Волт: Държавата да не загробва семейния бизнес в туризма

Последна промяна на 25 февруари 2019 в 13:05 4440 1

Държавата не трябва да загробва микро и семейния бизнес, а да го поощрява, за да се превърне в гръбнак на икономиката, както е в големите западни държави. Поредният пример за спънка на дребните предприемачи е "Единната система за туристическа информация (ЕСТИ)", която бе приета на 9 февруари тази година, категорични са от Европейска партия Волт.

Смятаме, че това е една от многото стъпки, чрез които се цели убиване на малкия туристически бизнес. Данните показват, че браншът като цяло дава прехрана на над 12% от работещото население и генерира над 13% от БВП - 12 млрд. лв. на година, които държавата иска да пренасочи от малките „рибки“ към „големите акули“, осигурявайки им монопол и огромни печалби. Така на практика хотелските вериги ще смажат конкуренцията на къщите за гости, категорични са от младата партия.

Политическият съвет на партия Волт е на мнение, че налагане на допълнителни пречки чрез изискване за въвеждане на уж статистическа информация, а в същото време с цената на затягане примката около врата на малкия бизнес, не стимулира по никакъв начин усилията за развитието на икономиката на страната, а го прави по зависим и лесен за манипулиране

Експертите на Европейска партия Волт са категорични, че държавата трябва да ограничи сивия сектор и да съумее да събира повече пари от данъци, които да отидат в полза на обществото. Но за да се случи това, администрацията трябва да осигури благоприятни условия за развитие на микро и семейния бизнес, както и да поощри начинанията му, за да може да развива дейността си и да генерира повече средства, а не да ги подлага на свръхрегулация.

В настоящия вариант на ЕСТИ жертва ще станат именно хората, които се прехранват като дават сезонно (3-4 месеца през зимата в планините или 3-4 месеца през лятото на морето) стаи под наем. Това се случва на фона на неработещи други отрасли на икономиката в тези слабо развитите райони и далеч от големите населени места. Освен това от Министерството на туризма се заканиха да глобяват солено и дори да затварят фирмите на дребните предприемачи, които не въвежда т.н. „статистическата“ информация.

Една от основните цели на Европейска партия Волт е именно стимулирането на микро и семейния бизнес, който да осигури достойни доходи на обикновените граждани. Смятаме, че това може да бъде постигнато чрез въвеждане на електронно правителство и стимулиране от страна на държавата. В дългосрочен план това ще повиши стандарта на живот и ще създаде десетки хиляди работни места в различни сфери.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2666

1

Hissarion

25.02 2019 в 14:07

Тия да не ги е ударил тока?