Тайланд забрани българска компютърна игра

Последна промяна на 04 август 2014 в 21:19 17067 3

Тайландското военно правителство е забранило разработена в България компютърна игра, която позволява на играчите да обявяват военно положение и да управляват диктатура и обратното - срещу тях се извършва държавен преврат, ако не успеят да запазят доверието на армията, съобщи ирландският в. "Айриш таймс".

Правителството осъди играта като обществена заплаха за мира и реда, посочи нейният дистрибутор. Според управителя на маркетинг отдела на "Ню ера Тайланд" длъжностните лица, които отговарят за цензурата в тайландското министерство на културата, са забранили продажбите на играта "Тропико 5", тъй като смятат, че тя ще окаже негативно влияние върху националната сигурност на Тайланд.

"Тропико 5" позволява на играчите да управляват страна от колониалната епоха до наши дни. Приемайки ролята на президент на тропически остров, играчът може да колонизира нови острови, да изготвя конституции, да установи военно управление и да спре демократическите процеси.

Не е ясно точно защо играта е цензурирана, но може да се твърди, че е твърде близо до реалността в Тайланд, посочва в. "Айриш таймс". Тайландската армия управлява страната, откакто генерал Прают Чан-оча извърши преврат през май. Така той свали от власт демократично избраното правителство и извърши серия арести на активисти, политици, юристи и журналисти.

"Тропико 5", най-новата версия, разработена от българската фирма "Хемимонт геймс", бе пусната на 23 май и одобрена от властите, съгласно тайландския Закон за филмите и видеопродукциите от 2008 г., който изисква длъжностни лица да изгледат всички игри, преди да бъдат разпространени в кралството.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.08 2014 в 13:28

Хаха така е пичове но България и след 100 години няма да стигне стандарта на Таиланд... Освен да няма мислещи хора там. А тук като има мислещи какво стана измискиха как да помагаме на мафията да не обеднее.

05.08 2014 в 11:26

@Niki
Нали знаеш древната мъдрост: "Една патка мислила, мислила и умряла." Мисленето е опасно, следователно трябва да се забрани.
Личи си, че управляват мъдри хора - веднага са се загрижили за безопасността на населението.

05.08 2014 в 10:18

Значи, секс с малолетни травестити може, а компютърни игри, развиващи стратегическото мислене на играчите не може :)