Сноудън критикува Русия за ограничаване на човешките права

Последна промяна на 06 септември 2015 в 07:59 3838 8

Бившият сътрудник на американската Агенция за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън отправи критики към Русия и определи ограничаването на човешките права и интернет свободата като „абсолютно погрешно“, съобщава ABC news.

Сноудън направи изявлението по време на церемонията, на която получи норвежка награда за свободата на изразяване. Той не присъства на събитието, а осъществи видеовръзка от Русия, където живее в изгнание.

Сноудън заяви, че ограниченията на Москва върху интернет са „грешка в политиката“. „Това е погрешно в Русия, ще бъде погрешно където и да е другаде“, заявил е 32-годишният разобличител на американската програма за следене.
Сноудън посочи, че положението в Русия е „разочароващо“. Той допълни, че ще продължи да критикува опита на властите да „контролират интернет, това, което хората виждат, и част от личния им живот“, тъй като това е „абсолютно погрешно“.

Не съжалявам за направените разкрития по програми за следене, принудили ме да заживея в изгнание, каза още бившият сътрудник на разузнаването на САЩ, който получи задочно наградата "Бьорнсон" за свобода на словото.

Ще ви връчим наградата като на най-големия разобличител на нашето време, каза Хеге Нют Нури, ръководителката на норвежката Академия за литература и свобода на словото, която присъжда наградата "Бьорнсон".

Според журито, положението на Сноудън показва, че светът на електронно интегрираната информация може да стане заплаха за личната неприкосновеност.

banner 545x
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.09 2015 в 21:32

Защо европейците обрекоха Сноудън на заточение в Русия, а Асадж – на заточение в Еквадор?
Каква ирония на съдбата- Едуард Сноудън, който разобличи неолиберален САЩ, пазен от неолибералена посткомунистическа Русия, а Асадж – от посткомунистически Еквадор. Копоите на най-верния пудел на неолиберален САЩ и негово копие- Англия, изпълняващи поръчки на по-големия брат, бдят пред еквадорското посолство в Лондон. Я излезе Асадж, я му сложат белезниците.
А Путин си играе със съдбата на Сноудън, не по идеологически причини, а от резонната му политика с дъх на старо време от първата студена война- копие на Сталиновската- да се противопоставя на САЩ като две най големи ядрени сили, най- големи производители на оръжие и най-големи енергийни сили делящи тези пазари в света, а иначе еднакви неолиберални обществени копия като двете капки вода. Виж какво сега те правят в Сирия?!
А блудницата Европа управлявана от неолиберали в последните 30 години , послушни на САЩ, е поставена на колене пред САЩ и цялата и външна и вътрешна политика е предадена в негови ръце, защото всички неолиберални правителства са подписали договори със САЩ за връщане на негови граждани по искане на САЩ, намиращи се на тяхна територия. (От тях само най-верните сателити на САЩ- България и Англия са подписали договора с условието да предават и свои граждани по искане на САЩ без съд и присъда на българския( респективно и на английския) съд).
За това европейците обрекоха Сноудън на заточение в Русия. Сигурна съм, че КГБ няма да го пусни да излезе жив от там, или го убива ежедневно или ще го убие някога по техните си начини. Жалко за момчето , излезе голям идеалист.

07.09 2015 в 09:56

В отговор Русия ще забрани Сноудън.

06.09 2015 в 19:13

Да идва в България и да постъпва в Протестна мрежа! Yvette ще му отстъпи половин апартамент на коня, заедно с кухнята.Може и половин креват.

06.09 2015 в 18:28

Еми прав е браточката Сноудън - трябва да им СВОБОДА, а не ограничения. Казал е просто една истина, и най-добре руснаците да се ВСЛУШАТ В ДУМИТЕ МУ.

Нека поголовното СЛЕДЕНЕ и МАНИПУЛИРАНЕ в Интернет да остане на сметката на западняците. Прогресивното човечество няма нужда от подобни неща.

ДОЛУ РЪЦЕТЕ ОТ ИНТЕРНЕТ!!!

06.09 2015 в 13:30

Това са доста измислени новини. Вие се превръщате в „Правда“ през 1937. година. Необходимо е да се научите на честност. За това е нужно да посочвате източника на новините Ви. Това учи на отговорност и уважение. Дотогава не си струва да бъдете четени. Успехи!

06.09 2015 в 08:50

къде е "иронията"? човекът последователно критикува шпионирането навсякъде.

ако американците имаха малко повече акъл, сноудън щеше да си е дома, а кандидатите им за президенти немаше да са видиотени 60-70 годишни лузъри.

06.09 2015 в 08:34

Каква ирония, да критикува странта в която се крие за ограничване на права, а в същото време голям защитник на права.

06.09 2015 в 08:21

И тоя е един "шпионин", да беше прочел как приключват приятелите в "Империята на Злите"