харам, то не знам какво има да се разузнава толкоз.