"Този, който обижда Мохамед, не може да остане жив" (снимки)

Последна промяна на 21 септември 2012 в 17:51 2755 1

Над 13 души загинаха при протест срещу снимания в САЩ филм
Над 13 души загинаха при протест срещу снимания в САЩ филм "Невинността на мюсюлманите" в Пакистан. Снимка: ЕПА / БГНЕС

Най-малко 13 души загинаха в Пакистан по време на протести срещу филма „Невинността на мюсюлманите”, предаде АФП.

Девет души загинаха в град Карачи, а четирима - в северозападния град Пешавар.

В петък десетки хиляди протестиращи излязоха по улиците на ислямската държава, за да изразят гнева си срещу филма.

До сблъсъци между полиция и демонстранти се е стигнало в петте най-големи града на страната. Десетки души са били ранени.

Според неофициална информация в протестните акции в Пакистан са взели участие над 45 000 души.

Демонстрации срещу "Невинността на мюсюлманите" се проведоха и в Ливан.

Хиляди мюсюлмани излязоха по улиците, за да изразят гнева си срещу заснетия в САЩ антиислямски филм и френските карикатури на пророка Мохамед.

В южния пристанищен град Сидон сунитски ислямски духовници призоваха за „ден на гнева” срещу обидите, нанесени на пророка Мохамед. Въпреки това те призоваха хората към сдържаност.

Френските училища в страната останаха затворени, а части на ливанската армия бяха разположени около всички френски институции в Сидон, столицата Бейрут и в северния град Триполи.

Хиляди поддръжници на шиитското движение „Хизбулла” излязоха на протест по улиците на източния град Баалбек след традиционните петъчни молитви.

„Този, който се осмелява да обижда исляма и пророка Мохамед, не може да остане жив. Подобни неща не могат да бъдат толерирани”, заяви шейх Махер Хамуд, имам на джамията "Ал Кудс".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.09 2012 в 19:16

Съвсем ясно е, че тази провокация (задействана на 11 септември) ползва фанатизма на мюсюлманите и проверява доколко управляемо е стадото.
По никакъв начин не одобрявам разпалването на религиозна вражда. В същото време (на една от снимките чета: Freedom of expression go to hell.
Почти никой у нас (от журналята) обаче не обърна внимание на 3 много важни факта: 1) финансирането на филма (КОЙ); 2. субтитрирането на филма (първият чужд език е... АРАБСКИ) и 3. разпространението на филма (египетски тв канал с религиозна насоченост, а не Ютюб, както се твърди).
Та така... но и още няколко искам да попитам:
1. Къде е сега сър Пол Макартни, къде е Мадона, къде е Йоко Оно? Защо не застанат на страната на създателите и актьорите на филма?
2. Къде са и нашите „будни съвести“, журналистите оплюли руското обещество в защита на московските пънкарки?
Няма ги и няма да чуете, че са заявили открито подкрепата си за този пошъл филм, ЗАЩОТО заплахите на мюсюлманските фанатици са нещо реално. Примери много.

Та, не е добре да се ползват масмедиите, визуалните средства и т.н. за всяване на религиозна нетърпимост. Дори когато се преследват чисто политически, икономически и военни цели.
И ако така продължават нещата и папагалски се претоплят чужди провокации по българските медии, то неминуемо един ден ще бъдем въвлечени с оръжие в ръка да браним това, което имаме.