И последното дело срещу Цветанов приключи с оправдателна присъда

Последна промяна на 26 януари 2016 в 13:07 3843 14

Снимка БГНЕС, архив

Последното дело срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов приключи с оправдателна присъда. 

Върховният касационен съд (ВКС) го оправда по обвинението за престъпление срещу правосъдието.

Трето наказателно отделение се е произнесло, че отхвърля протеста на прокуратурата и оставя в сила оправдателната присъда на Софийския апелативен съд по делото срещу Цветанов за отказа от подслушване, станало известно като делото за "шестте не". Цветанов беше оневинен по обвинението за това, че отказал да разреши подслушването на шефа на РЗБОП Велико Търново Орлин Тодоров и по този начин осуетил наказателно преследване срещу него. Специалните разузнавателни средства били поискани от прокуратурата и разрешени от съда, но Цветанов отказал да ги разпише. 

Първоначално по това дело Цветанов получи четири години затвор. Процесът обаче беше върнат от ВКС с мотива, че делото не е разгледано от безпристрастен съд. Така при новото разглеждане на делото от втората инстанция, Цветанов беше оправдан. Според Апелативния съд обвинението срещу Цветанов било сбъркано, тъй като министерския пост не отговарял на него. Според съдът Цветанов не може да отговаря по чл. 288 от Наказателния кодекс, според който: "Орган на властта, който пропусне да изпълни своевременно длъжностите, които му налага службата относно наказателно преследване, или по друг начин осуети такова преследване с цел да избави другиго от наказание, което му се следва по закон, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години".

Точно тази присъда беше потвърдена от ВКС днес. 

След падането на правителството на ГЕРБ прокуратурата повдигна три обвинения срещу него - за длъжностно престъпление, за неупражнен контрол над службата за подслушване и възпрепятстване на правосъдието. По първото дело Цветанов беше оправдан на всички инстанции, а по второто прокуратурата се отказа да протестира оправдателната присъда.

В хода на последното дело срещу Цветанов се оказа, че е обичайна практика при вътрешните министри да отказват прилагането на СРС, въпреки че за това има разрешение от съд. Защитната теза на Цветан Цветанов по това дело беше, че е отказал подслушването заради опасност от разкриване на оперативните способи и това би поставило на риск прилагането на специални разузнавателни средства да стане достояние на трети лица и така да бъде провалена оперативната разработка.

banner 545x
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.01 2016 в 15:35

тоя евтин опит за изнудване на ГЕРБ от страна на Цацаров приключи....сега сигурно ще има част 2-ра....

ПП Не казвам че Цветанов не е за затвора, казвам че обвиненията които му повдигнаха бяха смешни и служеха само за изнудване и шантаж.

26.01 2016 в 15:23

И да не забравите да гласувате за ГЕРБ и РБ на следващите избори :)

26.01 2016 в 15:14

Очевидно е, че министър не е орган на власт - поне за трима от ВКС.

26.01 2016 в 15:08

I kvo toq neshtasnik nqma da leji v pandiza sramota

26.01 2016 в 14:57

Red, много патетично, но когато се появи истинска воля за реформи, простолюдието не успява да я разпознае.

26.01 2016 в 14:51

гот! А дело срещу Станишев и прокуратурата кога?

26.01 2016 в 14:41

Да живей справедливата и реформирана съдебна система, която криво седи и право съди и още от времената на Аспаруха не е закачила ни един болярин, преди той да изпадне в немилост пред малкия началник.

Да живей и българщината, която продължава таз традиция вовеки веков.

Амин.

26.01 2016 в 13:51

Нещо много рехави постчета.....“ордата обилно серящите навътре“ дето се е загрижила за “горката Русия и Путин“ ги нема тука....що ли!?!?!


Някаква зам-ка казала по ТВ-то сутринта: „Робинзон Крузо е само един от авторите, които ще въведем в 6-и клас". Браво! Аз предлагам догодина да въведат в училище и Чичолина. Гола! Децата ще се радват...

Нема проблеми!

БТВ направиха снощи "журналистическо разследване" как някакъв зам.-кмет на Сливен бил декларирал, че си купил колата за 1000 лв. Браво на колегите. Големо разследване! За Шиши - ни дума, ни стон.

И отново - нема проблеми.

Москов внася отровни ваксини. Що ли? Ааами що? Щото се е напушил.

Пак. Нема проблеми.

Местан работи за турските служби. И те работят за него. Евалла! Аферим! Нема проблеми!

Пеевски изкупи държавата. Нема проблеми.

Дете пада от лифт, плочи от магистрала падат на главите на шофьори - нема проблеми. Ние отдавна знаем, че камъните падат...

Ограбиха България с 3.5 млрд. лева. Нема проблеми.

Убиват деца на улицата. Нема проблеми.

Управляват българския съд с sms-и. Нема проблеми.

Нонстоп четем за нови и нови поръчкови убийства. Нема проблеми.

Бойко говори глупост след глупост. Нема проблеми.

Медиите в страната копаят дупка в дъното. Нема проблеми.

Някакъв мангалски кмет тормози и бие жителите на селото си. Нема проблеми.

Шефът на картела за горива вика: Нема картел. Ами добре. Нема проблеми.

За един месец бяха направени 4 въоражени банкови обира. Нема проблеми.

Нагли турци искат да отцепят част от България и говорят за това съвсем открито. Нема проблеми. Не ги разбираме просто. Що ли? Ами щото говорят на турски. А турски у нас говорят само в БНТ.

Депутат псува и се бие по училища и самолети. Нема проблеми.

И така...нема, нема, нема...и утре заран и България ще я нема.

П.С. Пиша го, за да не останем изненадани утре сутрин. Все пак това не е сняг. Това сме ние. Но както се казва - нема проблеми!

Що се отнася до заместник-министър Ваня Кастрева - тя не трябва да бъде уволнена. На нея трябва да й бъде отнета дипломата за основно образование, а след това пратена на специализация в пещерата Дяволското гърло. И това само, ако си с меко сърце, като мен.

26.01 2016 в 13:46

Мамин той хубавец! Добре дошли в БГ, където мафията си има държава.

26.01 2016 в 13:41

Цицерон спря реформата,съдъ спря присъдата!Найс А