Терористът Абдеслам купил детонатори в магазин за фойерверки

OFFNews Последна промяна на 30 ноември 2015 в 07:07 4153 4

Абдеслам

Снимка АФП

Веднага след като видял разпространената от медиите снимка на Абдеслам, търговецът на фойерверки се обадил полицията.

Салах Абдеслам, издирван в цял свят за участието си в атентатите на 13 ноември в Париж, се е снабдил с детонатори в магазин за фойерверки в район Вал д’Уаз, северно предградие на столицата. Това съобщават френските вестници „Паризиен” и „Уест Франс”.

В публикациите не се уточнява колко приспособления е купил терористът.

През октомври 26-годишният Абдеслам отишъл в магазина, където продават и материали за производство на фойерверки. Според установения там ред трябвало да се легитимира и той представил шофьорска книжка.

Шефът на магазина се сетил за него, след като видял снимката му, разпространена по всички медии. Той си спомнил също, че клиентът бил «малко странен» и преди всичко твърде любопитен. Той настойчиво разпитвал надеждни ли са електрическите детонатори.

Преди около две седмици търговецът сигнализирал на телефон 197, на който се приемат сведения за вероятни терористични заплахи.

Предполага се, че роденият в Белгия ислямист е играл съществена роля в подготовката на нападенията, отнели живота на 130 души в Париж. Изглежда, че той освен това е закарал терористите, които се взривиха край «Стад дьо Франс» (Националния стадион) в северното предградие на столицата Сен-Дени.

Възможно е детонаторите да са използвани в поясите с експлозиви на двамата терористи камикадзе. Но следователите не бързат да правят изводи. «В момента се проверяват много сведения на Салах и никоя следа или информация не се пренебрегва», е казал ненаименуван служител от френската полиция.

Според някои източници Абдеслам, най-издирваният човек в Европа, може би вече е успял да стигне до Сирия.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.11 2015 в 14:53

Това, което можеш да си купиш, без да имаш необходимите разрешителни е до 1 инч (диамертър). Възпламенява се на 40-50 метра височина. Обикновено са в комплекти - пиробатерии от 16 до 100 изстрела. На нова година можеш да наблюдаваш много такива.
Иначе мой познат, "любител" отнесе условна, за производство макар и с некомерсиална цел на 3-4 инчови...

30.11 2015 в 10:59

А тия от 1 инч летят ли на по 80-100 метра? За един приятел с бар питам ;)

30.11 2015 в 10:42

@уточнител:
Всичко до 1 инч е легално и е внос от Китай, у нас никой няма право да произвежда дори такива.

30.11 2015 в 08:06

Да забранят и кибритя, щото някой е запалил сеното на съседите с него!

От друга страна, у нас ако забранят фойерверките ще е само плюс, в тоя "бизнес" няма един легален и ги пуцат главно разни мафиотски кръчми по нощите, докато общините и полицията гледат на другата страна.