До месец съдът решава съдбата на Цветанов (обновена)

Последна промяна на 17 април 2015 в 11:02 3604 5

Снимка Йоанна Кънчева

До месец Върховният касационен съд (ВКС) трябва да се произнесе по делото, по което бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов е обвинен за неизпълнение на служебните си задължения заради това, че шест пъти е поставил резолюция "Не" за прилагане на специални разузнавателни средства. 

Днес по време на заседанието на ВКС Цветанов се яви лично. В залата присъстваха и тримата адвокати на обвиняемия - Менко Менков, немецът Ханс Ул и Борис Велев

Защитата поиска съдът напълно да оправдае Цветанов. 

По думите на Менков основният спор е "при какви условия е следвало да действа и е действал Цветанов". Според защитата бившият вътрешен министър е действал в условие на така наречената оперативна самостоятелност, което дава право на Цветанов да има собствена преценка и сам да избере дали да приложи СРС-тата, или не. 

Менков е категоричен, че поведението на Цветанов е правомерно и това, което е извършил, не е престъпление, тъй като се е възползвал от законоопределеното му право. 

От прокуратурата поискаха върховните касационни съдии да потвърдят присъдата, постановена от предните две инстанции, тъй като чрез отказа да приложи СРС-тата бившият вътрешен министър е осуетил важни разследвания срещу 3 лица, при положение, че изрично е бил предупреден, че това е единственият шанс да се приложат доказателства към въпросните дела. 

Цветанов също получи право да се защити пред ВКС. Единственото, което той сподели, е, че през "целия си съзнателен живот съм се е водил само и единствено от законите, подписани в българското законодателство". 

Вярвам във върховни касационни съдии и във Върховния касационен съд. Това бе единственото нещо, което Цветанов сподели пред журналисти след края на съдебното заседание. 

Той отказа коментар на каквито и да е други теми, като многократно Менков му напомняше, че има правото да мълчи и не е нужно да отговаря на всички въпроси. 

"Основното ни твърдение е, че министърът има правомощията да откаже разпореждането на вече издадено разрешение за СРС. Считаме, че решенията на долните инстанции са неправилни и затова ги оспорваме", сподели адвокат Менко Менков. 

По време на заседанието един от адвокатите на Цветанов сподели, че случващото се с бившия вътрешен министър е "политически процес". "Този извод може да се изведе от факта, че само Цветанов е обвинен, че е предприел такива действия", коментира Менков. "Защо, според вас, само Цветанов е подсъдим, а предходните министри не, които са извършили в стотици пъти повече действия от него. Защо едни да бъдат съдени, а други не", допълни адвокатът. 

Менков не прикри и имената на бившите министри направили "същото, което е направил Цветанов". По думите му такива са Миков и Румен Петров. 

Ако ВКС потвърди присъдата на Софийски градски съд и Софийски апелативен съд, то тогава "ще се продължи към Страсбург", закани се Менков. 

Адвокатите на Цветанов са сигурни, че ВКС ще отмени решението и присъдата, постановена от долните инстанции. "Считаме, че ще приложат закона спрямо нашите аргументи", заключи Менков. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.04 2015 в 15:13

Във всяка нормална държава подсъдимият Цветан Генчев Цветанов ,след две потвърдени(на две нива присъди )би лежал ефективно!! Очевадно е,че и Б.Борисов иска най сетне да се отърве от заместника си,който със своите действия е донесъл много отрицателен ПР за него и партията му! Пледоариите на Втора Инстанция за лицето Цв Генчев са ярко доказателство,за престъпният характер Цеетанов и всякакъв друг коментар би бил излишен-Върховенството на Закона!!!

17.04 2015 в 12:12

Законодателят е овластил Цв. Цв. да съблюдава спазването на закона, дал му е "оперативна самостоятелност" да формира своята преценка, а не "оперативна избирателност", с която да избира кой да подслушва и кой не. Сигурно е случайност или въпрос на грешна преценка, че без използването на СРС-та делата ще бъдат прекратени поради липса на доказателства, а обвиняемите - оневинени ?

17.04 2015 в 12:02

съдът е РАЗРЕШИЛ на цв.цв. да подслушва

съдът НЕ Е ЗАДЪЛЖИЛ цв.цв. да подслушва

партиен прокурор

17.04 2015 в 11:54

Наистина ли вярвате, че ВКС ще потвърди становището на предните две инстанции и Цв. Цв. ще бъде осъден да изтърпи ефективна присъда? Все пак живеем в България, а не в Румъния, драги сънародници!

17.04 2015 в 11:22

Няма ли най-накрая да осъдите тоя нагъл и ТЪП физкултурник ?