След 19-часови усилия „Коста Конкордия“ е изправен

Последна промяна на 17 септември 2013 в 07:48 1967 1

Продължава издирването на оцелели от "Коста Конкордия" Снимка:БГНЕС

След 19-часова операция потъналият през януари 2012 г. круизнен лайнер „Коста Конкордия“ бе изправен във вертикално положение.

Операцията трябваше да започне в 5 ч. в понеделник, но закъсня с няколко часа заради лоши климатични условия.

290-метровият кораб вече е изправен с помощта на 11 специални подемни машини и над 500 инженери, след като прекара на дъното повече от една година. Следващата стъпка ще е лайнерът да бъде транспортиран до най-близкия док, където да бъде нарязан за скрап.

Акцията по отстраняването на круиза струва 600 млн. евро, които се поемат от застрахователите и от фирмата-собственик „Коста крочере“.

Операцията по изправянето на кораба бе следено в реално време от еколози от цял свят. Отстраняването на кораба бе изключително важно, защото гигантската машина заплашваше екоравновесието във водите край остров Джилио.

След като бе изправен, експертите направиха оглед и заявиха, че при операцията от лайнера не са изтекли отпадъчни течности.

Лайнерът „Коста Конкордия“ е стои заседнал край Джилио от 13 януари 2012 г., напомняйки за трагичната катастрофа, отнела живота на 13 души. Той потъна, след като получи 70-метрова пробойна, минавайки твърде близо до остров Джилио.

banner 545x
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.09 2013 в 12:09

Нещо сумата ми се струва поднадутичка. Изправянето и буксира да струват повече от производството на същия кораб.