Ангелкова: Повече българи ще почиват на море у нас

Последна промяна на 05 юли 2017 в 10:59 6464 0

Реализираме различни инициативи и кампании за промотиране на вътрешния туризъм, благодарение на които се очакват повече родни туристи по Черноморието. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в интервю за сутрешния блок на БНТ.

Миналата година имаше над 5 млн. нощувки на българи на нашето Черноморие и се надяваме сега постиженията да са по-високи, припомни още Ангелкова.

Тя подчерта, че вътрешният туризъм е много важен и че ведомството ѝ работи активно, за да се увеличат българите, които избират родината си за място за почивка.

Министерството стартира осем културно-исторически дестинации, които да подпомагат работата на туроператорите в популяризирането на страната. Ангелкова посочи, че според направените анализи има ръст в рамките на 10 до 40% в посещаемостта на обектите, включени в културно-историческите маршрути.

"Активният сезон започна много добре и за международните посещения и очакваме той да нахвърли резултатите от миналата година", каза още тя.

Прогнозите са за ръстове между 7 и 10% при чуждестранните туристи, което ще доведе до по-големи приходи в сектора.

Министърът допълни, че основно през този сезон очакваме повече гости от Германия, наблюдаваме ръстове от Чехия, Полша и други държави.

Между 5 и 10 процента е увеличението на полетите от летища Варна и Бургас, което е също показател за нарастващия туристипоток. Ангелкова подчерта, че сигурността на туристите е много важен момент в секторната политика. В големите ни курорти ще патрулират смесени патрули с полицаи от България и други държави.

"Паралелно започнаха и плановите проверки по Черноморието, които ще продължат през целия активен сезон. Важно е да гарантираме, че се спазват законите и не се нарушават правата на потребителите", каза Ангелкова.

Тя посочи, че с прехвърлянето на концесиите на морските плажове към Министерството на туризма се цели те да бъдат групирани по индивидуални характеристики, което ще доведе до по-високо качество на обслужването и намаляване цените на шезлонги и чадъри.

"Засега не сме констатирали големи нарушения при инспекциите и продължаваме да проверяваме всички получени сигнали, заключи министърът.