Цацаров пита съда редно ли е да има различни присъди за убийство на пътя

Последна промяна на 18 април 2016 в 10:39 2388 0

Цацаров пита съда редно ли е да има различни присъди за убийство на пътя

Главният прокурор Сотир Цацаров е сезирал Върховния касационен съд (ВКС) с искане за тълкувателни решение на противоречията в съдебната практика по делата за убийство на пътя. 

Според главния прокурор практиката на съдилищата показва противоречия при постановяване на присъдите, най-вече тези, при които има условно осъждане. Според Цацаров „предвидимото правосъдие предполага еднакво приложение на закона при сходни фактически обстоятелства“ и това налага уеднаквяване на практиката по въпроса следва ли да се отчита поведението на пострадалите пешеходци при индивидуализацията на наказанието.

Сред предложените за обсъждане са и съдебните актове по делото на убитата на пешеходна пътека Лора Казанлиева.

Влиянието на данните за алкохолната концентрация на извършител на пътно транспортно произшествие при приложението на по – тежката квалификация „особено тежък случай“ е включено във втория от поставените въпроси в искането на Главния прокурор. Част от анализа са постановените присъди по делото на граничния полицай, причинил смъртта на 11-месечното дете в с. Крушевец, Бургаска област; катастрофата на бул. „Цариградско шосе“, причинена от таксиметровия шофьор, катастрофата на Великден в Симеоновград, както и причинената от Йосиф Йосифов /Йоско/ катастрофа през 2011г. в кв. " ".

Различия в съдебната практика са установени и при освобождаването от наказателна отговорност по чл. 78А НК. Според една част от съдебните състави, когато при пътно транспортно произшествие са причинени телесни повреди и вреди на участвалите превозни средства на възстановяване, подлежат само имуществените вреди причинени от престъплението. Тези състави изключват необходимостта от възстановяване на вредите по превозните средства и незаявените от пострадалите имуществени вреди за лечението им. Този въпрос вече е поставен на вниманието на висшите магистрати и в искането на главния прокурор за възобновяване на наказателното производство по делото на гръцкия студент Христос Боскос, причинил пътно – транспортно произшествие, от което сериозно пострада ученичка от Пловдивска езикова гимназия.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !