Тръмп заплаши ЕС: Който прави бизнес с Иран, няма да търгува със САЩ

Последна промяна на 07 август 2018 в 13:20 4818 3

Доналд Тръмп заплаши с търговска война Европейския съюз заради Иран.

"Който прави бизнес с Иран, НЯМА да прави бизнес със Съединените щати", написа президентът в Туитър часове, след като ръководителката на външната политика на Съюза Федерика Могерини заяви, че "ЕС насърчава компаниите си да засилват бизнеса си с Иран". В полунощ днес влезе в сила първата група американски санкции срещу отколешния враг на Израел, съюзник на САЩ - Иран.

Официалният мотив на САЩ за налагането им е неспазване на ядреното споразумение от 2015 година, което доведе до облекчаването на санкциите. ЕС е категоричен: Иран спазва ангажиментите си, затова насърчава бизнеса със страната.

Първата група санкции засягат финансовите трансакции, автомобилния сектор, търговската авиация и износа на килими и хранителни продукти. През ноември ще влезе в сила втора група санкции - срещу енергийния и банковия сектор на Иран.

Президентът на Иран заяви, че мерките са "психологическа война", която цели да "посее разделение между иранците".

Санкциите последваха оттеглянето на САЩ от ядреното споразумение с Иран от времето на президента Барак Обама. Тогава бе договорено Иран да ограничи спорната си ядрена дейност в замяна на облекчаване на санкциите. Тръмп обаче го нарече "едностранчиво", "катастрофално" и "най-лошото, което някога съм виждал". Той смята, че подновяването на икономическия натиск ще принуди Иран да се съгласи на ново споразумение, което да прекрати "пагубната" му дейност.

banner 545x
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

3

leomesi

07.08 2018 в 16:50

тоя пак не си е пил хапчетата май

2666

2

Hissarion

07.08 2018 в 15:35

Тръмполино май ще го играе сам срещу всички.

1000

1

Диди

07.08 2018 в 14:03

Ако светът търпи това безумие на Тръмп да обявява санкции на когото му хрумне и да наказва фирмите, които не ги спазват то в близко време ще фалира световната икономика в т.ч. и американската. Светът ще се върне 5000 години назад за една щуротия, началото на която постави негов партиен предшественик. .