Терористичните атаки намалели с 23% през 2017 г., сочи доклад на Държавния департамент на САЩ

Последна промяна на 19 септември 2018 в 21:35 636 0

Снимка AFP, архив

Терористичните атаки по света са намалели с 23 процента през 2017 г. в сравнение с 2016 г. , а броят на жертвите в тези атаки е спаднал с 27 процента. Това се казва в доклад на американския Държавен департамент, публикуван днес, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

В документа се констатира, че въпреки пораженията, понесени от Ислямска държава в Ирак и Сирия, терористичната заплаха продължава да съществува и се е адаптирала към новата среда.

"Въпреки нашите успехи терористичният пейзаж е станал по-комплексен през 2017 г.", пише в доклада Нейтън Сейлс, координатор в Държавния департамент по борбата срещу тероризма.

"ИД, Ал Каида и организациите, свързани с тях, показаха своята издръжливост, решимост и способност да се адаптират и те се адаптираха към засиления антитерористичен натиск в Ирак, Сирия, Афганистан, Либия, Сомалия, Йемен и на други места по света", казва експертът.

Според него тези терористични групи са "по-разпръснати сега и са в по-голяма нелегалност", което ги прави "по-малко изложени на конвенционалните военни операции".

Американският президент Доналд Тръмп редовно хвали успехите в борбата срещу ИД, която загуби почти всичките си територии в Ирак и Сирия. Антиджихадистката коалиция, оглавявана от САЩ, обяви миналата седмица, че е започнала финалната фаза на своята военна операция срещу джихадистката група в Източна Сирия.

В доклада, публикуван днес, се предупреждава, че докато ИД губи терен, тя продължава прехода от централизирана командна и контролна структура към един по-размит модел. Изборът на мишени и графикът на извършването на терористичните атаки, както и използваните средства се поверяват все повече на терористи, които са в различни страни.

Относно спадът на броя на жертвите на терористични атаки по света миналата година, в доклада се казва, че това се дължи специално на драстично намаляване на броя на атаките и жертвите в Ирак. 70 процента от смъртните случаи в атентати през 2017 г. са в пет страни - Афганистан, Ирак, Нигерия, Сомалия и Сирия, а 59 процента от атентатите са били през 2017 г. също в пет страни - Афганистан, Пакистан, Ирак, Филипините и Индия.

В доклада се потвърждава, че Иран остава в очите на САЩ "първата страна, подкрепяща тероризма в света". Техеран "е отговорен за засилването на много конфликти", казва Нейтън Сейлс и говори в тази връзка за "действително световна заплаха".

Другите страни, които официално са обвинени от Вашингтон в подкрепа на тероризма са Сирия, Судан, а от миналата година и Северна Корея, отбелязва Франс прес.

banner 545x
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !