ВСС за втори път не образува дисциплинарка срещу Владимира Янева и Петьо Петров

Последна промяна на 09 април 2015 в 19:05 2833 4

Снимка БГНЕС

За втори път Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да подведе под дисциплинарна отговорност бившия председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева заради нарушения при разрешенията за използване на СРС-та по разработката "Червей", съобщи сайтът "Съдебни репортажи". Веднъж вече кадровиците отказаха да разследват Янева по предложение на министъра на правосъдието Христо Иванов с мотив, че материалите са класифицирана информация и те нямат право да получат достъп до тях. Предложението на министър Иванов отново бе вкарано в съвета, след като от Бюрото за контрол над СРС-та изпратиха разрешенията на Янева без гриф.

Освен нарушенията по разработката "Червей" от публикуваните от Министерството на правосъдието материали стана ясно, че този случай не е изключение. Четири други разрешения на Янева са издадени в нарушение на закона.

Въпреки това обаче ВСС намери нова порция абсурдни мотиви, за да не провери Янева. Причината този път е, че министърът на правосъдието не е обжалвал първия отказ на съвета пред Върховния административен съд.

Бившият ръководител на Столичното следствие Петьо Петров също няма да бъде подведен под дисциплинарна отговорност, стана ясно днес. Първоначално петима членове на ВСС предложиха срещу него да бъде образувано дисциплинарно дело след окончателното решение на ВКС по делото "Цонев-Сантиров-Попов", което уличи следователят в провокация към подкуп. ВСС обаче прие, че давността за привличането му е изтекла, тъй като първите публикации за съмнителното му поведение като свидетел по делото датират от 2010 г. Вносителите на предложението пък бяха категорично, че само след окончателния акт на ВКС може да бъде търсена отговорност от Петров, затова давността тече от решението на върховния съд.

Днешният втори отказ на съвета е по внесеното от министъра на правосъдието предложение срещу следователя, а мотивите на кадровиците са същите - че давността за дисциплинарно преследване срещу него е изтекла. Че Петров няма да понесе отговорност се изясни от поведението на главния прокурор Сотир Цацаров, който в началото на март светкавично внесе молбата му за напускане от системата и дори обвини ВСС в "имиджови измивания" заради желанието на част от кадровиците да изследват въпроса с дисциплинарната отговорност на Петров. Прокуратурата отказа да разследва следователя за провокация към подкуп, макар решението на ВКС да даваше зелена светлина за това.

В края на заседанието стана ясно също, че председателят на ВКС Лозан Панов е предложил на съвета да образува дисциплинарно дело срещу зам.-председателя на СГС и ръководител на Наказателното отделение Петя Крънчева. Предложението на Панов бе прието. По информация на „Съдебни репортажи” предложението на Панов стъпва изцяло на доклада от проверката за управлението на СГС от екипа на Янева, а в него председателят на ВКС иска наказание освобождаване от ръководен пост. Крънчева е единственият заместник от екипа на Владимира Янева, която отказа да си подаде оставката и все още е на ръководен пост, макар всички административни задължения да бяха прехвърлени на редови съдии от СГС от временно изпълняващия функцията председател на съда Владимир Йорданов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.04 2015 в 06:17

Абе писна ми вече с този Доган и за сарайте да слушам. За всичко виновен Доган...

Това тролски опорни точки за отклоняване на вниманието ли е?

То па цял парламент и цяла България с един Доган не можа да се оправи.....айде ся:)

Но нали, като се каже Доган, рибата и раята е скочила на голата кука веднага...

09.04 2015 в 23:34

Както казах тя ще послужи само за пример, че който слушка хем ще забогатее, хем ще е над закона. Пеевски има силен гръб от Турция и ги пази, а Боко мишкува за порция.

Замислете се - нали ако един от тях влезе в затвора, това ще е знак, че и другите слуги на сарайския резак ще са застрашени и доверието в КОЙ ще се разклати... И ЦЦ ще е свободен спокойно герберасти наивни.

09.04 2015 в 19:28

Да сте очаквали нещо друго,нали знаете "гарван тарвану око не вади".

09.04 2015 в 19:27

споменатите двама здраво стискат за едно нежно място тези дето им се ежат. ЧЕРВА!!!