Лютви Местан може да получи още по-тежко обвинение след смъртоносната катастрофа

Последна промяна на 09 май 2019 в 10:52 4756 1

Очаквам до няколко дена да бъде прецезирано по-тежко обвинение срещу господин Местан, заяви адвокатът на семейството от Кърджали, чието бебе почина в катастрофата с участието на лидера на ДОСТ, пред bTV.

В катастрофата край село Загорско, по пътя към ГКПП "Маказа", на 14 април почина 6-месечно бебе. Обвинението срещу Лютви Местан е, че не е спрял на знак "Стоп" и е блъснал автомобил, движещ се по път с предимство. При сблъсъка бяха ранени 28-годишната майка и другото ѝ 9-годишно дете. Автомобила им управлявал бащата.

Лютви Местан беше арестуван по обвинение в причиняване на смърт по непредпазливост, а адв. Николай Димитров смята, че ще му бъде повдигнато още по-тежко обвинение, защото освен починалото бебе има двама ранени. Самият Местан, който беше освободен срещу 10 хил. гаранция, обвини бащата, в отговор на което днес адвокатът коментира публично случая.

В своя защита Местан заяви пред bTV:

"Едно е страданието, друго е чувството за вина. Няма да поема чужд грях или чужда вина за тази трагична смърт... Прокуратурата да бъде така добросъвестна да провери и миналото шофьорско на другия участник, истинският причинител на катастрофата, защото в социалния профил на Юсеин Тефик ние станахме свидетели на над 30 видеозаписа, осъществени от него самия, за брутални нарушения на Закона за движение по пътищата, които имат пряко отношение и обясняват и катастрофата, която той причини на кръстовището край село Загорско, които аз трудно намирам сили да изгледам, защото става въпрос за един откровен камикадзе. Това е снимката (показва снимка). Тази кола завива наляво. Тя е непокътната отляво. Ако аз съм му отнел предимство при завой наляво, тази кола щеше да бъде ударена отляво. Обърнете внимание - левият ми фар е цял. Ударът е челен."

Твърдението на Местан адвокатът коментира с думите: "Това е невъзможно, това няма как да се получи".

"Задължението на участниците в движението по пътищата и водачите на моторни превозни средства, когато пред тях има знак "Стоп", не се изчерпва с механично натискане на педала и спиране на стоп линията. Изчерпва се едва когато се убедят, че няма други участници в движението по пътя с предимство. Виждаме, че сблъсъкът е настъпил на пътя с предимство. Ето затова считаме, че господин Местан не е изпълнил това си задължение. Той излиза от път без предимство. Няма как да стане това, което казва той" - убеден е адв. Димитров.

В отговор на въпрос за скоростта, с която се е движел автомобилът на клиентите му, той отговор, че експертизите по делото ще я определят, но изготвените за екипа му показват, че скоростта е била около 90 км/ч.

"Това, което е направил господин Местан е, излизайки от път без предимство, спрял или не на знака "Стоп", той не се е уверил, че по пътя с предимство пристигат моите клиенти. Той не е изпълнил своето задължение и не е спрял на знака "Стоп". Дори и да е спрял, не е следвало да продължи маневрата, тъй като задължението му е да го направи едва след като се убеди, че няма други участници в движението по пътя", каза още той.

По думите му семейството, загубило бебето си, е много изплашено. Хората се притесняват, че на процеса може да се повлияе.

"Лютви Местан не е случаен човек, той е проводник на интересите на съседна държава в България", каза адвокат Димитров.

Проверява се и кой се е обадил на тел. 112 след катастрофата, дали е изпратен специален патрул и дали има обаждания до различни институции.

Експертизите ще покажат още дали майката е била с колан и дали детето е било в столче.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2799

1

zuljin

09.05 2019 в 13:54

Местан ми е доволно противен, но ако бебето не е било в столче, не могат да го обвинят за смъртта...