Прокуратурата проверява военния министър за предлаган му подкуп

Последна промяна на 24 април 2015 в 12:55 1419 8

Прокуратурата започва проверка за заплахи за убийство и предлаган подкуп на министъра на отбраната Николай Ненчев, съобщи държавното обвинение. Ненчев ще бъде извикан да дава обяснения за твърденията си в интервю за в. "Сега". 

В интервюто със заглавие „Предложиха ми процент, за да подпиша поддръжката на МиГ-29“ министърът излага факти относно среща с неназовани лица, предали му предложение за заплащане на „сериозни проценти“ при съгласие от негова страна за подписване на договор на стойност 80 млн. лева за поддръжка на военни самолети. Ненчев твърди, че „те са изключително изобретателни, процент от тези 80 млн. лв. се опитаха да ми предложат“. Твърди също, че спрямо него са били отправяни и заплахи за живота, във връзка с работата на сега заеманата длъжност.

До настоящия момент Николай Ненчев не е уведомил по никакъв начин органите на досъдебното производство за твърдяното предлагане на подкуп, въпреки задължението за това на всяко длъжностно лица, съобразно чл. 205 ал. 2 НПК, уточняват от прокуратурата. 

Проверката ще извършва Специализираното звено за разследване на корупционни престъпления. В хода й ще бъдат снети обяснения от Николай Ненчев, след което ще се извърши преценка на необходимостта от събиране на други данни, вкл. и относно оферти за поддръжката на авиационна техника във ВВС. Предмет на проверка ще бъдат и твърденията за отправени заплахи, с оглед евентуално престъпление по чл. 144 ал. 3 вр. ал. 1 НК /закана с убийство/, извършено спрямо министъра на отбраната. 

Пред в. Сега Ненчев заявява: 

"Отказвам да подпиша и най-вероятно няма да подпиша договор с руската страна за около 80 млн. лв. за поддръжка на МиГ-29 до 2019 г. Правя го заради националната кауза. Това са 80 млн. от българските данъкоплатци".

"Ако някой иска да извади 80 млн. лв., аз съм съгласен. И то сега, в тази тежка криза. Как да постъпим? Нали разбирате, че ако аз бих искал да злоупотребя, това е най-лесната форма, а те са изключително изобретателни, процент от тези 80 млн. лв. се опитаха да предложат". 

Николай Ненчев дори съобщи, че е получил смъртни заплахи, но отказа подробности. От думите му стана ясно, че не се касае за единичен случай. "Аз не се притеснявам от това. Спомням си, че едни бивши разузнавачи ме обвиниха. Мисля, че бяха в телевизия "Алфа". Там те казаха: "Предателство. Смърт, смърт, смърт". Три пъти го казаха в ефир", обясни Ненчев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.04 2015 в 16:03

България е НАТОВСКА ДЪРЖАВА, за огромно съжаление на заработващите тук, дежурни руски троладжии и като такава, няма абсолютно никаква нужда и необходимост да поддържа летящите сАвеЦки антики, които са напълно несъвместими с натовските стандарти! Напълно подкрепям позицията на българският военен министър Ненчев!

24.04 2015 в 15:57

Хващам се на бас , че нищо няма да последва?

24.04 2015 в 14:03

Без грам съмнение, пред нас е поредната "калинка", кацнала на висок държавен пост. Направих си труда да прочета текста и така и не разбрах какви неведоми пътища са довели това недоразумение до креслото на министъра на отбраната. Освен, че бил земеделец?! Та той не знае какво представлява един съвременен взвод, да не говорим за въоръжените сили на една държава. По времето на соца армията, където служехме като войници, беше на върха на общественото одобрение. След промените преди 25 години, с идването на власт на СДС (Фил. Кенеди) и възпитаниците на школата в Симеоново, старата вражда (и завист) между военни и милиционери доведе до окончателното съсипване на армията. Днес тя се състои от понатежали наемници, които ако трябва на направят 25 километров марш, половината ще получат инфаркт. Падението и на всички нива е очевидно, след като тези дни дори командира на Стрямската бригада беше обвинен в битова кокошкарска история. Ако търсим някаква логика, то назначаването на земеделеца за шеф, вероятно е подготовка за бъдещето, което се предвижда за армията ни? Теляци или поддържащи зелените площи в нашите бази, ползвани от американци...
Що се отнася до предложения му подкуп възниква въпросът, защо споменава за него в някакво интервю, а не е подал сам сигнал в прокуратурата, веднага след като му е бил предложен ? Защо предлагащият подкупа не е бил веднага задържан от охраната на МО ?
Слагам на бас 5 лв., че се опитва да си прави ПР в посока неговата честност.

24.04 2015 в 13:47


Доказателствата ще бъдат открити в малайзийски самолет,свален от руски БУК,зареден с химическото оръжие на Садам.


24.04 2015 в 13:25

dsc, аз съм от реалните тролове. Нямам проблем да ти натроля един в комсомолската мутра за дето следиш дали някой не се криви от партийната линия :)

24.04 2015 в 13:23

като винаги нещата се навързаха като една лъскава руска огърлица...Първанов поканен на военен форум в Русия да представлява България, първанов се изказва, че Ненчев дърпал кабинета надолу, Ненчев отказван на руснаците и обявява публично че му оказват натиск, Цацаратурата започва разследване едва ли не срещу Ненчев, а не срещу руснаците.След това странни тролове с името Йово трескаво преписват от руски опорните точки...Колко елементарно, колко пъти сме го гледали този долнопробен съветски филм....лощото е, че винаги е с български актьори...дали ще доживеят да бъдат осъдени за държавната измяна....много от тях умряха като герои.май един ден историята ще ги съди..и бог.

24.04 2015 в 13:14

Един мой чичо, възпитан в патриархалните традиции на абсолютната честност, напразно се опитваше да стане член-съдружник в някои софийски фирми.
- Защо бе, джанъм, съмнявате ли се в моята честност? – питаше той с отчаяно недоумение.
- Та тъкмо в твоята честност е всичката беля – бе отговорът.”
Иван Хаджийски, Бит и душевност на нашия народ, том 1

24.04 2015 в 13:06

Интересно, интересно...
Ако прокуратурата открие данни за престъпление това май ще е първия случай, в който ще разследват реален опит за даване на подкуп на действащ министър... Па той даже не ги бил взел :) И веднага идва въпроса, кой му ги е предлагал и дали няма да изгори някаква смешна пионка.

По-интересно става ако прокуратурата не открие данни за престъпление. Тогава идват няколко неща. Едно, може прокуратурата да е купена и платена. Или две, министърът лъже.

То още по-интересно е, че Ненчев не е изприпкал при прокурорите, веднага след като са му предложили (както е длъжен по закон), ами е чакал удобно интервю да си каже болката. Това беше май подсъдно.