Тръгнаха плащанията от Гърция към кредиторите

Последна промяна на 20 юли 2015 в 12:00 2405 3

Гърция инициира процедурата по плащането на общо 6.25 милиарда евро на Европейската централна банка и Международния валутен фонд, съобщи Reuters.

Днес е падежът за 3.5 милиарда евро към ЕЦБ.

Преди седмица Гърция пропусна второ плащане към МВФ, в размер на 450 милиона евро, след като на 30 юни не плати дължимите 1.5 милиарда евро на МВФ.

Днес банките в Гърция отвориха врати след едномесечна банкова ваканция. Те бяха затворени на 29 юни. В този период хората имаха право да теглят до 60 евро на ден от банкоматите.

От днес влезе в сила и една от мерките от третия спасителен план за Гърция – повишаването на ДДС от 13 на 23%. Планът предвижда отпускането на 86 милиарда евро от кредиторите срещу извършването на тежки реформи в страната. В края на миналата седмица Европейският фонд за финансова стабилност отпусна 7 млрд. евро мостов заем на Гърция.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.07 2015 в 13:35

От дневник, едно мнение от 1992, което казва всичко, което всъщност трябва да се знае за гръцката криза:
Още през 1992 г. в статия за London Review of Books икономистът Уайн Годли изказва своите притеснения. "Какво ще се случи, ако цяла страна (…) понесе структурни щети? Ако това е суверенна държава, тя може да обезцени валутата си. Може след това да търгува в условия на пълна заетост, стига хората да приемат намаленията в реалния си доход. Това очевидно е невъзможно в икономически и монетарен съюз, а тази възможност е опасна, освен ако не бъдат създадени федерални бюджетни схеми, които да изпълняват разпределителна функция... Ако страна или регион не разполагат с възможността да обезценяват валутата си, и ако не е обект на система за фискално изравняване, нищо не може да я спре от кумулативно и смъртоносно западане, което в крайна сметка би довело до напускане като единствена алтернатива на бедността и глада", пише той."
Цялата статия http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/07/20/2576025_devet_dushi_koito_predskazaha_gruckata_kriza_oshte/
Повечето цитирани са десни икономисти и политици, но реално това е позициата и на леви такива, като Стиглиц, Кругман и Сорос.

20.07 2015 в 12:57

Аз друго се чудя (чисто риторично), гледам с какво разполага гръцката армия, 155 изтребителя Ф-16, не знам си колко си миража, 4 подводници клас 214 (за тези, които знаят им е ясно за какво нещо става дума), над 300 танка Леопард 2, т.н., и т.н. И защо кредиторите на гърция не поискат тя да продаде половината от тези пушкала, на старо, да кажем на страните от източна европа - България, Румъния, Балтийските страни, Словакия, Словения. И така да генерира кеш и да си покрие заемите, към тях.
Така с един куршум два заека, хем Източна Европа се превъоръжава, както иска НАТО, хем Гърция събира пари.
Абе мечти, мечти.

20.07 2015 в 12:24

Плащания от Гърция !? Хайде, бе, парите отиват от единия джоб на кредиторите в другия им джоб.