Били 3-годишното дете, за да го превъзпитат, затваряли го и в шкаф

Майката Невена наела свой познат да гледа Христо, но той го поверил на сина си

Последна промяна на 23 юли 2015 в 17:36 15633 29

Софийският градски съд (СГС) остави 18-годишнитe Патрик Първев и Александър Донов в ареста.

Двамата младежи са обвинени в това, че са пребили жестоко 3-годишния Христо на 20 юли в апартамент в столичния квартал "Зона Б19".

На днешното съдебно заседание двамата обвиняеми бяха защитавани от служебни защитници. Младежите категорично отказаха да коментират случилото се пред журналисти. Единственото, което Александър каза, е, че много съжалява. 

В съдебната зала не присъстваха нито родителите на обвиняемите, нито майката на 3-годишното дете Невена Велинска.

Адвокат Георги Георгиев, който защитава Патрик, представи пред съда личностна характеристика на клиента си, както и епикриза, издадена от "Пирогов". 

Адвокат Велевски, чийто клиент е Александър, също представи личностна характеристика, както и служебна бележка от вечерното училище, в което учи 18-годишният младеж. 

Прокуратурата помоли съда да наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Според прокурор Тасков съществува реална опасност от укриване или извършване на друго престъпление. 

Адвокат Георгиев пък пожела да се раздели участието и вината на единия и на другия обвиняем. Според защитника вината на клиента му е "много по-ниска", а здравословното му състояние, за което е представена и епикризата, показва, че Патрик не е добре и се нуждае от домашно лечение. 

Адвокат Велевски не оспори, че Александър е участвал в извършването на тежко престъпление. Според него обаче липсва доказателство, от което да е видно, че престъплението е извършено умишлено. Защитникът бе категоричен, че опасност от укриване няма, а клиентът му е редовен ученик във вечерно училище, където се справя "сравнително добре". Според Велевски "задържане под стража" е неприложима мярка за неотклонение за клиента му. 

Обвиняемите също помолиха съда за по-лека мярка за неотклонение. 

СГС обаче не уважи молбата на младежите и адвокатите им и остави Александър и Патрик в ареста. 

Според съдията има достатъчно данни, които показват, че именно обвиняемите са извършили престъплението. Това сочат двата протокола за оглед, показанията на четиримата свидетели - една, от които е и майката на Христо, както и снимките и заключението на съдебно-медицинската експертиза. 

От показанията на Невена Велинска, дадени в досъдебното производство, става ясно, че по време на един от видео разговорите по скайп тя е забелязала синини по лицето на Христо. 

Друга разпитана жена твърди, че е чула разговор между двамата обвиняеми, в който Александър е казал на Патрик, че е затворил малкия Христо в шкаф, след което и двамата се засмяли. 

Съседката Мария Василева, която е повикана от 18-годишните младежи, след като Христо изпаднал в безсъзнание, също е разпитана. По думите й тя е заварила 3-годишното момченце в безпомощно състояние и със синини по главата. Момчетата пък й обяснили, че детето е паднало и така се е наранило. 

Съдебно-медицинската експертиза обаче показва, че уврежданията се дължат на удари с тъпи предмети, а не са вследствие на падане. 

Различният цвят кръвонасядане пък дава основание да се приеме, че ударите са нанасяни в различен период от време. Т.е. детето е малтретирано системно, като в болницата са установили и удари от 10 дни преди инцидента. 

За подобно умишлено тежко престъпление се предвижда наказание от 15 до 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. 

След съдебното заседание прокурорът по делото каза пред журналисти, че Невена е заминала за чужбина в края на месец юни. Тогава тя поверила детето си на грижите на бащата на Александър, който пък го оставил на сина си.  

Патрик и Александър били близки приятели, а напоследък дори живеели заедно. 

Бащата на Александър все пак ходил при сина си, за да види как се справя с грижите за детето. По време на разпита, направен в досъдебното производство, нито Александър, нито Патрик са направили самопризнания. 

Никой от съседите на момчетата пък не е разбрал, че има нещо нередно. Това, което им е направило впечатление, е, че детето не е извеждано навън от няколко дни. Един-единствен път пък са чули как малкият Христо плаче, но и това не ги притеснило, тъй като е съвсем нормално за 3-годишно дете. 

Все още не е ясно защо младежите са пребили детето. От думите на прокурора стана ясно, че засега най-разпространената версия е "превъзпитание". 

