Турското разузнаване шпионира хиляди чужденци

Последна промяна на 24 февруари 2014 в 19:21 4422 6

Снимка: sxc.hu

Турската националната агенция за разузнаване провежда наблюдение на 2473 души, като повече от половината от тях са чужденци. 

Тези данни бяха съобщени от турския вицепремиер Бешир Аталай по време на парламентарните дебати за разширяване на правомощията на бюрото за подслушвания.

Според Аталай надзорът е необходим, за да се открият и задържат хора, заподозрени за тероризъм.

Целта на новия законопроект е да позволи на агенцията да провежда операции в страната и в чужбина, като се заобикаля съда.

Съгласно действащото законодателство тайните служби трябва да получат съдебна заповед за всеки, когото искат да шпионират.

Законопроектът също така предвижда въвеждането на наказателни санкции в размер до 12 години затвор за разкриване на класифицирана информация.

Турските народните представители приеха закон, който ще затегне държавния контрол над съдилищата и интернет пространството.

Тази промяна доведе до мащабни протести в страната. В Истанбул и Анкара имаше масови демонстрации, които полицията разпръсна с водни оръдия.

Националната разузнавателна организация МИТ е държавната специална служба на Турция. Седалището ѝ е в столицата Анкара. Подчинена е пряко на премиера. Съставът ѝ официално е около 5000 щатни служители. Оперативната дейност на МИТ включва вътрешни и външни задачи. Фокус на външните са Балканите, Близкият изток, Иран, Постсъветското пространство, Германия и останалата част от Западна Европа с по-големи турски общности. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.02 2014 в 20:51

викторе, тая партия работи за руското разузнаване
(барабар с близнака си атака)

24.02 2014 в 20:51


Прави са комшиите, знаят , че са един от следващите пациенти за "демократизиране".

24.02 2014 в 20:50

А българското разузнаване си бърка в носа. Няма нещо по-значително дето да не го е проспало.

24.02 2014 в 20:45

Ама защо трябва да се крият, да подслушват? Тук си имаме цяла парламентарна партия,валии във всяка околия, войнстващи мюфтии. Те с радост и на драго сърце ще кажат всичко, каквото трябва и дори ще почерпят по 1 баклава.

24.02 2014 в 20:14

От всички наблюдавани поне половината са свързани със страните на Балканите и най-вече България. Ха да ни е честито!

24.02 2014 в 19:50

Пробвайте да ме шпионирате,защкото аз съм ви голям враг и дори мъртъв ще съм ви противник.