Тръмп е готов да отмени митата за стомана и алуминий за ЕС при реципрочни мерки

Последна промяна на 11 март 2018 в 12:26 3030 0

Тръмп е готов да отмени митата за стомана и алуминий за ЕС при реципрочни мерки

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че е готов да отмени митата за внос на стомана и алуминий за държавите от Евросъюза, ако те предприемат аналогични мерки спрямо американската страна, съобщи ТАСС.

"Европейският съюз са прекрасни страни, които се отнасят много лошо със Съединените щати в областта на търговията и сега са недоволни от митата. Ако те отменят своите ужасни търговски бариери и такси за американската продукция, тогава и ние ще отменим своите. В случай, че това не стане, ще въведем мита и за автомобилите и други стоки. Честно", написа Тръмп в Туитър, съобщава БНР.

Коментарът на американския президент дойде на фона на вчерашните разговори между представители на Европейския съюз и Съединените щати в Брюксел, по време на които не беше постигнат компромис. След срещата европейският комисар за търговията Сесилия Малмстрьом написа в Туитър, че дискусията е била откровена, но няма яснота за процедурата за освобождаване от митата и затова следващата седмица разговорите ще продължат.

Преди няколко дни Тръмп подписа указ, с който налага 25 на сто мито върху стоманата и 10 процента за алуминия, които трябва да влязат в сила до 2 седмици. Това предизвика негативна реакция сред много търговски партньори на САЩ.

В коментар китайският министър на търговията Чжон Шен заяви, че една търговска война с Америка ще има единствено катастрофални последици за световната икономика: "В една търговска война няма победители. Тя ще донесе единствено катастрофа за Китай, САЩ и останалия свят. Ние обаче можем да се изправим пред всички предизвикателства и да защитим интереса на нашата страна и на народа си."

По-късно американският президент предрече, че разговорите със севернокорейския лидер Ким Чен-ун ще имат "невероятен успех".

"Обещанието е, че през това време няма да изстрелват ракети и се стремят да се разоръжат. Така че ще бъде страхотно", заяви той преди да отпътува за Пенсилвания.

"Много хора мислеха, че ще се стигне до война, но изведнъж Северът излезе с това, че ще имаме среща. Така че може да седнем и да постигнем най-великото споразумение за света и за всички страни в региона, включително самата Северна Корея. Надявам се да се случи", каза президентът на митинг в Питсбърг.

Тръмп смята, че Пхенян иска да постигне мир и е време за това. Според него Вашингтон е показал голяма сила при решаването на проблема. Президентът каза още, че се е справил много по-добре с въпроса от предишните администрации, които не са успели да постигнат нищо. 

Срещата на върха между лидерите на Съединените щати и Северна Корея трябва да се проведе през май.