Пробация за съдийката, карала с 5 промила алкохол

Последна промяна на 19 май 2015 в 20:29 12269 22

Снимка БГНЕС

Съдийката от Пазарджик Майа Попова, която бе заловена да шофира с 5,02 промила алкохол в кръвта, бе осъдена на 2 години пробация.

Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване. На две инстанции съдия Попова бе осъдена на пробация - две години задължителна регистрация по настоящ адрес и периодични срещи с пробационен служител. Съдийката бе лишена и от право да шофира за 2 години.

Днес Върховният касационен съд  отхвърли искането й за възобновяване на делото заради допуснати неясноти в обвинителния акт. Магистратът твърдеше, че не е била тежко пияна, а че й е било лошо. Съдия Попова настояваше, че е била в "състояние на разстройство на съзнанието, изключващо вменяемостта".

Майа Попова е била вменяема, когато се е качила в колата с над 5 промила алкохол в кръвта, заявяват върховните съдии.

Делото срещу нея се води от април 2011 година, когато на път за работа тя се е блъснала с колата си в спрял автомобил. Щетите и по двата автомобила са незначителни, но при удара съдийката е изпаднала в кома и е получила нараняване на главата.

Първата кръвна проба на Попова, която е направена, докато тя е в безсъзнание, показала 5.02 промила алкохол в кръвта. Втората проба, направена няколко часа по-късно и показала не по-малко обезпокоителните 3.92 промила.
Първоначално прокуратурата в Пазарджик прекрати разследването срещу нея, защото пробите за алкохол не били взети с нейно съгласие.

Прокуратурата в Пловдив обаче отмени този отказ, защото пробата е взета в болница, а тестването с дрегер е било невъзможно заради състоянието й. ВКС отхвърля всички искания на Попова за постановяване на оправдателна присъдата, защото по делото има значение само, че е хваната да шофира в изключително нетрезво състояние.

По време на инцидента Майа Попова беше заместник-председател на Районния съд в Пазарджик. След него бе освободена от ръководния пост, а сега няма да може да се върне в съдебната система, защото се води осъждана. Висшият съдебен съвет така и не предприе някакви дисциплинарни действия срещу нея.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.05 2015 в 11:58

Тези са с имунитет. Цацаров влезе в КТБ ние платихме 4 миларда и той е с имунитет. Но не Ви ли се струва, че и крадците и убииците са с имунитет?

20.05 2015 в 10:19

Пернинчанин: Да си изберат символ. Винкела не си го даваме!

20.05 2015 в 10:08

ПАЗАРДЖИК Е НОВИЯ ПЕРНИК!!!

20.05 2015 в 10:05

Абе защо повечето ни съдийки, поне тези, дето ги виждаме в медиите, приличат на много евтини проститутки? Оная дружка на Чаналова -- Желявска- и тя е като излязла от квартален бордей. Егати грозните селянки!

20.05 2015 в 10:04

Абе защо повечето ни съдийки, поне тези, дето ги виждаме в медиите, приличат на много евтини проститутки? Оная дружка на Чаналова -- Желявска- и тя е като излязла от квартален бордей. Егати грозните селянки!

20.05 2015 в 09:32

МУ ВИКАМ СЪДЕБНА СИСТЕМА! АПРОПО, В ТОЯ ПАЗАРДЖИК ВСЕ ИЗРОДИ, ВЕ! НОРМАЛНИ ИМА ЛИ?

20.05 2015 в 08:40

До 66
И какво толкова му е интересното на Пазарджик?Все едно по другите градове няма пияни или корумпирани съдии или прокурори.Евгени Минчев е от с.Пищигово,намиращо се на 15 километра от Пазарджик и никога не е имал нищо общо с града,а още след училище заминава за София.Града си е много хубав,а и кметът дето го плюят ,направи такива ремонти в града,колкото всичките кметове взети заедно преди него не са правили.Софиянски по прякор Мафиянски колко пъти го избираха софиянци?Май беше три пъти-два пъти на редовни избори и един път на частични.

20.05 2015 в 08:28

жалко , че е успяла да преживее над 5 промила алкохол в кръвта

тая е устойчива на отрови , направо е безсмъртна !

20.05 2015 в 08:24

Интересен град е Пазарджик ... лорд-ватмана Генчо Минчев е от там ..

застреляха една мома - дето крепила на кмета чепа ....

селското имение на кмета .....

от пазарджик е и собственика на верига болници ....

20.05 2015 в 03:18

Тези промили отговарят на алкохол между 400 - 600 мл. Дрегерът отчита приблизително. Точна е кръвната проба.
За такива показания в САЩ се отнма книжка. Forever! А там без кола си мъртъв - Forever !