Цацаров и Иванов прекрояват НПК по заръка на Борисов

Последна промяна на 17 юли 2015 в 16:25 7274 3

Правосъдният министър Христо Иванов, главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов в понеделник ще се срещнат, за да обсъдят конкретен състав за работна група, която в кратки срокове да изготви пакет от предложения за промени в Наказателно-процесуален кодекс (НПК). Това стана ясно след срещата на Христо Иванов със Сотир Цацаров днес. 

Промените ще бъдат направени, след като премиерът Бойко Борисов настоя за законови промени, които да доведат до бързи наказания при извършено престъпление. На заседание на правителството на 1 юли Борисов даде указания на правосъдния министър за подготвянето на промени, като част от съдебната реформа. 

Премиерът онагледи идеята си за бърз процес, като каза, че за шофьори нарушители наказанието трябва да влезе в сила веднага. Той дава пример и с "апартаментските кражби". Сега се получавало така обаче, че съдебният процес тече с години, докато не изтече давност и нарушителят вече не носи наказателна отговорност.

Правосъдният министър каза днес, че има много идеи, но все още е рано да се говори конкретно. Най-общо казано обаче трябва да се работи в посока на т.нар. "тесни места, където очевидно се генерира забавяне, очевидно се гори твърде много ресурс". Иванов обаче е категоричен, че "не бива да се генерират някакви свръхочаквания, че ние сега ще направим НПК, който с някаква супер скорост ще решава проблемите".

Министър Иванов заяви, че с главния прокурор са обсъдили и различни инициативи в областта на антитерористичното законодателство и в областта на капацитета за разследване в полицията, за което обаче тепърва ще се води диалог и с МВР. 

Говорейки за борбата с тероризма пък обвинител №1 и Христо Иванов са обсъдили опита на държави като Франция, Англия и Белгия. "Това, което говорихме, е да съберем повече информация и да започнем работа."

"Днес писахме с господин Цацаров", отговори Иванов на въпрос дали след вчерашното изказване на главния прокурор двамата са вдигнали писалките. 

По думите му между него и Цацаров никога не е имало големи проблеми. "В тази една година е имало моменти на напрежение и моменти на някакви неразбирателства и това, за съжаленеие, най-вероятно ще се случва и в бъдеще, но това е част от динамиката на този момент."

По-рано днес на среща с главния прокурор бяха и лидерът на ДСБ Радан Кънев и здравният министър Петър Москов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.07 2015 в 00:48

Тази статия мирише на СВИНСКО.
Тричкова ако може да обясни технологията на измисляне на заглавие.
Значи, какво трябва да разбере простолюдието от статията:
1. Тиквата - алфа самец
2. Тиквата има идеи
3. Съдебната реформа касае бавния процес и тероризма

НИЩО ОТ ТЕЗИ НЕ Е ВЕРНО!

Основната цел на съдебната реформа е всички да бъдат равни пред закона.
Тва ако Тричкова не го е разбрала, незнам що Йончев и дава да пише.

17.07 2015 в 17:32

Не знам какво трябва да променят, обаче у нас е класика убиец да се разхожда и убива втори път, крадец да краде много пъти. На мода е и "неизвестен извършител", на който на видео се виждат и отпечатъците:). Също така "издирване" на човек, който говори по телевизора. Или пък "неизвестни извършители" -делегати на конгрес на партия.

17.07 2015 в 17:16

Ами малко пример от САЩ да вземем. Трябва да се внимава,, че ония са си вкарали половината население в затвора. За притежание на наркотик може 20 годинки или до живот да ти дадат.

Обаче там апашче да се размотава по улиците, щото има висящо дело, след като има издадени 3 ии 4 други присъди, просто не съществува като хипотеза.....