Присъдата може да бъде обжалване в 3-дневен срок пред Софийския апелативен съд. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.07 2015 в 17:55

Te sega v zatvora shte gi prevazpitat ne ami shte im razkajat igrata..shte ima da miqt chinii na nismi mivki i da se molqt...neka da vidqt kakvo e... Neka gi nakajat po jestoko tova zaslujavat..moje li ti da biesh do bezsaznanie edno nevinno dete be...eiiii malki pikliovci vie sushto ste bili malki .... I kvoo qvno i vas tai sa va maltretirali i sega se chudote kak da si varnete....vvv ZATVORA DO JIVOTT...BOKLUCKOK IZRODI NESHTASTNICI VSICJKITE VI DNI DA SA CHERNIII

24.07 2015 в 13:00

мда.

защо да не изместим темата от едно пребито дете, към това колко лоши са хомосексуалните. "логиката" ти е покъртителна.

трудно ми е да разбера как за тебе може да е по-съществено кой с кого си ляга и кой чии снимки "осквернява", отколкото какво се е случило с едно дете.

мога само да изразя съболезнования на близките ти. със сигурност не им е лесно да общуват с толкова ментално ощетен индивид.

24.07 2015 в 12:39

Долно и отвратително е, защото тези психичноблони същества използва образ на политик нееднократно обявявал се против еднополовите бракове в Германия.
Това е класическо определение за педалската подлост и мерзост.

24.07 2015 в 12:34

Нали не твърдиш, че хетеросексиални родители биха "експериментирали" с детето си, за да изглежда така?
Потърси снимаката с гугъл и ще видиш, че е от педалски ивент в Париж след като толкова много се съмняваш.
за триенето - гузен негонен бяга.
за парадирането на обратните - ОТВРАТИТЕЛНО Е! Омръзнали са на всички. Ето ти една реклама от тия дни на лесбийско списание с използването на двойник на Меркел.

https://youtu.be/VfJDo37TDzs
24.07 2015 в 12:13

какво общо имат профилите им в социалните мрежи с побоя над детето?

пускали са снимки от гаврата ли? или?

не знам защо са свалени тия профили. може би именно за да не се свързва едното с другото, когато няма фактическа връзка между двете?

ако искаш, може да говорим и за заявлението на Пенчев и маяма, че ше защитават гей-правата. и то ще е точно толкова ирелевантно, колкото и това сега.

тъжното е, че сте твърде глупави за да разберете, че този трагичен случай не е подходящ за да си развивате хомофобските тези чрез него.

до това води омразата - оглупяване...

24.07 2015 в 12:04

"двамата дебила" и постъпката им е следствие. Отговорност за детето е поел бащата на единия дебил.
Това само, за да "погледнеш истината в очите".
Удобно пропускаш "свалените" им профили с социалните мрежи. Защо? Нали няма нищо лошо в тях и обърканата им сексуалност?

24.07 2015 в 11:35

ех..

защо да коментирам снимка, която няма общо със случая, който коментираме? а той е конкретен.

хлапето от снимката , която си линкнал, е достатъчно малко , за да има сексуалност, която да осъзнава. дали има двама "бащи" или две "майки" - това не се знае. дали ще си осъзнае сексуалността правилно - о, да! - щом хора се осъзнават като гей в хетеросексуални семейства, значи същото е валидно и в реципрочния вариант. щото дали си гей или хетеро решаваш сам, не ти го казва някой. но стига с лиричните отклонения...

тук става дума за случай на насилие, в основата на което няма как да стои хомосексуалността. ако изобщо сексуалността имаше нещо общо, вероятно бихме говорили за сексуално насилие, но за такова не става дума, нали?

на кратко, спри да се въртиш около истината и я погледни в очите. двамата дебила са виновни, защото са дебили, а не защото (може би) са хомосексуални.

просто е !

24.07 2015 в 11:34

Сега трябва в ареста да им сложат подходящи съкилийници да ги възпитават по същият начин докато изпаднат в кома.

24.07 2015 в 10:45

Разгледай по-подробно снимката от линка. После обяснявай, че сексуалността не е фактор във формирането на личността и мирогледа и.

24.07 2015 в 10:23

четеш мнението ми като дявола евангелието.

нямам намерение да мкоментирам какви са - не е релевантно.

казах че са дебили, не щото са възпитавани от хетеросексуални родители, а щото хетеросексуалнте им родители са били СКАПАНИ родители. с други думи - хетеросексуалните също могат да бъдат дебили, следователно сексуалността не е фактор.

така по-разбираемо ли е, или имаш нужда от още подсказване?