Американският космически кораб "Орион" се оказва по-"глупав" от смартфон

Последна промяна на 12 декември 2014 в 12:23 8656 6

Американският космически кораб "Орион" използва процесор, който е за лапторите на Apple от преди 12 години. Това разкри инженерът на НАСА Мат Лемке.

Той е по-слаб от Intel Core i5 и отстъпва на много нови смартфони.

Предимствата му са надеждността и устойчивостта на вибрации и лъчения, с които могат да се похвалят старите "щайги", подчерта Мат Лемке.

Мнозина може да се изненадат, но процесорът на американската совалка е Intel 8086, като негов вариант е "сърцето" на първия персонален компютър на IBM от 1981 г.

През 2002 г. официални представители на агенцията трескаво търсят резервни части за компютъра на совалката по eBay и едва ли не по сметищата от отдавна остарелия и неизползван вече процесор Intel 8086.

На пръв поглед изглежда е странно, но за изстрелването на един космически кораб в орбита не са нужни кой знае какви изчисления. На практика нещата се ограничават до няколко изключително важни параметъра на системата, които процесорът трябва да следи, като реагира своевременно. Понеже тези параметри и свързаните с тях изчисления са едни и същи, независимо от това в коя година се намираме, няма особен смисъл да се влага последният модел процесор. Да не говорим, че една от основните характеристики на използваните микропроцесори е и тяхната енергийна ефективност.

В допълнение, умишлената употреба на “немощни” процесори се корени в още една важна подробност – космическото лъчение. Колкото по-сложен е един чип, толкова по-лесно ще се повреди той от високоенергийните частици, бродещи из космоса. В този ред на мисли, на хората в совалката или станцията никак няма да им е комфортно, ако в критичен момент командващият модул на системата откаже поради някаква причина (представете си един BSOD “син екран” на главния дисплей).

За да се намали вероятността от подобна случка, гръбнакът от командни модули във всеки космически уред (кораб, совалка, спътник и т.н.) е дублиран с поне още една система. 

Ето някои от използваните до момента процесори:

• Програма “Космическа совалка” – процесор Intel 8086, по-късно ъпгрейд към Intel 80386SX.

• МКС – процесор Intel 80386SX с тактова честота 20 MHz, по-късно ъпгрейд с добавяне на математически копроцесор 80387.

• Космически телескоп “Хъбъл” – процесор Intel 80386, по-късно заменен с Intel 80486.

• Viking, Voyager 1 и 2 – специализиран процесор RCA 1802 с тактова честота 6,4 MHz, произведен по технология Silicon-on-Sapphire.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.12 2014 в 07:23

Не знам какво сме кОпували, а каквото правехме - правехме. В това число - собствена операционна система, силно различна от ранните уиндоуси, и работеща.
И не само копия на интел. Още се препъвам в кашон чипове серия К 133, или каквото там беше. Платки към тях, релета, лампи, жици. Високоволтова отрицателна И2, съвършенно нечувствителна към смущения, логика. Май имаше и някви процесори, не помня. Търся музей, на който да ги дам. Жал ми е да ги изхвърля.
Релета, които държат захапката при 200 же, това е повече от ченетата на питбула, и повече отколкото в цевта на оръдието.
И някви други елементни бази имаше, не ги помня. Подпирам с тях масата, да не се клати. Някои съветски, някои ботевградски. Имаше и пещерски, но оптика не ми е останала.

Да, за квото ставаше дума.
Полета на Гагарин, е управляван от машината "Мир". Сложността на навигационната задача е чудовищна, времето за реакция - милисекунди. Това е било повече сметки, отколкото цялото човечество, за цялото си съществуване до тогава, изобщо е направило. Управлението още тогава, е било в реално време. Оперативната памет на "Мир" е 4 килобайта. Сега не се произвеждат и детски играчки с толкова малко памет. Но е достатъчно, ако програмистите реално знаят занаята, а не са пишлегари.
Веднъж като малък, видях машината "Витоша". Тя беше почти свръхкомпютър, имаше 64 килобайта, и реално управляваше огромни процеси, като връщам филма. Беше на наша елементна база, и с наша операционна система.
А, да. Там не трябват особени компютри, стигат и четири битови, ако. Проблемът на тоя Орион е идеологията му, не управлението.

12.12 2014 в 17:34

Те компютрите са ясни, но сега ми се изясни, защо държавата продължава да ползва DOS във всички важни системи - явно ни плащат за съпорт на космически и военни системи, след като от България 1995-1996 повя як слънчев вятър, който удари с високоенергийни частици, всичко, което имаше софтуер, в това число американският марсоход и руската орбитална станция, да не говорим за банки, борси, самолети и тн. дори процесорът пентиум беше проектиран с грешна аритметика, затова военните са решили да са от преди пентиум, че да не стане ужас. Ама пък доста време мина от тогава...

12.12 2014 в 17:12

CPU-та за Правец никога не сме ги произвеждали.
Копувахме си ги културно.
----------
Правец 8C и 8S са с български процесори CM630 (копие на Synertic 6502)

12.12 2014 в 15:59

Т.е. с Правец дето ги правехме едно време, можеше совалки да изстрелваме :)

12.12 2014 в 13:04

По-големи глупости не бях чел скоро...

12.12 2014 в 12:57

Колко безнадеждно глупави са американските космически кораби -- това е ясно за всеки сайт, списван от приятелското обкръжение на Сашо Симов. А че са необходими по-малко изчисления, за да се отиде на Марс, отколкото някоя тийнейджърка да си направи селфи на оная работа -- това науката отдавна го знае, но се затруднява да му даде рационално обяснение.