Н-та серия: Ангелкова отрече да е в схема за продажба на 20 декара на Слънчака

Последна промяна на 05 юни 2018 в 14:31 4121 0

Културната дискусия между вицепремиера Валери Симеонов и министъра на туризма Николина Ангелкова по разнообразни казуси от ресора, продължава да се вихри.

След като лидерът на НФСБ обвини във фейсбук колежката си от ГЕРБ, че реди схеми с държавни земи на плажа в Слънчев бряг, сега тя го опроверга, обяснявайки, че ведомството ѝ няма право да продава плажове.

Ето и цялото обяснение, изпратено от пресслужбата на туристическото ведомство:

По повод публикации в социалната мрежа и медии Министерството на туризма информира, че няма право да продава плажовете, а само да ги управлява, като ги отдава под наем или на концесия съгласно закона. Министерството на туризма е оправомощено да изиска изменение на кадастралните карти на плажовете. Това задължение е вменено със закон на министъра.
Именно такава процедура за съответствие на специализираната с кадастралната карта е стартирала за морски плаж „Слънчев бряг-юг“ поради обстоятелството, че са налични специализирани карти, които са по–актуални от кадастралните.

Специализираните карти се изготвят от Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

За отдаването под наем и на концесия на обекти изключителна държавна собственост, каквито са морските плажове, е много важно за правилното провеждане на процедурите и съставянето на коректни документи от страна на Министерството на туризма то да разполага с актуални данни.

Затова Министерството на туризма изисква да бъдат актуализирани кадастралните карти в съответствие със специализираните. Обикновено кадастралните карти датират от 2005 г., а специализираните карти са изменени около 2015 г. и отразяват доста по-точно обективното състояние на морския плаж.