5700 автомобила VW и Audi в България манипулират данните за вредните емиси

Последна промяна на 01 октомври 2015 в 11:45 2139 3

В 5700 дизелови автомобила Volkswagen и Audi е бил инсталиран софтуер за манипулиране на данните за реалните нива на вредните емисии, съобщи представителя на германския производител на автомобили Porshe BG.

"В резултат на вътрешната проверка на Volkswagen AG е установено, че броят на засегнатите автомобили, доставени от Porsche BG, е 3500 леки коли на Volkswagen, 900 бройки лекотоварни автомобили от същата марка, както и 1300 машини от марката Audi. Всички те са оборудвани с дизеловия двигател EA 189, като те са технически безопасни и напълно годни за пътна експлоатация", обявиха официално от Porsche BG.

Новите автомобили с Еuro-6 дизелови двигатели и тези, които не са с дизелови двигатели тип EA 189 не са засегнати.

Скандалът с "еко измамата" избухна през втората половина на месец септември, когато американската агенция за опазване на околната среда установи, че от VW са манипулирали тестовете за вредните емисии и реално изхвърляните отровни газове са многократно над максимално допустимите норми.

Софтуерът е бил инсталиран в около 11 млн. автомобила от двете марки. Повече от половината са продадени в Европа.

Скандалът доведе до оставки във VW, тече и разследване.

Компанията ще уведоми съответните клиенти в България, че качеството на отделяните отработени газове от автомобила им може да бъде подобрено и ще ги уведоми как ще протече предстоящата сервизна акция.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.10 2015 в 13:02

Двамата долу, последната кола си я купих директно от автовоза - бонбонче, както казва долния - от ауспуха само бистра водица излиза.
Точно на втората седмица на централна улица в София ми свиха катализатора. Та докато путколицията не хване мангалчето и не ми върнат катализатора + разходите за ремонта, да го кажа най-културно - ебал съм ви и природата и стандартите и ви го турям на еконормите.

01.10 2015 в 12:24

В белите страни това е огромен скандал, но нека разгледаме българската деиствителност:
На колите "нов внос" първо им се изкъртва катализатора и се продава заради платината в него. След това колата ако е дизелова започва да се кара с трансформаторно масло, олио или отработено двигателно масло.
За автобусите и камионите на по 15 - 20 години какво бълват да не говорим...

01.10 2015 в 12:00

Драмата ми по случката е,че една огромна корпорация,с още по-големи претенции,се оказва мошеник в особено големи размери,с цел свръх печалба.Иначе,Германия е уникално"загрижена"за планетарните промени на Климата......и е екологично "отговорна"Държава.
Колата ми е 2.2 дизел,с Евро 6.Което на практика,означава и е видимо с просто око,че накрайникът на задното гърне е чист,като току-що излезъл от завода.Няма грам сажда,черно,мазно или каквото и да е било.Значи,филтърът за твърди частици и катализаторът,работят на макс.Само че,ако автомобилът не се кара грамотно,ФТЧ,ще се запуши по някое време.Подмяна-5000 лв.При автомобилите на ФА групата,манипулирали софтуера си,няма такава опастност-ФТЧ,работи само при тестове.
Абсолютната измама на века.