Примирие между Цацаров и Иванов

Владислава Тричкова Последна промяна на 16 юли 2015 в 11:57 8073 13

Снимка БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА

Правосъдният министър Христо Иванов и главният прокурор Сотир Цацаров "свалят томахавките и вдигат писалките". Преди днешното редовно заседание на ВСС двамата си подадоха ръка и застанаха рамо до рамо пред медиите.

"Идеята е да свалим томахавките и да вземем писалките", заяви Цацаров.

"Тъй като аз имам само писалка, просто мога да я вдигна", отговори на свой ред Христо Иванов. 

Двамата пристигнаха по едно и също време, но не заедно, за днешното заседание във Висшия съдебен съвет. Пред сградата пък имаше протест и контрапротест с искане за оставка на Висшия съдебен съвет (ВСС), правосъдния министър, главния прокурор и в подкрепа на съдебната реформа.

И пред протестиращите, и пред журналисти Цацаров категорично подчерта, че няма да подаде оставка.

"Оставка няма да подам, защото ми я иска онзи, този или третият на тротоара или уличното платно. Няма да подам, защото една група е решила, че тя ще бъде моралният съдник на това общество, ще нарече себе си Протестна мрежа и ще тръгне да обикаля институциите". Обвинител №1 заяви, че оставка ще подаде ако и когато той реши. 

Христо Иванов помоли и протестиращите, и контрапротестиращите да дадат възможност на институциите да си свършат работата.

"Разбирам защо нетърпението е огромно. В момента правим първата стъпка. Има още много работа, но нека институциите да могат да направят тази стъпка в спокойна среда", заяви той пред журналисти, като подчерта, че разбира, че е свещено правило на хората да изкажат мнението си, но съдебната реформа, подкрепена и от голяма част от институциите, и от депутатите, и от главния прокурор трябва да се случи спокойно.

"Докарали сме нещата донякъде и не можем да си позволим просто заради грешни стъпки, грешни фрази да не направим тази важна стъпка. Работим за това нещо десетилетия." 

Главният прокурор съобщи още, че вчера е имал работна среща с президента Росен Плевнелиев, с когото са обсъдили промените в съдебната власт и как те трябва да продължат. По думите му няма универсална рецепта, но той все пак посочи ключовите фактори. Те са:

1. Максимум прагматизъм, нула популизъм.

"Това не касае тази сграда, това касае сградата на НС и хората, които са в нея", подчерта Цацаров.

2. Експертни законопроекти, а не законопроекти, които са писани на коляно.

3. "Аз виждам действията в три писти, които на всяка цена трябва да вървят паралелно."

"В първата писта е Конституцията и Законът за съдебната власт (ЗСВ). Втората са процесуалните закони и гражданският процес. Третата писта трябва да е антитерористично законодателство. Това може да се прави паралелно и нито една от трите писти не зависи от другата."

4. Консенсус сред професионалните среди и сред парламентарно представените политически групи.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.07 2015 в 14:47

БОКЛУЦИ< БОКЛУЦИ< БОКЛУЦИ

16.07 2015 в 13:48

Истинска промяна е възможна при изкарване прокуратурата от съдебната и вкарването и в изпълнителната власт. По модела, който е най-успешен в Европа - немския.
Разделянето на ВСС на две подобрява, но не променя текущото положение. Статуквото остава, а партията на г-н министъра може да се замисли за промяна на името. Осебено бидейки официално част от консервативната ЕНП.

16.07 2015 в 13:41

Турската сапунка "хляб и зрелище" продължава.

Накрая ще дочакаме реформите след продуцираните от тях препятствия с цел по-глупавото мнозинство от обществото да оцени(изстрада) усилията по промяната на конституцията, а резултатът ще е зад кулисите - Доган раздава по порция и продължаваме напред с купен вот и същите смешници без реална алтернатива на леви и десни червени капиталисти, ченгета, агенти и шефовете им турчета. Тези ли ще променят конституцията??? Мерси! :D

Когато всички са с тях и пречките биват убити без следи какво значение имат правилата? В крайна сметка ще станат по-внимателни, а медиите по-тихи.

16.07 2015 в 13:27

Ще се помирят разбира се. Нали играят в един отбор.

16.07 2015 в 12:57

..тактическо

Фокусът неправилно се измества върху цацата. Персоналните теми са загуба на време и енергия.
Цялата отгововорност за рестарт на съдебната система трябва да се носи от политическите партии.
Аргументи от сорта на "не е сега времето", "ама то няма как да стане" са неприемливи.
Имаш ли осъден политик? Нямаш. Има ли магистрат? Един..май. Защо инвеститорите, които подминават страната въпреки сравнително благоприятната данъчна среда, посочват липсата на правосъдие като основна причина да не правят бизнес у нас? Защото това е самата истина. И?
ЕВАЛЛА НА ПРОТЕСТНА МРЕЖА, ЧЕ ФОРМИРАТ ГРАМОТНО ОБЩЕСТВЕНО МНЕНИЕ!

16.07 2015 в 12:48

С Цацаров правосъдна реформа е невъзможна. Това "примирие" обрича реформата.

16.07 2015 в 12:48

ТОВА НА ПРАКТИКА ЗНАЧИ,ЧЕ НЯМА ДА ИМА СЪЩЕСТВЕНН ПРОМЕНИ В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА,А СМО НЯКАКВА МИМИКРИЯ(КАКТО ВСИЧКО ДОСЕГА)!ЩОМ КРЕАТУРАТА НА ДПС ЦАЦАРОВ "ПОДАВА"РЪКА -ВСИЧКО ВЕЧЕ Е ИЗТЪРГУВАНО!

16.07 2015 в 12:43

Оставка на Цацаров и този ВСС с тайно гласуване избира ... Цацаров.

Оставка на ВСС и старите шефове по старата процедура правят делегатско събрание и избират ... същия ВСС.

Дано най-после лозунгите отстъпят мястото на аргументите.

16.07 2015 в 12:43

пет пари не давам за размислите на Цацаров. Те с нищо не променят нещата които са сега- експерти, писти, прагматизъм. Тези неща се мелят вече две десетилетия когато стане дума за съдебната система. за мен е важно. Цацаров ЩЕ ПОДКРЕПИ ЛИ РАЗДЕЛЯНЕТО НА ВСС. Всичко друго е ПРАХ В ОЧИТЕ. СТАТУКВО.

16.07 2015 в 12:34

ТОВА НА ПРАКТИКА ЗНАЧИ,ЧЕ НЯМА ДА ИМА СЪЩЕСТВЕНН ПРОМЕНИ В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА,А СМО НЯКАКВА МИМИКРИЯ(КАКТО ВСИЧКО ДОСЕГА)!ЩОМ КРЕАТУРАТА НА ДПС ЦАЦАРОВ "ПОДАВА"РЪКА -ВСИЧКО ВЕЧЕ Е ИЗТЪРГУВАНО!