71% от българите стигат до очен лекар само при проблем

Децата да не стоят повече от два часа пред синия екран, препоръчват специалисти

Последна промяна на 11 октомври 2018 в 15:35 945 0

71% от българите на възраст между 20 и 45 г. посещават очен лекар само при проблем, сочат резултати от представено изследване на "Маркет линкс" от юли 2018 г. за грижите, които полагаме за очите си в Световния ден на зрението.

18% от населението в активна възраст у нас посещава офталмолог веднъж годишно, а 5% твърдят, че изобщо не стигат до специализирания кабинет.

"Подобна е статистиката за грижите за зрението и в световен мащаб и видимо, България не прави изключение от практиката”, обясни д-р Иво Боршуков, офталмолог, член на Европейската и Американската академия по офталмология.

Около  1/3 от анкетираните предпазват очите си с качествени слънчеви очила със защитни филтри. Един на четирима ползва очила за работа с компютър или диоптрични очила с филтри за защита от екранни лъчения. 9% накапват изкуствени сълзи.

Всеки пети българин прекарва между 4 и 6 часа пред телефон или компютър, а всеки четвърти българин прекарва поне по 2 часа дневно. Най-дълго се застояваме пред дигиталните устройства в почивните дни. 37% посвещават 4 часа от времето си през уикенда в тази дейност, а 27% - около 8 часа.

В същото време, д-р Боршуков е категоричен, че "човек не е устроен да прекарва толкова време пред екрана".

Той препоръчва на всеки 15 минути човек да отмества погледа от монитора, а на всеки час да стане и да се разтъпче.

Няма категорични доказателства, че синия екран е вреден, но последните американски проучвания сочат, че повече от 2 часа на ден пред монитора не са препоръчителни за децата. "В съвременния свят не можем да избегнем електронните устройства, но децата трябва да се научат как да работят с тях по правилния начин”, допълни д-р Боршуков.

Почти една трета от анкетираните (29%) споделят, че имат проблеми със зрението, като най-честите оплаквания са свързани с късогледство (56%), астигматизъм (41%) и далекогледство (21%), познати като грешки в оптиката на окото.

27% са търсили информация за възможността за премахване на диоптрите чрез лазерна корекция, а 78% са чували за този метод.

Според доц. Андрей Андреев, зам.-председател на Съюза на очните лекари в България най-съвременният, усъвършенстван и безопасен начин за лазерна корекция на зрението е технологията SmartSurf.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !